Iedereen zit klaar voor het overvliegenDonderdag 7 juli was een spannende dag voor de oudste kleuters. Vandaag mochten zij de kleuterdeur uitglijden en groep 3 in vliegen. De weergoden waren ons gelukkig goed gezind en de speelplaats stroomde langzaam vol met ouders en opa’s en oma’s. Precies om 14.00 uur klonken de klanken van ‘we gaan beginnen’ uit de luidsprekers en stonden de kleuters in de gang klaar om de grote sprong te wagen. Juf Marian en juf Linda beten het spits af en gaven hun oudste kleuters een klein zetje de glijbaan af. Nadat ook de kleuters van juf Nicolette en juf Else de kleuterhal uitgegleden waren, verhuisden we naar de deur van groep 3. Juf Lotte stond hier al op ons te wachten. Ook voor haar was het spannend, want dit was ook voor haar de eerste keer overvliegen. Gelukkig liet ze haar spierballen zien en hadden we er alle vertrouwen in dat ze onze kleuters veilig op zou vangen. Voordat de kleuters daadwerkelijk in de armen mochten springen van juf Lotte zongen we het overvlieglied. De kinderen zongen uit volle borst mee. We moesten het lied zelfs meerdere malen herhalen, omdat ze allemaal graag een keertje in de microfoon wilden zingen! Nadat alle kleuters in de armen van juf Lotte gesprongen waren, was het tijd om naar de nieuwe klas te gaan. Vol trots vertelden de kleuters na afloop dat ze al drie woordjes geleerd hadden. Dat belooft wat voor na de vakantie!
Uiteraard wensen wij alle kleuters die naar groep 3 gaan heel veel plezier en succes in groep 3. En wat zullen wij ze gaan missen. Maar ze komen vast af en toe nog even vertellen hoe het met ze gaat…tenminste, dat hopen we van harte!

Aandachtig kijken naar het poppentheaterVoor sommige kleuters was het wel vreemd dat er gisteren stoeltjes leeg bleven. Opeens wisten ze het weer, de oudste kleuters mochten niet mee op stap! De klas van Cilla zat al lekker vol en na de opening van de dag werden de andere jongsten samengevoegd. Eerst aan de slag met het maken van een mooie piratenmuts en daarna naar de speelzaal voor het poppentheater. Er was een mooie voorstelling van het theater DubbeleJan over een boer die met zijn dieren een dagje naar zee ging. Met veel creativiteit en speelsheid werden alle kinderen meegenomen in de belevenissen van de verschillende dieren. Vooral de dansende staart van het achterwerk van de koe leidde tot grote hilariteit in de zaal.
Alle piraten vertrokken daarna richting speeltuin De Reus waar iedereen zijn of haar eigen weg ging. Piraten verdwenen achter struiken of slingerden in bomen. Piratenvoetbal was deze keer ook erg in trek, zeker toen juf Cilla een potje mee wilde voetballen. Moe van het spelen terug naar school waar de heerlijke pannenkoeken al klaar stonden! Smullen geblazen en sommige kleuters wisten van geen ophouden.....
Volgende week gaan alle anderen naar het schoolkamp in Amersfoort, maar de allerjongsten hebben genoten van hun uitstapje!

Het prachtige OceaniumOp dinsdag 17 mei maakten de kleuters een cultureel uitstapje naar Blijdorp. In het kader van het project ‘water’ waaraan gewerkt werd in de klas, volgden we een speurles in het Oceanium. Al snel bleek echter dat het vrijwel onmogelijk was om de les uit te voeren. De kleuters zagen zo veel en waren zo onder de indruk dat ze helemaal geen tijd hadden om de vragen van de speurles te beantwoorden! De kleuters genoten van de gekleurde vissen, de reuzenschildpadden en de haaien die boven hun hoofden voorbij zwommen.
Gelukkig hadden alle groepjes na de speurles nog voldoende tijd over om ook andere dieren in de dierentuin te gaan bekijken. Een baby-olifantje, de giraffen, Bokito…de kleuters vonden het prachtig. Nadat de meeste groepjes nog even in de enorme speeltuin gespeeld hadden, was het tijd om weer naar school te gaan. Ondanks de zere voeten konden de kleuters terugkijken op een leerzame en leuke dag.

Het maken van de waterzuiveringfabriekHet thema bij de onderbouw is ‘water’.
We hebben al naar slootwater gekeken en we weten waar water naar toe gaat als je de wc door trekt. Dit gaat naar het riool. Na het riool komt het in grote bakken waar het water wordt schoongemaakt. Dit heet de waterzuiveringfabriek. Deze hebben wij vandaag in de klas nagebouwd.
Wat heb je daarvoor nodig:
-    Een lege frisdank fles
-    Watten
-    Zand
-    Steentjes
-    Heel vies water

Je snijdt de frisdrank fles door. De bovenkant van de fles zet je omgedraaid in de onderkant van de fles (zie foto’s).
Dan gaan er als eerst watten in de fles, duw deze goed aan. Daarna komt het zand, dit duw je ook goed aan. Daarbovenop komen de kleine steentjes. Als alles erin zit, kan je het vieze water in de waterzuiveringfabriek gieten. Even geduld en tadaaa daar komt het schone water.

LeonieBeste ouders,
Mijn naam is Leonie Kraan en ik kom komende 3 weken in deze klas stage lopen. Deze stage heb ik gekozen, omdat ik later iets met kinderen wil doen. Ik ben 15 jaar oud en woon in Benschop. Ik vind het super leuk dat ik in deze klas mag stage lopen met allemaal lieve kinderen.
Met vriendelijke groet,
Leonie Kraan

Een echte brievenbus in de klasZoals jullie weten zijn wij bezig met het thema post.
We hebben al onwijs veel geleerd. We weten dat er op een brief een postzegel moet, een adres, een postcode en dat het postkantoor er een stempel bij zet.
We gooien onze brief in de brievenbus of we brengen hem bij het postkantoor. Dan gaan de brieven door een sorteermachine en gaan daarna met een postvrachtauto naar de postbodes toe. De postbodes brengen dan de brieven weer bij de mensen thuis.
In onze klas hebben we ons eigen postkantoor, waar wij de brieven kunnen afstempelen. Ze gaan vervolgens in onze brievenbus.
Wij met de hele groep hebben ook al kaarten uit het buitenland gehad! Één uit Frankrijk en één uit Oostenrijk. Vanmiddag is er zelfs één uit Australië aangekomen. Die zal de juf morgen aan jullie voorlezen.
De opa en oma van Mickey hebben ons ook een kaartje gestuurd vanuit Zaltbommel.
We hebben al gezien dat er op deze verschillende kaarten ook verschillende postzegels staan.
Steff heeft samen met zijn papa en mama gekeken hoe lang het duurt voordat de kaart bezorgd wordt. Zij hadden afgelopen zondag een kaart op de bus gedaan en deze was dinsdagmiddag bij ons op school afgeleverd. Dit betekende dat de kaart er dus 2 nachtjes over deed voordat deze bij ons was aangekomen.
We gaan door met het thema post tot en met 18 maart. Wilt u nog een kaartje naar de klas sturen? Dat mag natuurlijk altijd!

Juf KayleighDeze week hebben wij een extra juf in de klas. Dit is juf Kayleigh. Zij komt bij ons haar zorgstage lopen. Deze stage duurt 4 dagen. Dit vinden wij erg kort, want het is erg gezellig met juf Kayleigh.
Ze helpt ons met onze verschillende werkjes of ze gaat even met iemand puzzelen.

Wat een feest!Afgelopen dinsdag 8 maart, hebben wij in onze klas de eerste verjaardag van dit schooljaar gevierd.
Lina is 5 jaar geworden en we hebben er een leuk feestje van gemaakt. Lina trakteerde hele mooie dolfijnen, die we daarna lekker met z'n allen op hebben mogen eten.

De palmpaasoptochtDe vastentijd is weer aangebroken en dat betekent dat Palmpasen (zondag 20 maart) ook weer snel voor de deur staat. Natuurlijk versieren wij ook dit jaar weer een palmpaasstok met de kinderen van de groepen 1 t/m 3. Dit jaar doen wij dat op vrijdag 18 maart.
Het is de bedoeling dat u het frame van de palmpaasstok zelf maakt. In het verleden zagen wij nogal eens kinderen letterlijk slepen met een veel te grote palmpaasstok. Bijna net zo groot als zijzelf en dus veel te zwaar voor de kinderen. Bovendien is het een heel karwei om zo'n enorme stok mooi te versieren. Let u er daarom op dat u de stok niet te groot maakt voor uw kind?
Op vrijdag 11 maart zullen alle kinderen van de groepen 1 t/m 3 drie gekleurde strookjes crêpepapier mee naar huis krijgen, waarmee u de palmpaasstok kunt omwikkelen. De kleur waar u 2 strookjes van krijgt is bedoeld voor onder, de andere kleur gaat er overheen.
Wij willen u vragen de omwikkelde stokken op donderdag 17 maart of vrijdag 18 maart in de klas van uw kind in te leveren. Let u er op dat de stok is voorzien van de naam van uw kind? De palmpaasstok wordt op vrijdag 18 maart op school verder versierd en dan krijgen de kinderen er een broodhaantje op. Aan het einde van de morgen maken we dan met zijn allen een palmpaasoptocht en wordt het palmpaasverhaal verteld.
De kinderen krijgen daarna hun versierde stok mee naar huis. De palmpaasstok is dan bijna helemaal af. Er hoeft thuis alleen nog maar iets lekkers aan gehangen te worden.
Op zondag 20 maart is er om 10.00 uur een gezinsviering in de St. Franciscuskerk. In de kerk wordt ook een palmpaasoptocht gehouden. Daarna kunnen de kinderen hun stok weggeven aan iemand die ziek, oud of eenzaam is. Vaak hebben de kinderen zelf al iemand in gedachten aan wie ze de palmpaasstok graag willen geven