Dag juf Thea!Donderdag namen we afscheid van onze collega’s Thea van Dijk en Lizette de Jong. ’s Middags gebeurde dit op de boerderij van Marieke en Carl van Jaarsveld in Hekendorp. In de Hartenmakerij kregen we een minicursus beeldhouwen in speksteen en vervolgens namen we ook een kijkje in de nieuwe stal en bij de melkrobot. Carl gaf met veel passie uitleg over het prachtige boerenbedrijf. Het echte afscheid van Thea en Lizette vond plaats in Abrona met een heerlijk buffet en een officieel woordje. We waren met meer dan dertig en met elkaar constateerden we dat het team van de school het afgelopen jaar fors is veranderd. Aan het begin van jaar startte Nika Morsink op onze school en sinds maart zijn ook Nathalie van Dijk, Debbie Egging en Femke Goedbloed nieuwe gezichten. In augustus volgen dan nog Sharita van Ingen en Donna Dreesens, die gaan starten in groep 5 en groep 1/2 B.
Nieuwe leerkrachten geven veel dynamiek in de school en ik ben er best trots op te kunnen zeggen dat we met Nika, Nathalie, Femke en Debbie onderwijstoppers op onze school hebben binnengehaald. En prachtig is het om te zien dat ze gelijk een grote inbreng in ons team hebben. Dit ook in sociaal opzicht!

Hoge scores
Waar ik ook heel trots op ben is dat onze onderwijsresultaten op een hoog niveau liggen. Groep 8 behaalde met 538.3 een prachtige score bij de Cito-Eindtoets, maar zeker zo verheugend is dat de  scores bij de reguliere Cito-toetsen nog steeds stijgend zijn, al zijn er uiteraard altijd toetsresultaten die nog verbeterd kunnen worden. Bij de meeste toetsen behoren we tot de beste Groeiling-scholen. Minstens zo belangrijk is echter de sfeer in de school. Enquêtes, afgenomen onder de leerlingen in de bovenbouw, wijzen uit dat de leerlingen zich sociaal veilig voelen en een externe audit-commissie was onder de indruk van de manier waarop leerlingen, ouders en leerkrachten met elkaar omgingen.   

Nieuwe technologieën
Ons onderwijs moderniseert met grote stappen. De digiborden hebben al jaren geleden hun intrede gedaan, maar sinds dit jaar beschikken alle leerlingen over een eigen Chromebook en/of een Snappet-tablet. In de onderbouw zijn we terughoudend met de inzet van de devices, maar ook daar is de inzet van de iPads en de Chromebooks al heel normaal. De boeken zijn al grotendeels uit het ‘schoolbeeld’ verdwenen en we zijn ervan overtuigd dat de onderwijsresultaten positief worden beïnvloed door de inzet van de moderne technologieën.
Het programmeren staat inmiddels in meerdere groepen op het programma. Groep 7 volgde een lessenserie programmeren en in de kleutergroepen wordt volop gewerkt met de BeeBots.

Stakingen
Dit jaar werd er ook meerdere keren gestaakt voor minder werkdruk en meer salaris. Een onsympathiek middel, maar minister Slob heeft inmiddels wel toegegeven aan een belangrijk deel van het eisenpakket van de leraren. Er is geld beschikbaar gesteld voor zowel werkdrukverlagende maatregelen als voor het opwaarderen van de onderwijssalarissen. We hebben de steun van de ouders bij de stakingsacties enorm gewaardeerd.

In- en uitstroom
De instroom van nieuwe leerlingen was dit jaar vrijwel gelijk aan de uitstroom van de 25 leerlingen van groep 8. Tussendoor hebben we echter afscheid genomen van leerlingen die naar elders verhuisden of die naar een andere vorm van onderwijs gingen/gaan. Zo gingen Ryan Duits, Daniel Khafizov, Elizabeth Sborschikow en Bryan Kraan naar De Keerkring in Woerden en Thimo Kemp naar het Auris Taalplein in Gouda. Dani Boerman verhuisde naar Lopik en zit nu op de Jan Bunnikschool. Wessel en Marit Vermeulen zijn wel ‘heel ver’ verkast, zij wonen nu in het warme Texas in de Verenigde Staten. Jette Plomp gaan na de zomervakantie naar de Andersenschool in Woerden en Jim Kool gaat dan naar Athena-onderwijs in Oudewater. Beide scholen zijn speciaal gericht op hoogbegaafde leerlingen. En dan hadden we met Alexander en Richard Mulder ook nog eens twee tijdelijke gasten van het door storm verwoeste St. Maarten.
Ook komen er weer vijf leerlingen van andere scholen naar de Jozefschool. Stijn Boere (groep 8) is afkomstig van de Vuurvogel in Gouda en zit inmiddels al enkele weken op onze school. Na de vakantie zijn ook Tijn Oosterlaken (groep 8) en Fiep (groep 4), Otis (groep 6) en Renée Metz (groep 7 A) nieuw op onze school.
De leerlingen van groep 8 fietsen of ‘bussen’ volgend schooljaar naar:
Coornhert Gymnasium in Gouda (Dinand Boer), Wellant College in Montfoort (Nevin van Buuren, Lianda Oosterlaken en Roos Slootweg), Minkema College in Woerden (Liza van den Hadelkamp, Amber Mulder, Gabi Steenbergen en Lynn Verkleij), Amadeus Lyceum in Vleuten (Nikki van Rossum), Kalsbeek College in Woerden (Sem Hogendoorn, Fleur van Hoorn, Delano Mulder, Tessa Mulder, Amyra Oosterlaken, Hugo Pozo, Inaya Ramcharan, Joost Snoek, Timo Stalvord, Fiene Verdel, Anna Vlooswijk en Max de Wit), Antoniuscollege in Gouda (Tycho Pasman en Youri Verweij), GSG Leo Vroman (Mike Houdijk) en het Schoonhovens College in Gouda (Wes van Zuilen).

En al die andere activiteiten
De spontaan georganiseerde en heerlijk chaotische Pannenkoekdag … de schoolkampen op Ameland en in Amersfoort … De Ridders van de Ronde Tafel … de Cultuuruitstapjes naar de Hoge Veluwe, Corpus, Archeon, etc. … De muziekprojecten in het Muziekhuis … de creamiddagen … de theaterworkshops met Dennis de Goot … de schooljudolessen … en al die andere activiteiten. Wat waren ze leuk!

Het volgende schooljaar…
Start op maandag 27 augustus. De meester en de juffen zijn dan al een kleine week aan het werk. Over alle verandering in het schooljaar 2018-2019 informeer ik u tijdens de ouderavond op donderdag 13 september. We beginnen deze avond om 19.00 uur. Zet u de datum en het tijdstip alvast in uw agenda?