Een gezellig en lekker paasontbijtDe klas zag er gezellig uit: lange versierde tafels zoals bij het laatste Avondmaal van Jezus.
Vol trots werden de zelfgemaakte ontbijtjes bij hun vriendjes op tafel neergezet. Iedereen reageerde verrast op de prachtige creaties! Samen hebben we met z’n allen genoten van dit gezellige en sfeervolle paasontbijt.
Als afsluiting gingen alle kinderen een voor een op zoek in het lokaal naar een gouden ei. Eenmaal gevonden werd onder groot applaus dit gouden ei ingewisseld voor een chocolade paasei!
Foto's

Colin met de Bee-BotSinds kort werken wij bij de kleuters met iPads. Hierop zit ook een spelletje “Bee-bots”. Dit spelletje draait om programmeren. Je voert in wat jij wil dat de robot gaat doen en daarna druk je op start. Bij Lynn en Colin ging dit spel al best goed!
We hebben de “echte” robots, Bee-Bots er eens bij gepakt. Lynn kende deze al “deze heeft papa ook op zijn werk!”. Het programmeren was nog best lastig, “rechtdoor, rechtdoor, zijn hoofd draaien naar links, nog een keer rechtdoor… Nu moet hij door de tunnel gaan!” Af en toe wat frustratie “Ik ben weer vergeten op het kruisje te drukken!” riep Colin dan. Als je niet op het kruisje (clear) drukt voert de Bee-Bot alle opdrachten uit die je daarvoor hebt geprogrammeerd.  Dan moet je best lang wachten totdat hij weer tot stilstand komt.
De komende weken zullen ook de andere kinderen kennis maken met de Bee-Bots.
Foto's

Het begin van de judolesWoensdag 28 maart was de tweede van de vier judolessen voor groep 1/2 A. Ze kleden zich om en krijgen echte judopakken aan! Ze krijgen dan ook les van een echte judomeester, Jan. De les wordt begonnen en afgesloten met een echte judokreet “Hajime”.
Tijdens deze lessen leren de kinderen veilig vallen, de lessen draaien dan ook om vertrouwen. Vertrouwen in elkaar en vertrouwen in jezelf.
Ziet u uw kind op een van deze foto’s op de mat liggen? Dan heeft hij/zij het dus goed gedaan! We hebben geleerd om te vallen, geleerd om elkaar veilig te laten vallen en geleerd hoe je elkaar in de houdgreep neemt.
Na afloop van de les hadden de kinderen zoveel inspanning geleverd, dat Danny er achter kwam dat zijn voeten nog steeds nat waren van het bad van vanochtend!
Wij hebben weer zin in volgende week!
Foto's

Wat een leuke voorstelling!Na een fikse wandeling kwamen we op dinsdag 20 maart aan in het Cultuurhuis. In het kader van een project van Kunst Centraal bezochten we hier de voorstelling ‘Over een kleine mol die wil weten wie er op zijn kop gepoept heeft’.
Vol spanning namen de kinderen plaats op de banken en de matten. Twee acteurs, waaronder een van de acteurs uit ‘juf Roos’, speelden het verhaal uit het bekende prentenboek uit.
De mol wilde graag weten wie er op zijn kop gepoept had en ondervroeg allerlei andere dieren. Zij deden een voor een hun ‘stinkende’ best om te laten zien dat zij echt heel andere poep produceerden. Uiteraard zorgde dit voor enorme lachsalvo’s bij de kleuters. Hoe vaker de dieren tussen en door de poep heen huppelden, hoe harder de kinderen moesten lachen. Een enkeling vond het allemaal wat overweldigend, maar de meeste kleuters genoten van het spektakel. Het was een fantastische voorstelling!
Foto's

De kaars wordt aangestokenVorige week dinsdag hebben we met alle kleuterklassen een vastenwandeling gemaakt door de buurt van de school. ’s Ochtends startten we gewoon in de kring en hebben we met elkaar besproken wat ‘vasten’ nu eigenlijk is. Samen kwamen we tot de conclusie dat ‘vasten’ inhoudt dat je eventjes niet snoept en eventjes geen leuke dingen doet, om aan de kinderen te denken die dit nooit kunnen doen.
Daarna werden we in de speelzaal verwelkomd door Pastor Huub en wat parochianen. Dit verraste enkele kleuters wel. Pastor Huub begon zijn verhaal met een stukje evangelie. Hij legde uit dat de ‘grote mensen’ dit moeilijke verhaal iedere dag horen, dus ook vandaag. Na het verhaal vroeg de pastor of kinderen dit verhaal kende. Teun antwoordde volmondig: ‘Ja, makkie!’, wat zorgde voor de nodige lach.
Na een verhaal uit de kinderbijbel, zijn we met de parochianen de wandeling gestart. De pastor liep voorop, met een hele stoet kinderen achter hem aan. Ontzettend leuk om te zien hoe de kinderen met de ‘grote mensen’ samen liepen! Dit zorgde zeker voor de bedoelde gedachten achter de vastenactie. 

Op donderdag is Marja Stalvord nog even in de klas geweest om uitleg te geven over de vastenactie die we dit jaar doen. Marja heeft verteld over het vastendoosje en de kinderen die het hard nodig hebben. Onze kleuters hebben vol bewondering zitten luisteren naar de verhalen over de kinderen in Zambia en hoe ze daar leven. Door het verhaal raakten de kinderen geïnspireerd en bedachten allerlei spaarideeën. Het heeft dus echt indruk gemaakt!
Foto's

PalmpasenDe vastentijd is weer aangebroken en dat betekent dat Palmpasen (zondag 25 maart) ook weer snel voor de deur staat. Natuurlijk versieren wij ook dit jaar weer een palmpaasstok met de kinderen van de groepen 1 t/m 3. Dit jaar doen wij dat op vrijdag 23 maart.
Het is de bedoeling dat u het frame van de palmpaasstok zelf maakt. In het verleden zagen wij nogal eens kinderen letterlijk slepen met een veel te grote palmpaasstok. Bijna net zo groot als zijzelf en dus veel te zwaar voor de kinderen. Bovendien is het een heel karwei om zo'n enorme stok mooi te versieren. Let u er daarom op dat u de stok niet te groot maakt voor uw kind? 
Op donderdag 15 maart zullen alle kinderen van de groepen 1 t/m 3 drie gekleurde strookjes crêpepapier mee naar huis krijgen, waarmee u de palmpaasstok kunt omwikkelen. De kleur waar u 2 strookjes van krijgt is bedoeld voor onder, de andere kleur gaat er overheen.  Wij willen u vragen de omwikkelde stokken op donderdag 22 of vrijdag 23 maart in de klas van uw kind in te leveren. Let u er op dat de stok is voorzien van de naam van uw kind? 
De palmpaasstok wordt op school verder versierd en voorzien van een broodhaantje. De kinderen krijgen daarna hun versierde stok mee naar huis. De palmpaasstok is dan bijna helemaal af. Er hoeft thuis alleen nog maar iets lekkers aan gehangen te worden. 
Op zondag 25 maart zal er een gezinsviering zijn in de St. Franciscuskerk. Tijdens deze viering mogen de kinderen met de versierde palmpaasstokken in een optocht door de kerk lopen. Uiteraard is het de bedoeling dat de kinderen de palmpaasstok weggeven aan iemand die ziek, oud of eenzaam is. Op school zullen wij benadrukken dat het niet de bedoeling is dat de kinderen het heerlijke broodhaantje zelf opeten. Denkt u samen met uw kind na wie ze enorm blij zouden kunnen maken met zo’n mooie palmpaasstok?

Prins HaroldZe hadden er allemaal zin in!
Fedde was een beetje gespannen want zijn vader zou als Prins Harold eindelijk op school komen! De aula was feestelijk versierd en iedereen was prachtig verkleed. Het hossen op de speelplaats was nog even wennen, eerst even het katje uit de boom kijken. Maar eenmaal in de klas showde iedereen vol trots de carnavalskleding op de catwalk.
Onze groep mocht het carnavalsfeest openen: alle handjes en voetjes gingen de lucht in! Iedereen genoot van alle optredens, er viel genoeg te beleven. Toen eindelijk Prins Harold met zijn hofdames en de Raad van Elf binnen waren gingen ze allemaal los en was het carnavalsfeest compleet!
Foto's

 

MaximeHoi allemaal,

Even voorstellen… Ik ben Maxime van der Klis, 23 jaar en ik woon in Gouda. Ik doe de PABO aan de Hogeschool Utrecht. Ik kom vanaf 5 februari mijn LIO lopen in groep 1/2 A. Dit houdt in dat ik mijn afstudeerstage ga doen, het laatste onderdeel van mijn opleiding tot leerkracht. Ik zal aanwezig zijn op maandag, dinsdag en vrijdag.  
Ik hoop hier een leuke en leerzame tijd te beleven!
Heeft u nog vragen? Stel ze gerust.

Met vriendelijke groet,
Maxime van der Klis

Echte jonkvrouwen“Gaan we nu al stoppen met de ridders, juf?”
Wat hebben ze het naar hun zin gehad, dit thema viel geweldig in de smaak bij iedereen. Afgelopen weken waren alle kleuters in de ban van Ridders en Kastelen. Met fruitdozen werd een groot kasteel gebouwd op het leerplein. Verkleed als jonkvrouw of ridder beleefden ze samen de mooiste sprookjesavonturen in het kartonnen kasteel.
Ze waren onder de indruk van alle verhalen van Koning Arthur en de Ridders van de Ronde Tafel en dit was ook te zien bij het grote schooloptreden in de Eiber. Rekenopdrachten met een echte schatkist of met zelfgemaakte pijlen en bogen.
En nu maar hopen dat de begrippen meer/minder en evenveel door dit geweldige project een ridderlijk plekje hebben gekregen in het geheugen.
We kunnen veel vertellen en veel laten zien op het digibord maar het bezoek aan Kasteel De Haar in Haarzuilens heeft wel het meeste indruk op ze gemaakt! “Juf, ik ga nog een keer terug naar het kasteel!”
Foto's