Een echte pepernotentorenNatuurlijk stonden de activiteiten in de plusklas de afgelopen twee keer in het kader van Sinterklaas. Twee weken geleden kregen de kinderen een behoorlijk moeilijke opdracht: maak een verlanglijstje van plaatjes uit het speelgoedboek op alfabetische volgorde. Met deze opdracht werd aan verschillende doelen gewerkt. De kinderen moesten een goede werkstrategie toepassen en moesten doorzettingsvermogen tonen om de opdracht tot een goed eind te brengen. Wat doe je bijvoorbeeld als je geen plaatje kan vinden bij een bepaalde letter? Blijf je dan alsmaar zoeken of kun je beter eerst op zoek gaan naar de volgende letter? En wat als je het alfabet helemaal niet kent? Hoe los je dat dan op? Na het plusklasuur was de opdracht nog lang niet af en kregen de kinderen de opdracht mee om het in de klas af te maken. Na twee weken namen de kinderen de verlanglijstjes weer mee naar de plusklas. Het was prachtig om te zien hoe hard de kinderen eraan gewerkt hadden en dat ze bovendien konden benoemen aan welke leerdoelen ze gewerkt hadden!
Deze week kregen de kinderen twee opdrachten waarbij het creatief denkvermogen flink aan het werk werd gezet. We begonnen met het maken van een zo’n hoog mogelijke pepernotentoren. Niet een van de kinderen begon loodrecht omhoog te bouwen. Ze zagen allemaal in dat dat niet stevig genoeg zou zijn. Lasse was de eerste die een driehoek neerlegde en op die manier de toren steeds hoger maakte tot hij een piramide had staan. De rest keek er vol verbazing naar. Het was voor sommigen nog best lastig om dit bouwwerk na te maken.
Natuurlijk werden er tussendoor wat pepernoten gesnoept voordat we aan de volgende opdracht begonnen. Nu moesten de kinderen met slechts wat blokjes, klei en ijslolliestokjes een brug bouwen. De brug moest aan twee voorwaarden voldoen: de stoomboot moest er onder door kunnen én Zwarte Piet moest erop kunnen staan. Het viel niet mee, maar uiteindelijk lukte het een paar kinderen toch om een smalle brug te maken.
Na afloop mochten de kinderen de pepernoten meenemen naar huis. Daarmee sloten we de sinterklaasperiode in de plusklas af. Volgende keer werken we aan een opdracht in kerstsfeer.
Foto's

Kalender

loader

Aankomende evenementen

juli
19

19-07-2018 8:30 - 15:00

juli
20

20-07-2018 8:30 - 15:00

juli
23

23-07-2018 8:30 - 15:00

juli
24

24-07-2018 8:30 - 15:00

juli
25

25-07-2018 8:30 - 15:00