Daar zitten ze, de nieuwe groep 3!Op donderdag 6 juli was het eindelijk zover. Vandaag mochten de oudste kleuters overvliegen naar groep 3. Net als ieder jaar stond het schoolplein vol met ouders en opa’s en oma’s. Zenuwachtige kleuters wachtten vol spanning in het lokaal van groep 1/2 A. Stipt om twee uur mochten ze om de beurt van de glijbaan ‘de kleuterbouw’ uitglijden.
Toen iedereen buiten stond, verplaatsten we met zijn allen naar de ingang van groep 3. Juf Lotte stond ons hier al op te wachten. Met behulp van een klein zetje van de juffen vlogen de oudste kleuters regelrecht de armen van juf Lotte in.
De jongste kleuters vlogen nog niet echt over, maar stapten in de trein terug naar hun eigen lokaal. Daar werden liedjes gezongen, verhaaltjes verteld en spelletjes gedaan om elkaar beter te leren kennen.
Om 14.55 uur kwamen de oudste kleuters trots terug uit groep 3. Het eerste leeswerkje was gemaakt! Het liefst wilden de kinderen op vrijdagochtend meteen weer terug naar groep 3, maar daar moeten ze toch echt nog even op wachten. Iedereen mag eerst even lekker gaan genieten van een heerlijke lange zomervakantie!

Met z'n allenBij binnenkomst werd juf Donna al overladen met tekeningen en knutselwerkjes van de kinderen. Donna was helemaal verrast door al die aandacht. Daarna mocht ze het grote pak open maken waar een prachtige paraplu uit tevoorschijn kwam, versierd door alle kleuters van de groep. Ook kreeg ze een mooie foto waar alle kinderen op stonden, verstopt in een kartonnen doos! Na een kleine wandeling door de wijk, ze hadden geen idee waar ze heen gingen, hebben we heerlijk gespeeld in het speeltuintje naast de school. Lekker met de blote voetjes in het zand, draaiend op de molen en je voeten begraven in het zand. Juf Donna had voor drinken en wat lekkers gezorgd, het werd een heuse picknick! Bij het naar huis gaan werden de kinderen nog verwend met een eigen gemaakte sleutelhanger. Natuurlijk werd er nog een grote groepsknuffel gegeven en riepen ze allemaal heel lief: ‘Bedankt juffrouw Donna, we zullen je missen!'

Ingespannen luisterenWat een indrukken doen kleuters op binnen enkele dagen! Op maandag naar het kamp in Amersfoort en op dinsdagochtend weer voor de deur bij het Touwmuseum. Het klimtoestel voor het museum, gemaakt van dik touw, trok gelijk alle aandacht van de kinderen. Hoe leg je kleuters uit dat de touwfabriek in Oudewater al in de 17e eeuw een grote rol speelde voor de scheepvaart van die tijd? De medewerkster van het museum liet een foto zien van de Batavia en vertelde aan de kinderen dat dit schip heel erg leek op een piratenschip. Ze wees het touw aan op de foto en vertelde daarna dat dit gemaakt was in Oudewater! Daarna werden de kinderen verdeeld over verschillende groepjes en ontdekten ze door te ruiken, te voelen en te kijken waar touw van wordt gemaakt. Alle aandacht ging uit naar het werken aan een mini lijnbaan: als volleerde touwslagers gingen de kinderen aan de slag!
Een stukje geschiedenis van Oudewater wordt in het Touwmuseum op een zeer kindvriendelijke manier uitgelegd!

Broodje knak rond de zandbakDonderdag 8 juni zijn wij met alle kleuters uit groep 1 op schoolreisje geweest. Dit was een ontzettend geslaagde dag! Mede dankzij de hulp van alle ouders en het weer natuurlijk!
We zijn ’s morgens begonnen in de eigen groepen. Hier hebben we even besproken wat de kleuters te wachten stond vandaag. Het thema van dit schoolreisje was: ‘Artiesten’. Daarom zijn alle kleuters een beetje omgetoverd tot sterren door een heuse ‘Wall of Fame-tegel’ te maken. De handafdruk staat erin en de tegel is besprenkelt met mooie glitters.
Na het knutselen hebben we een heerlijke koek gegeten en een pakje Wicky gedronken. Helemaal klaar voor de nieuwe activiteit zaten de kleuters te luisteren. Het is tijd voor het poppentheater. Poppentheater ‘Dubbele Jan’ is bij ons langsgekomen om de voorstelling ‘Circus Poppolli’ te spelen. Alle kleuters hebben met open monden gekeken naar de mooie poppen en de gekke gebeurtenissen. Aan het einde van de voorstelling hebben we gedanst op de ‘Wiebel-billen-boogie’ en zijn we terug naar de klas gegaan. Daar was het tijd om jassen aan te doen en…. op naar Pinkeltje!
Het was nog even de vraag of dit door zou gaan, gezien het weer. Gelukkig is het helemaal opgeklaard en konden we heerlijk spelen. Alle kleuters hebben alle speeltoestellen wel tien keer gehad. Iedereen was ontzettend druk aan het spelen, het was om te genieten!
Rond kwart voor 12 zijn de ouders broodjes met knakworstjes gaan maken. Om kwart over 12 was het eindelijk lunchtijd en hebben de kleuters op de rand van de zandbak lekker gepicknickt. Een broodje knak gaat er goed in als je zo hard aan het spelen bent! 
Na het broodje hebben we met Mark nog even liedjes gezongen op de paddenstoelen. Wat een aandoenlijk gezicht was dat! Alle kleuters in het gras en zingen maar! We hebben nog even gespeeld en zijn daarna terug naar school gegaan. Helemaal moe van de perfecte en geslaagde dag!
Ouders, nogmaals bedankt voor jullie fijne en goede hulp!
En Mark, wie weet kun je nog een keertje komen zingen?

Dennis en Janneke met Bultje en BibiOp woensdag 17 mei vierden alle leerkrachten tegelijk dat ze weer een jaartje ouder geworden zijn. In de kleutergroepen vierden we eerst allemaal ons eigen kleine feestje. Alle juffen werden ontzettend verwend met prachtige cadeaus. Nadat er flink gezongen was, vele handen geschud waren en alles uitgepakt was speelden we even heerlijk buiten.
Na een lekkere koek en limonade namen alle kleuters plaats in de speelzaal. Dennis de Groot (jawel...die van 'Op zoek naar Zorro') en Janneke Ikking speelden samen met de handpoppen Bultje en Bibi een spannend en betoverend verhaal. Drie kwartier keken de kleuters ademloos naar de avonturen van de twee konijnen. Gelukkig liep alles goed af en kon iedereen met een gerust hart weer terug naar de klas. 
In de klas mocht iedereen een heerlijke chipsketting rijgen en natuurlijk lekker opeten. Tot slot mocht iedereen nog even spelen in de klas. Hierbij hoefde niemand te plannen. Met z'n tienen in de bouwhoek of de poppenhoek maakte dit tot een echt feestje. 
Om half een was het tijd om naar huis te gaan. De juffen kunnen terugkijken op een geweldige verjaardag! Allemaal bedankt voor de leuke dag en de prachtige cadeautjes!

Zitten in groep 3!Afgelopen dinsdag 9 mei zijn de kinderen die volgend schooljaar gaan starten in groep 3, begonnen aan iets nieuws! Zij gaan nu elke dinsdag met juf Astrid cijfers leren schrijven in het lokaal van groep 3.
De kinderen waren erg enthousiast! Zitten in groep 3, nieuwe schrijfpotloden en een echt groep 3 werkje maken!
Deze week zijn wij begonnen met het cijfer 1. We oefenen het cijfer met onze vinger in de lucht, op het digibord en uiteindelijk op papier.
Bij goed kunnen schrijven hoort natuurlijk ook de juiste schrijfhouding, dus dat hebben de kinderen ook geleerd.
Op de foto's is te zien hoe goed de kinderen al bezig waren.

In de grote koeienstalDinsdag 18 april zijn wij naar boerderij Veldzicht geweest. We werden daar opgewacht door boerin Petra. We verzamelden ons in een grote stal. Hier ging boerin Petra wat vertellen over de boerderij. We kregen ook een opdracht van Petra, namelijk; een minuut luisteren naar de boerderijdieren. Welke boerderijdieren hebben we allemaal gehoord? Geiten, varkens, kippen, koeien etc.
Als eerste gingen we naar een oude stal, waar nog een aantal koeien in stonden. Deze koeien stonden in de oude stal omdat ze zwanger zijn van een kalfje. Ook stonden er kleine kalfjes die net geboren waren. Boerin Petra wilde hier een heleboel over vertellen, maar de leerlingen vonden het plassen en poepen van de koeien ook wel heel interessant.
Vervolgens gingen we naar een grote stal, waar een heleboel koeien waren. We mochten een kijkje nemen bij de melkrobot en we hadden geluk, er werd namelijk meteen een koe gemolken door de melkrobot.
Boerin Petra nam ons mee naar een hele grote melktank. De leerlingen wisten precies te vertellen wat er allemaal gemaakt wordt van de melk als de melk is opgehaald door de melkwagen.  
Toen we weer naar buiten gingen stonden er twee grote tractoren. Van boerin Petra mochten wij zelfs in de tractoren zitten!
Tot slot had boerin Petra ook nog paaseieren verstopt die wij mochten zoeken in een stuk land.
Het was echt een superleuke middag!
Bedankt familie Blom, voor de gezellige middag bij jullie op de boerderij!

Zelfs de kapsels waren mooi versierdDe Pasen staat deze week voor de deur. Afgelopen woensdag hebben we door de hele school dit gevierd met elkaar. De paasgedachte kwam tot uiting doordat de kinderen voor elkaar ontbijtjes hadden klaargemaakt. De mooist versierde borden kwamen de klas binnen. Wat was dat leuk om te zien! Voordat we met onze hongerige buiken begonnen aan al dat lekkers, hebben we het met elkaar bekeken. Leuk om te zien dat de kinderen zo veel waardering voor elkaars werk hebben!
Na de ontbijtjes heerlijk opgepeuzeld te hebben, en echt genoten te hebben van al dat lekkers, zijn de kinderen aan de slag gegaan met allerlei paasactiviteiten. In groep 1/2 A werden paasmandjes geknutseld. De kinderen hebben prachtige mandjes versierd door paashazen, paaseieren en bloemen te tekenen en te kleuren. Deze mandjes zijn vervolgens gevuld met een groot paasei, kleine paaseitjes, schuimpjes en spekjes. De kinderen hebben dit thuis opgepeuzeld.
In groep 1/2 B konden de kinderen genieten van een film. Tijdens de film was er ruimte om paaskleurplaten te kleuren, limonade te drinken en een eierkoek te versieren tot paashaas. Met lekkere snoepjes, dropveters en lange vingers zijn de lekkerste paashazen gemaakt.
In groep 1/2 C en in de gymzaal was er ruimte voor paasspelletjes. Paasmemory, eierrace, paaseieren zoeken, haasje-paasei (boter-kaas-eieren) en nog veel meer! Ook konden de kinderen buiten als echte paashazen gouden eieren zoeken in de zandbak. Telkens opnieuw verstoppen en weer zoeken… Die paashaas heeft toch een zware baan!
De kinderen hebben genoten, en wij ook zeker! Mede dankzij de goede en fijne hulp van ouders is deze dag een succes geworden! Dank jullie wel!

Dag papa, dag mamaDe laatste leerlingen van dit jaar stromen de kleutergroepen binnen en daarmee zijn alle kringen goed gevuld.
Om ’s ochtends drukte in de lokalen te voorkomen is de regel dat oudste kleuters buiten bij de deur afscheid nemen van papa en mama en de jongste kleuters bij de deur van de klas. Ouders van de heel jonge kinderen die net op school zitten mogen nog meelopen naar het stoeltje van hun kind. De praktijk wijst echter uit dat er nog veel ouders meelopen de klas in.
Nu de groepen (bijna) compleet zijn willen wij u nogmaals vriendelijk, doch dringend verzoeken om buiten of bij de deur afscheid te nemen. Helpt u mee om het overzicht ’s ochtends in de groepen te bewaren?