Koning ArthurDe toevallige bezoeker, die dinsdagavond sportzaal De Eiber binnenkwam om een kijkje te komen nemen bij de kennismakingsles van de nieuw op te richten basketbalvereniging Oudewater, keek zijn ogen uit toen hij de hal betrad. In plaats van dribbelende en dunkende basketballers werd de zaal bezet door zo’n 250 leerlingen van Basisschool St. Jozef en honderden toeschouwers. De toevallige bezoeker, het was nieuwbakken wethouder Walther Kok in eigen persoon, was onverwacht getuige van het theaterspektakel Arthur en de Ridders van de Ronde Tafel dat door de vrolijk geklede leerlingen van de school werd opgevoerd voor hun ouders en andere familieleden. Nadat Kok van zijn verrassing was bekomen genoot hij met volle teugen van het enthousiasme van de kinderen en vervolgens liet hij zich uitgebreid informeren over het theaterspektakel dat hij zojuist voorgeschoteld had gekregen. Voor de basketbalafspraak werd hij verwezen naar dinsdag 23 januari.

Bruiloftsfeest
Arthur en de Ridders van de Ronde Tafel vertelde het verhaal van de legendarische koning Arthur, die tot koning werd gekroond nadat hij het magische zwaard uit de steen had getrokken. Tezamen met zijn ridders zorgde koning Arthur voor gerechtigheid, rust en duidelijkheid in het Engelse rijk, dat na de dood van de vorige koning Uther Pendragon in chaos uiteen dreigde te vallen.
De tien groepen van Basisschool St. Jozef speelden allemaal een fragment uit het verhaal van koning Arthur. Deze scenes waren overdag geoefend met kunstdocenten van Art & Sofie, het theaterbedrijf waar de school eerder mee samenwerkte tijdens de projecten De Parade en De Reuzenperzik.
De voorstelling werd geopend met de binnenkomst van koning Arthur en de Ridders van de Ronde Tafel, die door een erehaag naar hun tafel liepen. Max de Wit uit groep 8 vertolkte op prachtige wijze de rol van koning Arthur en zijn klasgenoten vormden de hofhouding van de koning. Na binnenkomst van de koning kon het publiek in de overvolle zaal genieten van een breed scala aan optredens. Geweldig was het om te zien hoe de kleuters van groep 1/2 A als dappere ridders ‘te stokpaard’ dansten en spannend was het ‘slow-motion’ gevecht tussen ridder Lancelot en de reus, die door drie kinderen werd bestuurd. Verder was het een aaneenschakeling van optredens van bontgekleurde aardmannetjes, bosgeesten, boeven, jonkvrouwen en dappere ridders. Het optreden van de leerlingen van groep 4 was ronduit spectaculair. Hun zwaardgevechten waren vooraf goed geoefend en, tot grote opluchting van hun juf, behoefde ook na het grote optreden de EHBO niet opgetrommeld te worden.
De apotheose van Artur en de Ridders van de Ronde Tafel was het moment dat koning Arthur aan heer Leo de hand vroeg van diens dochter Guinevere. Het leidde, tot grote vreugde van alle kinderen en het publiek, tot een vrolijk en spontaan bruiloftsfeest dat de feestelijke afsluiting vormde van een prachtige theateravond. Nauwelijks zichtbaar was daarbij de heimelijke omhelzing van heer Wes van Zuilen voor zijn dochter Nikki van Rossum.

Highlight
Zoals eerder vermeld stond de hele schooldag in het teken van De Ridders van de Ronde Tafel. Zo bouwden de kleuters hun grote kleuterplein vol met kastelen, in andere groepen werden de attributen geknutseld die nodig waren voor ‘het historische optreden’ en uiteraard werd er ook alle tijd genomen om het verhaal van koning Arthur te vertellen. Een verhaal van Engelse komaf, dat uitstekend paste bij de ontwikkeling die school richting tweetaligheid aan het ontwikkelen is.
Na afloop van een geweldig verlopen dag was iedereen het unaniem met elkaar eens: de leerlingen van ‘de Jozefschool’ zorgden met hun uitvoering van Arthur en de Ridders van de Ronde Tafel voor één van de absolute highlights van dit schooljaar!
Foto's

Kalender

loader

Aankomende evenementen

juli
19

19-07-2018 8:30 - 15:00

juli
20

20-07-2018 8:30 - 15:00

juli
23

23-07-2018 8:30 - 15:00

juli
24

24-07-2018 8:30 - 15:00

juli
25

25-07-2018 8:30 - 15:00