Pannenkoeken eten in De WulverhorstHopelijk hebben de scriptschrijvers van De Luizenmoeder geen lucht gekregen van onze Pannenkoekdag. De bijzonder verlopen dag zou door hen moeiteloos zijn omgeschreven naar een prachtige aflevering voor de tweede jaargang van de veel bekeken serie. Hilariteit alom!
Zelf ben ik op maandagmorgen, na de zondagse aflevering van De Luizenmoeder, regelmatig het slachtoffer van grappen van enkele vrouwelijke collega’s. De vergelijking met directeur Anton wordt regelmatig gemaakt, al zijn de door de dames gemaakte toespelingen volstrekt niet op mij van toepassing.

Anton heeft nogal de neiging om ondoordacht te werk te gaan. Zo werd hij in een van de laatste afleveringen ineens geconfronteerd met een tekort van € 30.000,00 dat werd veroorzaakt door een door hem gelanceerd circusproject. In die zin gaat de vergelijking met Anton wel eens op. Zo lanceerde ik in de jaarplanning van het schooljaar 2017-2018 Pannenkoekdag. Bedoeld als grap, maar binnen de kortste keren had onze school een heuse Pannenkoekcommissie. Deze bestond uit juf Nicolette en mijzelf en later voegde ook een van de ouderraadsleden zich bij dit feestcomité. Ik moet daarbij wel eerlijk zijn, want het belangrijkste deel van het commissiewerk dat door mij werd verricht was het beantwoorden van pannenkoekvragen. Het antwoord was standaard: ‘Dan moet je bij juf Nicolette zijn!’ Evenals op Basisschool De Klimop, de school van Anton, ondergingen de collega’s alle bewegingen die te maken hadden met Pannenkoekdag. Meester Anton had tenslotte besloten!
Ook onze ‘luizenmoeders’ hadden het niet makkelijk. Wat een gedoe om ouders te vinden die pannenkoeken wilden bakken: ‘Het zijn steeds dezelfde ouders die willen helpen.’ Met veel creativiteit was er uiteindelijk hulp genoeg. Op onze speelplaats zal dit onderwerp niet onbesproken zijn gebleven.

T-shirts met een vleugje pannenkoek
Op de Kluwen bakten de kinderen van de groepen 6 pannenkoeken met de medewerkers en cliënten van ABRONA. Het werd een groot pannenkoekenfeest. Jammer was het wel dat het grote feestmaal in de gemeenschappelijke ruimte niet door kon gaan. Op de laatste nipper ontving ‘Anton’ bericht dat er aldaar een kledingbeurs werd georganiseerd. De tweedehands t-shirts en jurkjes zullen verkocht zijn met een licht pannenkoekgeurtje.
In De Wulverhorst werd Pannenkoekdag ook gevierd. De leerlingen van groep 8 bakten pannenkoeken in de grote keuken en andere leerlingen maakten menukaarten en speelden spelletjes met de oudjes. Ook hier wel enige kleine conflicten, want een van de bejaarden was hevig ontstemd over het feit dat de kinderen meer pannenkoeken kregen dan zij zelf. Een andere oudere, het zou mijn eigen moeder van 97 kunnen zijn geweest, merkte op dat de pannenkoeken vroeger veel lekkerder waren: ‘Pannenkoeken bak je met melk en echte meel.’ Naar verluidt was het overigens supergezellig in De Wulverhorst.

‘Anton-chaos’
Tot slot De Cope. Meester Anton had zijn zaakjes goed doordacht. Je kunt tenslotte niet alles aan juf Nicolette overlaten. Daags voor het megafestijn belde Anton met ITL, het installatiebedrijf. De monteur adviseerde over de aansluiting van al die gourmetstellen, zodat er op Pannenkoekdag geen stoppen uit de meterkast zouden springen. Het was Antons enige wezenlijke bijdrage aan Pannenkoekdag, al moet hij uiteraard ook nog de rekening aan ITL betalen.
De eerste pannenkoekjes werden gebakken door de leerlingen en opa’s en oma’s van groep 1/2 A. Het pannenkoekrestaurant zat overvol met zo’n 80 kleine en grote eters en zij werden bediend door een grote groep ouders met echte ‘pannenkoksmutsen’. Het was een gezellige boel. De kleine conflicten zoals we die uit De Luizenmoeder kennen waren hier echter ook zichtbaar en soms hoorbaar. Zo waren er opa’s en oma’s die, uiteraard per ongeluk, wel eens een pannenkoekje van elkaar ontvreemdden en het is ook niet altijd leuk als het bakken bij de buren beter lukt dan op je eigen gourmetstel. De opa’s en oma’s zijn echter de moeilijksten niet en losten alle problemen met elkaar op.
Gaande de ochtend dreigde Pannenkoekdag echter in een echte ‘Anton-chaos’ uit monden. Met uitzondering van het Pannenkoekrestaurant zat een groot deel van de school toch zonder stroom, er was geen warm water en ook het broodnodige internet was in geen velden of wegen meer te bekennen. Tussendoor liet ook het alarm nog even stevig van zich horen. Gelukkig wist opa Rietveld, hij was tot voor kort elektrotechnicus, de boel nog enigszins draaiende te houden. Het vroeg veel improviseringsvermogen van de leerkrachten en de koks. De leerlingen en hun gasten lieten zich niet afleiden van de technische malheur en hapten van hun smakelijke pannenkoekjes. Ook de fotograaf van het Algemeen Dagblad genoot, want hij kiekte veel mooie plaatjes. Een van de foto’s belandde zaterdag zelfs op de voorpagina van het regiokatern van het AD.
Anton was intussen gevlucht, want op ‘zijn’ Pannenkoekdag had hij een belangrijke afspraak in Nijmegen. Anton is tenslotte directeur en hij heeft meer belangrijke zaken aan zijn hoofd! Telefonisch probeerde hij zijn worstelende pannenkoekencomité echter doorlopend bij te staan, maar hij had daarbij de pech dat de school via internet belt en dus niet bereikbaar was.
Kort voor het eind van de schooldag kreeg Anton eindelijk contact met juf Nicolette. Ze was lyrisch over de prachtige verlopen dag. Het was supergezellig geweest en alle opa’s en oma’s hadden genoten van de gezelligheid en heerlijke pannenkoeken. Ook de techniek deed het weer dankzij de snelle interventie van ITL en het internet functioneerde weer dankzij de hulp op afstand van Jasper, onze nieuwe ICT’er in tijdelijke dienst. En ook niet onbelangrijk, de school was weer spik en span! Voor Anton had ze nog een stapeltje pannenkoeken in de koelkast achtergelaten.

Volgend jaar weer?
Meester Anton was tevreden. Dankzij zijn geweldige initiatief werd Pannenkoekdag een van de meest bijzondere schooldagen van dit schooljaar. ‘Volgend jaar weer Pannenkoekdag, Anton?’ ‘Nee, je moet niet ieder jaar hetzelfde doen.’ Anton heeft al weer heel andere plannetjes in zijn hoofd voor het volgende schooljaar!
Foto's

Kalender

loader

Aankomende evenementen

juli
19

19-07-2018 8:30 - 15:00

juli
20

20-07-2018 8:30 - 15:00

juli
23

23-07-2018 8:30 - 15:00

juli
24

24-07-2018 8:30 - 15:00

juli
25

25-07-2018 8:30 - 15:00