Stoer op de tractorOp dinsdag 18 april waren wij te gast op de boerderij van Laura. In een van de stallen had Petra Blom, de boerin, een mooie zithoek van strobalen gecreëerd voor ons. Petra vertelde ons, onder luid gemekker van de in de stal aanwezige geit, het een en ander over de boerderij en daarna nam ze ons mee naar de andere stallen. Van bovenaf door een verrekijker naar de koeien kijken vonden de kinderen helemaal geweldig. Ze waren er niet weg te slaan. Boerin Petra werd nog wel even in verlegenheid gebracht door een van de kleuters. Hij vroeg zich af hoe het kon dat de koeien kalfjes in hun buik hadden terwijl er geen stieren op de boerderij zijn. Petra loste dit tactisch op. Ze gaf een kort en bondig antwoord en gaf de kinderen mee: “En als je er meer over wilt weten moet je dat maar even aan papa en mama vragen.” Dus als u binnenkort een lastige vraag krijgt, weet u waar deze vandaan komt…
Buiten en in een andere stal stonden trekkers waar alle kinderen even in mochten zitten. Uiteraard voelden ze zich allemaal wel heel stoer zo in zo’n grote machine!
Op de boerderij zijn ook veel ongenode gasten zoals vogels. Voor deze dag was dat echter juist fijn. De vogels hadden flink wat eieren gelegd in het weiland die de kinderen mochten zoeken. Gelukkig scheen net op dat moment het zonnetje even. Na het eieren zoeken gingen we terug naar de stal. Zittend op de strobalen aten we, onder streng toezicht van de twee enorme varkens en de geit, onze lunch op. Terwijl iedereen lekker zat te smullen, barstte er een enorme hagelbui los. Het werd steeds donkerder en kouder in de stal. Toch had het wel iets gezelligs. Een van de moeders verzuchtte: “Het is zo net of we in de kerststal zitten…”. Desondanks hebben we de kerstliedjes maar achterwege gelaten en gezellige lenteliedjes gezongen. Helaas konden we door de enorme bui niet meer in de tuin van het kinderdagverblijf gaan spelen. Verkleumd gingen we terug naar school. Dat het echt koud was bleek wel toen een van de kinderen aan de rijdende moeder vroeg: “Jij hebt toch wel een verwarming in de auto, hè?”
Ondanks het wat mindere weer hebben we het super naar ons zin gehad en hebben de kleuters heel veel geleerd.
Petra, ontzettend bedankt voor de gastvrijheid! Het was fantastisch!