Dag juf Thea!Donderdag namen we afscheid van onze collega’s Thea van Dijk en Lizette de Jong. ’s Middags gebeurde dit op de boerderij van Marieke en Carl van Jaarsveld in Hekendorp. In de Hartenmakerij kregen we een minicursus beeldhouwen in speksteen en vervolgens namen we ook een kijkje in de nieuwe stal en bij de melkrobot. Carl gaf met veel passie uitleg over het prachtige boerenbedrijf. Het echte afscheid van Thea en Lizette vond plaats in Abrona met een heerlijk buffet en een officieel woordje. We waren met meer dan dertig en met elkaar constateerden we dat het team van de school het afgelopen jaar fors is veranderd. Aan het begin van jaar startte Nika Morsink op onze school en sinds maart zijn ook Nathalie van Dijk, Debbie Egging en Femke Goedbloed nieuwe gezichten. In augustus volgen dan nog Sharita van Ingen en Donna Dreesens, die gaan starten in groep 5 en groep 1/2 B.
Nieuwe leerkrachten geven veel dynamiek in de school en ik ben er best trots op te kunnen zeggen dat we met Nika, Nathalie, Femke en Debbie onderwijstoppers op onze school hebben binnengehaald. En prachtig is het om te zien dat ze gelijk een grote inbreng in ons team hebben. Dit ook in sociaal opzicht!

Hoge scores
Waar ik ook heel trots op ben is dat onze onderwijsresultaten op een hoog niveau liggen. Groep 8 behaalde met 538.3 een prachtige score bij de Cito-Eindtoets, maar zeker zo verheugend is dat de  scores bij de reguliere Cito-toetsen nog steeds stijgend zijn, al zijn er uiteraard altijd toetsresultaten die nog verbeterd kunnen worden. Bij de meeste toetsen behoren we tot de beste Groeiling-scholen. Minstens zo belangrijk is echter de sfeer in de school. Enquêtes, afgenomen onder de leerlingen in de bovenbouw, wijzen uit dat de leerlingen zich sociaal veilig voelen en een externe audit-commissie was onder de indruk van de manier waarop leerlingen, ouders en leerkrachten met elkaar omgingen.   

Nieuwe technologieën
Ons onderwijs moderniseert met grote stappen. De digiborden hebben al jaren geleden hun intrede gedaan, maar sinds dit jaar beschikken alle leerlingen over een eigen Chromebook en/of een Snappet-tablet. In de onderbouw zijn we terughoudend met de inzet van de devices, maar ook daar is de inzet van de iPads en de Chromebooks al heel normaal. De boeken zijn al grotendeels uit het ‘schoolbeeld’ verdwenen en we zijn ervan overtuigd dat de onderwijsresultaten positief worden beïnvloed door de inzet van de moderne technologieën.
Het programmeren staat inmiddels in meerdere groepen op het programma. Groep 7 volgde een lessenserie programmeren en in de kleutergroepen wordt volop gewerkt met de BeeBots.

Stakingen
Dit jaar werd er ook meerdere keren gestaakt voor minder werkdruk en meer salaris. Een onsympathiek middel, maar minister Slob heeft inmiddels wel toegegeven aan een belangrijk deel van het eisenpakket van de leraren. Er is geld beschikbaar gesteld voor zowel werkdrukverlagende maatregelen als voor het opwaarderen van de onderwijssalarissen. We hebben de steun van de ouders bij de stakingsacties enorm gewaardeerd.

In- en uitstroom
De instroom van nieuwe leerlingen was dit jaar vrijwel gelijk aan de uitstroom van de 25 leerlingen van groep 8. Tussendoor hebben we echter afscheid genomen van leerlingen die naar elders verhuisden of die naar een andere vorm van onderwijs gingen/gaan. Zo gingen Ryan Duits, Daniel Khafizov, Elizabeth Sborschikow en Bryan Kraan naar De Keerkring in Woerden en Thimo Kemp naar het Auris Taalplein in Gouda. Dani Boerman verhuisde naar Lopik en zit nu op de Jan Bunnikschool. Wessel en Marit Vermeulen zijn wel ‘heel ver’ verkast, zij wonen nu in het warme Texas in de Verenigde Staten. Jette Plomp gaan na de zomervakantie naar de Andersenschool in Woerden en Jim Kool gaat dan naar Athena-onderwijs in Oudewater. Beide scholen zijn speciaal gericht op hoogbegaafde leerlingen. En dan hadden we met Alexander en Richard Mulder ook nog eens twee tijdelijke gasten van het door storm verwoeste St. Maarten.
Ook komen er weer vijf leerlingen van andere scholen naar de Jozefschool. Stijn Boere (groep 8) is afkomstig van de Vuurvogel in Gouda en zit inmiddels al enkele weken op onze school. Na de vakantie zijn ook Tijn Oosterlaken (groep 8) en Fiep (groep 4), Otis (groep 6) en Renée Metz (groep 7 A) nieuw op onze school.
De leerlingen van groep 8 fietsen of ‘bussen’ volgend schooljaar naar:
Coornhert Gymnasium in Gouda (Dinand Boer), Wellant College in Montfoort (Nevin van Buuren, Lianda Oosterlaken en Roos Slootweg), Minkema College in Woerden (Liza van den Hadelkamp, Amber Mulder, Gabi Steenbergen en Lynn Verkleij), Amadeus Lyceum in Vleuten (Nikki van Rossum), Kalsbeek College in Woerden (Sem Hogendoorn, Fleur van Hoorn, Delano Mulder, Tessa Mulder, Amyra Oosterlaken, Hugo Pozo, Inaya Ramcharan, Joost Snoek, Timo Stalvord, Fiene Verdel, Anna Vlooswijk en Max de Wit), Antoniuscollege in Gouda (Tycho Pasman en Youri Verweij), GSG Leo Vroman (Mike Houdijk) en het Schoonhovens College in Gouda (Wes van Zuilen).

En al die andere activiteiten
De spontaan georganiseerde en heerlijk chaotische Pannenkoekdag … de schoolkampen op Ameland en in Amersfoort … De Ridders van de Ronde Tafel … de Cultuuruitstapjes naar de Hoge Veluwe, Corpus, Archeon, etc. … De muziekprojecten in het Muziekhuis … de creamiddagen … de theaterworkshops met Dennis de Goot … de schooljudolessen … en al die andere activiteiten. Wat waren ze leuk!

Het volgende schooljaar…
Start op maandag 27 augustus. De meester en de juffen zijn dan al een kleine week aan het werk. Over alle verandering in het schooljaar 2018-2019 informeer ik u tijdens de ouderavond op donderdag 13 september. We beginnen deze avond om 19.00 uur. Zet u de datum en het tijdstip alvast in uw agenda?

Trompettist SjefDe trompet van trompettist Sjef klonk al weken door de school. Kleuters dachten soms dat al het trompetspel van Sjef live gespeeld was, wat Joost op een voetstuk deed staan voor hen. Hij speelde zijn rol als Sjef Beker, een hoofdrol met weinig tekst, maar met veel muzikale improvisatie in de afscheidsmusical 'Betoeterd'.
Na wekenlang oefenen was het deze week echt zover en voerden de kinderen van groep 8 hun afscheidsmusical op 'voor het echie'. Maandagmorgen was de primeur voor twee kleutergroepen en groep 4 en 6. De andere groepen mochten de musical die middag bekijken. Ook oud-leerlingen hadden gehoord van de optredens en schoven aan om te komen kijken. Enige gezonde spanning was aanwezig bij de musicalartiesten met zoveel publiek voor hun neus, maar zette de leerlingen ook op scherp en de primeur en middagvoorstelling werden een succes waar nog lang over nagepraat werd. Naar verluid worden in menig gezin nu ook musicalliedjes gezongen. Ze blijven zo lekker in je hoofd zitten hè?!

Die avond was het de beurt aan de genodigden van de kinderen van groep 8. Opa's, oma's, ooms en tantes, oudere broers en zussen.....ze kwamen allemaal kijken en genoten van het toneelspel van de kinderen. Voor de kinderen was dit een van de leukste keren om op te treden, zo noemden ze zelf want 'dit publiek lacht echt om elke grap, zelfs als het niet grappig bedoeld is'.

Dinsdagavond was het echt serieus, aldus de leerlingen van groep 8, want als je optreedt voor je ouders, dan moet het écht goed gaan. En dat ging het. Jullie speelden met verve de aller-aller-allerbeste musical van alle keren. De zang, dans, tekst...alles ging gewoon helemaal volgens script en nog belangrijker; met heel veel plezier en enthousiasme. Wat was ik, juffrouw Caroline, trots op mijn leerlingen! Een heel, heel, heel diepe buiging en applaus voor jullie! De ouders waren niet minder trots en gaven dan ook een hard applaus voor onze artiesten.
De afscheidsavond bestond verder uit enkele 'speeches' voor ouders en leerlingen van groep 8, liedjes van leerkrachten en ouders en na afloop kon er uiteraard gezellig gekletst worden met elkaar.
De kinderen voelen het afscheid naderen en de juf zoekt vast haar zakdoeken op, want morgen is het moment van afscheid nemen echt daar. De kinderen zullen dan door onze, inmiddels traditionele 'lawaaihaag' onze school verlaten. Het afscheid duurt in eerste instantie niet lang, want in de namiddag en avond heeft de klas nog een klassenfeest dat tot in de kleine uurtjes zal gaan duren. Gelukkig hebben ze vrijdag vrij om bij te slapen en na te genieten van deze mooie afscheidsweek.

BedanktVorige week ontving u tot tweemaal toe een oproep om maandagavond te helpen bij het verhuizen van meubilair en materialen tussen de locaties De Cope en de Kluwen. De oproep leverde welgeteld drie spontane reacties op. René Boer, de vader van Dinand en Fabienne, had overigens eerder al toegezegd dat hij met de vrachtwagen van BPG Snel zou komen verhuizen. Dat betekende dus dat ik zaterdagavond, na een dag vrijwilligerswerk op de skeelerbaan, de telefoon moest pakken om toch voldoende hulp te krijgen voor de verhuisklus. De reacties waren overweldigend. Echt waar! Van alle ouders die ik belde kreeg ik slechts eenmaal een ‘nee’ en dat nog met heel veel excuses, omdat er al andere verplichtingen waren. Sommige moeders planden hun partner zelfs zonder overleg in.
Het verhuizen was maandagavond dan ook in drie kwartier afgerond en het was echt een megaklus, want op beide locaties moesten alle materialen ook nog via de trappen naar boven worden gesjouwd. Heel fijn was ook dat de moeder, die zich met duizend excuses had verontschuldigd, maandagavond gelijk uit haar werk naar De Cope kwam gefietst om alsnog te helpen Dat voelde heel goed, maar was uiteraard helemaal niet nodig!
Deze spontaniteit, ook al moeten we soms wel ons best voor doen om het te ontdekken, hebben we deze weken veel gezien. Ouders, maar ook oud-ouders en oud-leerlingen, die hebben geholpen bij de musical van groep 8, ouders die de materialen van de kleuters hebben schoongemaakt, ouders die de bieb op orde hebben gebracht en al die andere helpers, ENORM BEDANKT!

Volgend jaar gaan we de ouderhulp overigens anders organiseren. Dit op basis van de e-mails die ik van ouders ontving n.a.v. een oproep in de weekbrief om eens kritisch mee te denken over het anders organiseren van de ouderhulp. Het volgend schooljaar wordt verdeeld in vijf grote blokken, die steeds tussen de vakantieperiodes in liggen. Voorafgaand aan een blok ontvangen de ouders een formulier (op papier of digitaal), waarmee zij zich kunnen opgeven voor alle ouderhulp in die periode. Alleen bij te weinig aangemelde hulp of in uitzonderlijke omstandigheden wordt u nog benaderd door de klassenouder. Ook bij de planning van de activiteiten gaan we ons uiterste best doen om te zorgen voor meer spreiding. Uw spontane aanmelding blijft daarbij uiteraard wel nodig. Dat scheelt ons, én de klassenouders, weer veel bellen.

Lezen in de vakantieOoit gehoord van de term ‘zomerdip’ of ‘zomerverval’?
Kinderen die tijdens de zomervakantie niet of nauwelijks lezen kunnen achteruit gaan in hun leesontwikkeling. Gelukkig is er eenvoudig iets aan te doen: een kwartier lezen per dag is al voldoende. Met deze tips gaat dat als vanzelf.

- Laat kinderen hun eigen boeken uitkiezen voor de vakantie.
- Blijf voorlezen, ook als kinderen in de bovenbouw zitten.
- Doe een leesbingo van landvanlezen.nl om spelenderwijs boeken te lezen.
- Met de app vakantiebieb neem je makkelijk je favo kinderboeken mee op reis.
- Foldertjes van de dierentuin, een boekje over de streek waar je naartoe gaat, een plattegrond van een pretpark: Het is allemaal lezen!
- Kijk op zwijsen.nl/zomerlezen voor elke dag een leuke leesactiviteit.
- Geef het goede voorbeeld: lees zelf elke dag!
- Zoek naar boeken met humor, cliffhangers en veel illustraties, of een tijdschrift, vakantieboek of moppenboek.
- Kies een samenleesboek of toneelleesboek. Lees om de beurt een stukje aan elkaar voor.
- Neem luisterboeken mee voor onderweg.
- Geef complimenten na het lezen en af en toe een ijsje als beloning is natuurlijk nooit weg!

Fijne vakantie!

MRHet jaarverslag van 2016-2017 staat op de website. In het jaarverslag kunt u lezen wat de MR dit schooljaar heeft gedaan.

Graag willen wij een oproep doen voor een nieuwe ouder binnen de MR.
Bent u geïnteresseerd in schoolse zaken en praat u graag mee?
Meld u zich dan vooral aan!
Dat kan bij Yvonne Boer (moeder van Fabienne en Dinand) Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of Marieke Hamersma Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

De oudste kleuters!Het is bijna zomervakantie en dat betekent dat het jaarlijkse overvliegritueel weer plaats gaat vinden. Voor de oudste kleuters is dit een moment waar ze al lange tijd naar uitkijken. Dit geldt echter niet alleen voor de kinderen, maar ook voor de ouders. Al vroeg in het schooljaar komen er al vragen wanneer het overvliegen zal zijn, zodat de ouders een middagje vrij kunnen nemen van het werk. Dat iedereen er graag bij wil zijn is niet zo gek, want de stap naar groep 3 is best een bijzondere. Daarom gaan wij er ook dit jaar weer een klein feestje van maken! Om stipt 13.15 uur glijden de oudste kleuters door de kleuterdeur naar buiten om vervolgens door de deur van groep 3 in de armen van de nieuwe juf(fen) te springen. Natuurlijk bent u van harte welkom om bij dit spektakel aanwezig te zijn.
Wij willen u wel met klem vragen om achter de krijtstreep plaats te nemen, zodat de kleuters niet onder de voet gelopen worden. Wij zullen ervoor zorgen dat er van iedere kleuter een mooie foto gemaakt wordt.
Als alle kinderen binnen zijn, willen de leerkrachten graag nog even kennismaken met hun nieuwe leerlingen en alvast een kleine activiteit met ze doen. Ze houden hier maar heel weinig tijd voor over. Wilt u daarom niet meegaan naar binnen of voor de ramen blijven staan? Op de eerste schooldag mag u uiteraard best even meelopen naar binnen om een foto te maken. Dan is het tenminste ook helemaal echt.
Bent u benieuwd wie er allemaal naar groep 3 gaan? Bestudeert u de foto dan maar eens. Het was nog een hele klus om alle 42 kinderen tegelijk op de foto te krijgen! Helaas ontbreekt Stijn Rietveld wegens ziekte op de foto, maar uiteraard start hij het komende schooljaar ook in groep 3. Wij zullen onze oudste kleuters missen, maar natuurlijk wensen wij ze wel een hele fijne tijd toe in groep 3!

Overigens maken alle kinderen van de hele school deze middag kennis met de nieuwe leerkracht. Tussen 13.15 uur en 14.30 uur krijgt iedereen alvast les van de nieuwe juf. De leerlingen van de huidige groepen 6 zullen ook op De Cope kennismaken met de nieuwe leerkrachten. Het is van belang dat zij deze dag op de fiets naar school komen. Deze middag zullen zij eenmalig ook om half 3 uit zijn en gaan vanaf De Cope rechtstreeks naar huis. Vrijdag 13 juli is iedereen weer gewoon in het eigen lokaal bij de huidige leerkracht. Om 12.00 uur gaan de schooldeuren dan dicht en kan iedereen gaan genieten van een lekkere lange zomervakantie.

De VakantieBiebVanaf 1 juli is de VakantieBieb er weer, het zomercadeautje van de Bibliotheek. Een zware koffer met boeken sjouwen is dus niet meer nodig!
Met meer dan 60 e-books voor het hele gezin op smartphone of tablet. De VakantieBieb opent 1 juli voor zowel jeugd als volwassenen. De VakantieBieb sluit op 31 augustus. Met de VakantieBieb heeft iedereen toegang tot een omvangrijke selectie Nederlandse e-books gedurende de hele zomer. De VakantieBieb is een initiatief van de Bibliotheek om mensen kennis te laten maken met e-books en kinderen te stimuleren in de vakantie te blijven lezen. Sinds de start in 2013 hebben al velen de VakantieBieb-app gedownload.
Lezen in de vakantie is leuk en slim. In de VakantieBieb staat een ruime selectie e-books voor kinderen en jongeren van 6 t/m 18 jaar. Zo kunnen ze lekker doorlezen in de vakantie.
Lezen is leuk en de leesvaardigheid (en AVI-niveau) blijft erdoor op peil.

Mooie e-books voor 6-18 jaar
De VakantieBieb omvat ook deze zomer een mooie lijst met avontuurlijke, griezel-, detective, fantasie- en humoristische e-books in diverse leeftijdsklassen zoals Het geheim van de blote vakantie van Marjon Hoffman, Jacht op de dronedieven van DJ Dean en Escape Room van Maren Stoffels.

Ruime keuze voor volwassenen
Ook volwassenen hebben ruime keuze: uit romans of spannende en informatieve e-books zoals Kolja van Arthur Japin, Het geheim van mijn man van Liane Moriarty, Het Paradijs van Suzanne Vermeer en Ma van Hugo Borst.

Lezen zonder internet
De app is gratis te downloaden op een tablet of smartphone via de App Store of Google Play Store. De geselecteerde e-books komen op de boekenplank in de app te staan. Na het downloaden is voor het lezen van de e-books geen internetverbinding meer nodig. Ideaal dus voor vakantie.

Circus HoempapaHet pendelen tussen twee locaties is voor veel ouders en leerlingen van onze school al heel gewoon. Met de tijdelijke ingebruikname van onze derde locatie, het gebouw van de scoutinggroep Mondriaan in Amersfoort, nam het pendelverkeer vorige week nog fors toe. Zo’n 60 chauffeurs vervoerden onze leerlingen tijdens de schoolkampweek naar en van het adres Barcham Wuytierslaan 43. Zij waren niet de enigen die het hobbelige zandpad in Amersfoort moesten nemen, want tussendoor waren het ook nog leden van de kampstaf, de kookstaf, leerkrachten en andere ‘parttimend begeleidende’ ouders die de reis naar Amersfoort ondernamen.
In totaal waren er meer dan 100 ouders en leerkrachten die het schoolkamp én het schoolreisje van groep 1 mogelijk maakten. Het verklaart gelijk het succes van ons jaarlijkse kamp, dat al sinds jaar en dag wordt georganiseerd. Het zou nooit mogelijk zijn om het kamp te organiseren zonder de hulp van al die ouders, die soms zelfs drie werkdagen vrij moeten nemen om mee op kamp te kunnen. Maanden tevoren wordt al begonnen met de organisatie van de kampdagen en daar zijn ook enkele leerkrachten intensief bij betrokken. Bij het kamp zelf zijn het veelal de ouders die het programma uitleggen en begeleiden, de leerkrachten worden ‘vrij gehouden’. Hen rest slechts de dankbare taak om ervoor te zorgen dat de kinderen ’s nachts ook nog een oogje dicht doen.
Zelf was ik woensdagavond in Amersfoort. Ik vond het geweldig, al ervaarde ik donderdag dat ik het toch weer eens iets te laat had gemaakt.
Enkele snippers van de woensdagavond:
… Ook in het Amersfoortse bos moest er soms even worden gewerkt. Melkveehouder Ad wierp tijdens het lasergamen een vluchtige blik op zijn ‘handy’ en constateerde daar dat zijn Hekendorpse koe 304 al meerdere keren vergeefs langs de melkrobot was langsgelopen zonder gemolken te zijn. ‘Deze koe heeft gekruiste spenen,’ meldde Ad mij: ‘Die moet even met de hand worden geholpen door één van mijn familieleden.’
… Een andere ouder vertelde dat hij vrijdagmiddag om 13.00 uur weer in zijn supermarkt in Vlaardingen moest zijn: ‘Kan ik tussendoor nog een uurtje slapen.’
… De kinderen genoten van alle spelletjes, maar vonden het ook heerlijk om in het bos te spelen
… Achter het overvolle Mondriaan-gebouw was een klein tentenkamp in gebruik genomen. De familie Van Schaik beschikte daar zelfs over een familietent
… Het lasergamen is een jaarlijks hoogtepunt. Voor de kinderen, maar ook zeker voor de volwassen
… De spooktocht in het donkere bos stond geheel in het teken van het circus. Carolien Sleeuwenhoek en ik waren de sterkste vrouw en hypnotiseur en Pim Mulder was de gorilla. Niet alle kinderen en ouders genoten van hun onverwachte ontmoeting met deze circusartiesten en -dieren
… Wat was het ’s nachts gezellig toen alle kinderen in hun bed lagen (daarvoor ook hoor!). Meer dan dertig ouders kletsten en lachten gezellig bij
… De ‘debuterende’ Juf Femke: ‘Het was echt geweldig.’

En dit is iets wat ik de hele week van ouders, leerlingen en leerkrachten hoorde. Daarom nogmaals dank aan de kampstaf, de kookstaf, ouders en leerkrachten die dit kamp mogelijk maakten. En ook een groot compliment voor alle kinderen: ‘Jullie waren geweldig!’

Groep 8 op AmelandMeer dan 100.000 basisschoolleerlingen maakten dit jaar de Cito-Eindtoets. Ze kwamen tot een gemiddelde eindscore van 535.6 (niveau VMBTO-t / Havo). Onze school scoorde dit jaar ruim boven dat gemiddelde. Met 538.3 behaalden we een score die ook boven de zgn. bovengrens van de inspectie lag. Op het onderdeel rekenen behaalde onze groep 8 zelfs een sublieme score, maar ook de taalonderdelen scoorden ruim boven gemiddeld.  

Het niveau van de huidige groep 8 heeft zich de laatste jaren op een prachtige manier ontwikkeld. Als we kijken naar het leerrendement, het effect van het onderwijs zoals we dat aanbieden, leren Groeiling-cijfers ons dat onze leerlingen bij de hoofdvakken (technisch en begrijpend lezen, spelling en rekenen) enorme stappen hebben gemaakt. We zijn uiteraard supertrots op deze cijfers die volgens een onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen tot de hoogste van De Groeiling behoren.

Al ruim voordat de Eindtoets werd gemaakt werd bepaald naar welke school de leerlingen in augustus gaan uitstromen. Dit gebeurde tijdens gesprekken tussen school (juf Caroline), ouders en leerlingen. De schoolkeuze-adviezen werden vooral gebaseerd op de resultaten van de Cito-toetsen die de leerlingen jaarlijks in februari en juni vanaf groep 6 maakten, maar uiteraard speelden allerlei specifieke kindkenmerken ook een belangrijke rol. In een enkel geval werd het advies op basis van de Eindtoets nog naar boven bijgesteld.

 De leerlingen kregen de volgende adviezen:

VWO 8 leerlingen 32%
HAVO 8 leerlingen 32%
VMBO-T 5 leerlingen 20%
VMBO-K 1 leerling 4%
VMBO-B 3 leerlingen 12%

T.o.v. het vorig jaar valt het lage verwijzingspercentrage op naar VMBO-B/K. De score voor HAVO/VWO is opvallend hoog.

 Onze leerlingen uit groep 8 gaan na de zomervakantie naar de volgende scholen:

Coornhert Gymnasium Gouda 1 leerling 4%
Minkema College (Minkemalaan) Woerden 4 leerlingen 16%
Wellant College Montfoort 3 leerlingen 12%
Kalsbeek College (Jozef Israelslaan) Woerden 9 leerlingen 36%
Kalsbeek College (Bredius) Woerden 3 leerlingen 12%
Antoniuscollege Gouda 2 leerlingen 8%
GSG Leo Vroman Gouda 1 leerling 4%
Amadeus Lyceum Vleuten 1 leerling 4%
Schoonhovens College Schoonhoven 1 leerling 4%

Opvallend is hierbij dat de leerlingen naar veel verschillende scholen gaan. Conclusie is dat leerlingen zich bij hun schoolkeuze steeds minder laten leiden door de keuze van hun klasgenootjes. Het Kalsbeek blijft een opvallende ‘publiekstrekker’.

Een uitsplitsing naar de diverse brugklastypes is steeds onoverzichtelijker daar de verschillende scholen steeds meer brugklasvarianten aan het bedenken zijn. Zo komen we tegenwoordig o.a. Atheneum+ en MAVO XL tegen. En laten we het dan nog maar niet hebben over de voetbalklassen, etc.

Het overzicht:

Gymnasium 3 leerlingen 12%
Atheneum+ 1 leerling 4%
Atheneum 3 leerlingen 12%
HAVO/VWO 5 leerlingen 20%
HAVO 3 leerlingen 12%
MAVO/HAVO 3 leerlingen 12%
MAVO XL 1 leerling 4%
VMBO-T 2 leerlingen 8%
VMBO-K/T 1 leerling 4%
VMBO-B/K 3 leerlingen 12%

 

 

Bedankt, Dennis!Een schooljaar lang wordt er trouw iedere dinsdagmorgen overheerlijk fruit gebracht vanuit de EMTÉ, bestemd voor de drie kleutergroepen. De vader van Kim uit groep 1/2 A, Dennis Rietveld, is werkzaam bij de EMTÉ en wilde op deze manier meer aandacht vragen voor lekker fruit als gezond tussendoortje! Door het aangeboden schoolfruit, gecombineerd met het fruit van de EMTÉ zijn de kleuters fruit meer gaan waarderen. Druiven, bananen en kiwi’s staan aan de top!
Als afsluiting van het thema eten hebben alle kleutergroepen op donderdag 31 mei een bezoekje gebracht aan de EMTÉ. We werden hartelijk ontvangen door Dennis Rietveld en alle kleuters kregen een kijkje achter de schermen van deze supermarkt. Ze mochten in het magazijn kijken bij de loopband met de flessen en bij de ijskoude koelcel. Bij de vleesafdeling kregen alle kleuters een stukje worst, uit de schaal bij het brood werden koekjes naar binnen gewerkt. Het weer zat die dag niet mee, sommige groepen werden genoodzaakt om wat langer te blijven. Ook daar wist Dennis raad mee! Hij nodigde alle kinderen uit in de personeelskantine waar ze even rustig konden kleuren en wat te drinken kregen. Dit vonden ze helemaal te gek, daar waren ze nog nooit geweest!
Dennis werd bij de fruitafdeling toegezongen door alle kleuters van Kim haar groep!
Iedere kleutergroep had een cadeau gemaakt voor de EMTÉ om te bedanken voor een jaar lang schoolfruit.