Het Jozefschool team in CanterburyDe leerlingen van Basisschool St. Jozef konden dit jaar genieten van een lange herfstvakantie, want de leerkrachten van de school waren de week voorafgaand aan de reguliere vakantie op studiereis in Canterbury in het Engelse graafschap Kent. Twintig teamleden van de school volgden op het Chaucer College Engelse taallessen en bezochten op dinsdag St. Stephen’s Junior School, een ambitieuze basisschool in de wijk Hales Place. Tussendoor was er in het historische Canterbury ook alle tijd om kennis te maken met de Engelse cultuur.

De Oudewaterse basisschool heeft twee jaar geleden een traject richting internationalisering ingezet. Naast de kernvakken krijgt het Engels een steeds belangrijker plaats op de school. Zo wordt er niet alleen Engels gegeven vanaf groep 1, maar wordt het Engels ook geïntegreerd toegepast bij de andere schoolvakken, zoals wereldoriëntatie en de creatieve vakken. Dit alles om de leerlingen voor te bereiden op het functioneren in een maatschappij die steeds meer mondialiseert.
Al twee jaar volgt het team van Basisschool St. Jozef cursussen om de Engelse taalvaardigheid te versterken. Zo verzorgde de Australische Allison McRae van de Universiteit van Leiden vorig jaar een uitgebreide grammatica-training.
De trainingen op het Chaucer College in Canterbury waren vooral gericht op CLIL, het Content and Language Integrated Learning. Gedurende de vijf intensieve cursusdagen kregen de leerkrachten enorm veel lesideeën en tools aangereikt, die zij kunnen gebruiken bij het geïntegreerd toepassen van Engels bij alle vakken. Hierbij kan o.a. worden gedacht aan het zingen van English chants om de kleuren aan te leren, het voorlezen van Engelse prentenboeken om alles over de herfst te leren, maar ook aan het geven van een Engelse instructie bij natuurkundeproefjes.
Het bezoek aan St. Stephen’s Junior School was ook heel bijzonder. De school ligt centraal in de wijk en heeft de beschikking over een enorm terrein dat veel mogelijkheden biedt voor bijvoorbeeld sport en natuuronderwijs. De groepsgrootte was iets groter dan op ‘de Jozefschool’ gewoon is, maar er waren groepen waar naast de teacher ook drie onderwijsassistenten werkzaam waren. Dit extra personeel werd betaald vanuit de winst die de school maakte met ‘the nursery and the infant school’, een enorm grote voorschoolse opvang. De rondleiding op St. Stephen’s werd verzorgd door leerlingen, uiteraard in voorgeschreven groene schoolkleding, die voor deze taak een uitgebreide sollicitatieprocedure hadden moeten doorlopen. Het was illustrerend voor de school die eigenaarschap en verantwoording voor de leerlingen hoog in het vaandel heeft staan. De gedreven Mrs. Heaney, de deputy headteacher, vertelde er voorafgaand aan de rondleiding uitgebreid over.

Pilgrims en James Bond
De trainingen op het Chaucer College werden verzorgd door de ervaren trainers Marta Bujakowska en Magda Zamorska van Pilgrims. Dit Engelse taleninstituut is vernoemd naar de pelgrims die, na de moord op aartsbisschop Thomas Becket in 1170, de kathedraal van Canterbury eeuwenlang als belangrijkste reisdoel hadden.
Ook de teamleden van Basisschool St. Jozef bezochten tijdens hun eigentijdse Engelse pelgrimage de prachtige, maar helaas in de steigers staande kathedraal. Ze genoten tijdens de Even Song van de zang van het indrukwekkende jongenskoor, the Cathedral Choir, en luisterden ook naar the prayer and praise van de Anglicaanse priester. Dat de kathedraal vooraf moest worden ontruimd wegens een, naar achteraf bleek, vals alarm maakte het bezoek aan de kathedraal nog meer bijzonder.
De leerkrachten kregen ook nog een guided tour door het oude centrum van Canterbury. De overenthousiaste gids Lynn, die getooid was met een traditionele sjerp, vertelde in woord en gebaar over de Canterbury Tales, die werden geschreven door Geoffrey Chaucer, en andere facts uit de historie van het schilderachtige stadje. Op de late, zonnige dinsdagmiddag maakte het team een prachtige wandeling langs de machtige krijtrotsen van Dover. Deze tocht eindigde in het donker bij de baai van St. Margaret’s at Cliff, de plaats waar Ian Fleming zijn inspiratie vond voor het schrijven van zijn James Bond-boeken.
Vrijdagavond stapte het vermoeide team van de Jozefschool weer in het volle vliegtuig van EasyJet. De koffers en handbagage puilden uit, want de teamleden hadden in Canterbury uitgebreid geshopt. Naast de souvenirs en Engelse lekkernijen, zoals de ‘hand made’ Clotted Cream Fudge, gingen er vooral veel boeken en spelletjes voor de leerlingen van de school ‘overseas’.

Kalender

Weekbrief

Weekbrief

Sponsoren iPads

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14

123-Zing

123 Zing logo

Twitter

 

VolgJozefOpTwitter