De circustent is gevonden!Vrijdag 8 juni was het schoolkamp voor de jongste kleuters.
Bij aankomst in de speelzaal vertelde de circusdirecteur en twee clowns dat ze het circus waren kwijtgeraakt. Door de pijlen te volgen, zouden we het circus kunnen vinden.
Na een wandeling van drie kwartier kwamen we dan eindelijk aan in het circus en wat was het leuk! Er was een verkleedkist, schmink en je kon een popcorn zakje versieren en laten vullen. Ook waren er nog allerlei circus materialen zoals een acrobaten fiets, diabolo’s en stokjes waarop je een bord kon laten balanceren.
Na een tijdje te hebben gespeeld kwam Roberto langs met zijn ijskar, we hebben toen allemaal een heerlijk ijsje gegeten. De jongste kleuters hebben zich zeker vermaakt. Maar wat vonden ze het leukst? Dat ze de circustent toch nog gevonden hadden!
Foto's

Wat een heerlijk fruit!Een schooljaar lang wordt er trouw iedere dinsdagmorgen overheerlijk fruit gebracht vanuit de EMTÉ, bestemd voor de drie kleutergroepen. De vader van Kim uit groep 1/2 A, Dennis Rietveld, is werkzaam bij de EMTÉ en wilde op deze manier meer aandacht vragen voor lekker fruit als gezond tussendoortje! Door het aangeboden schoolfruit, gecombineerd met het fruit van de EMTÉ zijn de kleuters fruit meer gaan waarderen. Druiven, bananen en kiwi’s staan aan de top!
Als afsluiting van het thema eten hebben alle kleutergroepen op donderdag 31 mei een bezoekje gebracht aan de EMTÉ. We werden hartelijk ontvangen door Dennis Rietveld en alle kleuters kregen een kijkje achter de schermen van deze supermarkt. Ze mochten in het magazijn kijken bij de loopband met de flessen en bij de ijskoude koelcel. Bij de vleesafdeling kregen alle kleuters een stukje worst, uit de schaal bij het brood werden koekjes naar binnen gewerkt. Het weer zat die dag niet mee, sommige groepen werden genoodzaakt om wat langer te blijven. Ook daar wist Dennis raad mee! Hij nodigde alle kinderen uit in de personeelskantine waar ze even rustig konden kleuren en wat te drinken kregen. Dit vonden ze helemaal te gek, daar waren ze nog nooit geweest!
Dennis werd bij de fruitafdeling toegezongen door alle kleuters van Kim haar groep!
Iedere kleutergroep had een cadeau gemaakt voor de EMTÉ om te bedanken voor een jaar lang schoolfruit.
Foto's

KleuterpraatjesWe hebben de leukste uitspraken van onze kleuters weer voor u verzameld. Genieten maar!

Vlak voordat de rapporten meegaan gaat de juf met alle kinderen even apart zitten en stelt ze allerlei vragen. Tijdens het testen van de ruimtelijke begrippen zet ze een poppetje op een blok, in een beker, naast een blok, etc. Na een poosje zet de juf de beker over het poppetje heen, zodat het poppetje ergens onder zit. Ze vraagt: “Waar is het poppetje nu?” De leerling: “Verstopt!”
Vervolgens laat de juf het poppetje van een blokje helemaal naar het einde van de tafel lopen en zegt vragend: “Nu is het poppetje heel…?” Leerling: “Moe!”

Ook de lichaamsdelen worden getest. De juf wijst haar pols aan en vraagt hoe dat lichaamsdeel heet. Het antwoord van een van de kleuters: “Moedervlekjes, juf!”

Tijdens de kerstviering in de kerk zit een van de kleuters bij de juf op schoot. Plotseling vraagt ze: “Waar is mijn juf eigenlijk?” “Eh…onder je?”

Een van de kinderen vertelt dat hij knakworstjes gaat eten. De juf lust die ook wel en vraagt of ze bij hem kan komen eten. Ze is er alleen nog niet achter wanneer die knakworstjes dan precies gegeten zullen worden. Op haar vraag krijgt ze een enigszins verveeld, met een diepe zucht, antwoord: “Nou gewoon, als ze klaar zijn natuurlijk!”

Een van de kinderen heeft hoofdluis gehad. Gelukkig is ze er nu vanaf. Vol trots zegt ze tegen de juf: “Gelukkig heb ik nu geen pluisjes meer!”

We kijken tijdens de Olympische Spelen naar het schaatsen. Een van de kinderen: “Juf, ik ben voor de voorste!”

Na het overblijven poetst een van de kinderen haar snoet. Er zitten allemaal bruine chocoladevlekken op. De juf vraagt: “Jij hebt vast chocola op brood gegeten?” Het antwoord: “Nee hoor, hagelslag!”

Om te kijken hoe goed we elkaar eigenlijk kennen vertelt de juf iets over een kind. De anderen moeten raden over welk kind het gaat. “Dit kind gaat volgende week met het vliegtuig naar Griekenland." Niemand raadt het en de juf vraagt of het juiste kind op wil staan. Iedereen blijft echter zitten. De juf vraagt aan het betreffende kind: “Maar jij gaat toch naar Griekenland?” Verbaasd reageert het kind: “Nee hoor, ik ga naar Kreta!”

Een oplettende kleuter ziet dat de juf andere schoenen aan heeft en vraagt of ze nieuwe schoenen heeft. De juf legt uit dat het heel oude schoenen zijn die ze al heel lang niet aan gehad heeft. Reactie van de kleuter: “Oh...ze zijn helemaal niet zo stoffig!”

Meester Tom is op Ameland, dus juf Nicolette heeft de telefoon in de klas. De kinderen vragen of de juf dan nu de baas is op school. Als de juf bevestigend antwoordt, vraagt een van de kleuters: “Ben jij dan de op een na oudste op school?”

Een van de kinderen vraagt of de juf grijs een mooie kleur vindt. De juf zegt dat ze alle kleuren wel mooi vindt. Opgelucht zegt de kleuter: “Gelukkig maar, want jouw haren zijn ook grijs!”

Wat een lief konijnVorige week hield de grote zus van Loek haar spreekbeurt over konijnen. Konijn Saartje mocht daarom even mee naar school. Natuurlijk wilde Loek haar konijn zelf ook wel even laten zien in de klas. Saartje is nog een jong konijn en is razendsnel. Ze moest daarom wel, om te voorkomen dat we er achter aan moesten rennen, in haar tijdelijke onderkomen blijven. Dat was echter geen probleem. De deksel ging van het hokje af en aangezien Saartje enorm van knuffelen houdt, liet ze zich gewillig door 30 kleine kleuterhandjes aaien. De aah’s waren niet van de lucht. Saartje was dan ook wel heel erg schattig!
Foto's

De gladiolen moeten ook water hebben!De laatste weken voor de meivakantie hebben we in de kleutergroepen gewerkt aan het thema: "Alles groeit.." 
In onze groep hebben we daar speciaal aandacht besteed aan de groei van een gladiool. Vooraf hebben we bekeken wat de verschillen zijn tussen de "bol" en de "knol". Daarbij hebben we een ui (bol) doormidden gesneden en eveneens een gladiool (knol). De kinderen hebben zelf de gladiolenknol in de grond gestopt. Op het digibord konden ze zien dat het puntje van de knol naar boven moet staan. Sommigen zetten hun knol op de bodem van het potje en vulden het daarna met potgrond aan. Een enkeling vulde eerst zijn/haar bloempotje met de grond en zetten de knol er dan boven op.
Uiteindelijk heeft iedereen zijn knol goed gepoot. Daarna was het iedere morgen even kijken of er al iets boven de grond uitkwam. Er werd onderling vergeleken welke gladiool al groter was.  Met een liniaal werd de groei gemeten. Soms werd de liniaal even wat dieper in de grond geduwd om toch meer centimeters  te  hebben dan een ander kind uit je groepje. Ieder kind heeft zoveel mogelijk zelf geprobeerd  om de groei van zijn/haar bloem in een grafiek in te kleuren. Op woensdag 25 april zijn alle gladiolen mee naar huis gegaan.
Foto's

Heerlijk spelen in het zandEigenlijk moesten we op woensdag 18 april naar de Eiber voor een gymles. Maar de zon scheen volop en een eerste zomerse dag stond voor de deur. Daarom besloten de hulpmoeders en de juf om deze week de Eiber lekker over te slaan en gewoon de zandbakspullen uit de schuur te halen. Een groter plezier konden we de kinderen niet doen! Ze konden nauwelijks wachten tot het moment daar was en de scheppen en emmers uit de schuur werden gehaald. Er werden diepe kuilen gegraven en er werden volop taartjes gebakken. Kwam je wat kopen in de winkel, dan moest je het niet in je hoofd halen om je ‘gebaksschoteltje’ mee te nemen. Die werd fanatiek bewaakt om maar geen spullen te hoeven missen in de winkel. Voor de juf was het een prachtig schouwspel om naar te kijken!
Al veel te snel was het tijd om weer op te ruimen en naar huis te gaan. Hopelijk gaan er nog veel meer van zulke prachtige dagen volgen, maar deze hebben we in ieder geval alvast lekker ‘in the pocket’.
Foto's

Iedereen is geslaagd!Op dinsdag 10 april kregen we alweer de laatste judoles. De kinderen hebben genoten van alle spelletjes en de oefeningen. Wat was het toch heerlijk om zomaar te mogen trekken, duwen en stoeien zonder dat de juf daar wat van zei.
Na afloop van de laatste les ontvingen alle kinderen een echt judodiploma uit handen van de judoleraar. Vol trots namen ze het diploma in ontvangst. En terecht…iedereen heeft de afgelopen weken enorm zijn best gedaan.
Foto's

In de houdgreepDe komende vier weken krijgen alle groepen een keer per week een judoles van een echte judoleraar. Het vertrouwen in elkaar staat daarbij centraal.
Dinsdag 20 maart hadden wij onze eerste les. Alle kinderen werden in een echt judopak gehesen en al snel konden de eerste oefeningen uitgevoerd worden. Op de juiste manier vallen was het eerste wat geoefend moest worden. Daarna werden er tweetallen gevormd en mochten de kinderen elkaar op de grond gooien. Ook de houdgreep werd geoefend. De juf stond er af en toe met kromme tenen naast. Alles wat zij normaal gesproken verbiedt in de klas (“Blijf nou eens van elkaar af… Van stoeien komt bloeien…  Niet trekken en duwen…”) moesten de kinderen nu juist wel doen! Maar het vertrouwen in elkaar was er duidelijk en van dat ‘bloeien’ was absoluut geen sprake.
De kinderen hadden er duidelijk plezier in. En wat was het prachtig om nu al te zien dat sommige kinderen, die normaal gesproken niet van zich laten horen, een klasgenoot zonder pardon tegen de grond werkten. Dat gaat nog wat beloven voor de komende periode.
Foto's

Wat een leuke voorstelling!Na een fikse wandeling kwamen we op dinsdag 20 maart aan in het Cultuurhuis. In het kader van een project van Kunst Centraal bezochten we hier de voorstelling ‘Over een kleine mol die wil weten wie er op zijn kop gepoept heeft’.
Vol spanning namen de kinderen plaats op de banken en de matten. Twee acteurs, waaronder een van de acteurs uit ‘juf Roos’, speelden het verhaal uit het bekende prentenboek uit.
De mol wilde graag weten wie er op zijn kop gepoept had en ondervroeg allerlei andere dieren. Zij deden een voor een hun ‘stinkende’ best om te laten zien dat zij echt heel andere poep produceerden. Uiteraard zorgde dit voor enorme lachsalvo’s bij de kleuters. Hoe vaker de dieren tussen en door de poep heen huppelden, hoe harder de kinderen moesten lachen. Een enkeling vond het allemaal wat overweldigend, maar de meeste kleuters genoten van het spektakel. Het was een fantastische voorstelling!
Foto's

Leerkrachten groep 1/2 C


Else SmitJuf Else
(ziekteverlof)

Marja BaarsJuf Marja
(vervangster van juf Else)
Woensdag t/m vrijdag

Nicolette van Straalen
Juf Nicolette
Maandag en dinsdag

 

Klassenouder:
Annemiek van den Haselkamp
(avandenhaselkamp@gmail.com)
Moeder van Siebe