Hallo groep 3!Al ruim voor kwart over een stroomden de eerste vaders en moeders, maar ook vele opa’s en oma’s toe op de speelplaats. Iedereen probeerde het beste plekje te bemachtigen om hun ‘bijna groep 3 kleuter’ naar buiten te zien glijden.
Ondertussen stonden de oudste kleuters te trappelen van ongeduld. Uit de luidsprekers klonken de eerste tonen van ‘we gaan beginnen’, hét teken dat het overvliegen kon gaan starten.
Juf Nicolette hield het welkomstwoordje kort, want maar liefst 42 kleuters waagden vanmiddag de sprong naar groep 3. Daar was dus wel even tijd voor nodig. Met een grote glimlach op hun gezicht namen de kleuters om de beurt plaats op de glijbaan. Met een kusje van de juffen op beide wangen gleden zij de kleuteringang uit en namen vervolgens plaats op de banken die al klaar stonden bij de ingang van de groepen 3.
Nadat alle kleuters naar buiten waren gegleden was het de beurt aan juf Lizette. Juf Lizette nam niet alleen afscheid van de kleuters, maar van de hele school. Met een kus van twee collega’s gleed juf Lizette soepeltjes de school uit.
Vervolgens begaf het hele gezelschap zich naar de ingang van de groepen 3. Hier werd het een klein beetje puzzelen. Juf Nika vloog over naar groep 7 en haar toekomstige leerlingen stonden al op haar te wachten. Haar kleuters moesten dus als eerste overvliegen naar groep 3. Juf Lotte en juf Daphne stonden al klaar om ze op te vangen. De puzzel zat hem echter meer in het feit dat de kinderen naar twee verschillende groepen over moesten vliegen en juf Nicolette moest ‘gooien’, ‘vangen’ én de boel aan elkaar moest praten. Gelukkig kwam het goed en landde iedereen veilig in de armen van de juiste juf.
Eenmaal in de klas werd er eerst uitgebreid kennis gemaakt met elkaar en de nieuwe juf(fen) en daarna mocht iedereen nog even een kleurplaat met de eerste vier woordjes die het komende schooljaar geleerd zullen worden kleuren. Het was duidelijk dat de kinderen er zin in hadden.
De kinderen die het komende schooljaar in groep 3 B komen maakten zich echter nog wel wat zorgen. Het lokaal zag er nog wel heel erg uit als een kleuterlokaal. Maar afgelopen vrijdag zijn er ‘echte’ tafels, mét kastje, naar beneden gebracht. Na de vakantie heeft het lokaal een ware metamorfose ondergaan en is er niets meer van te merken dat het ooit een kleuterlokaal was.

Heerlijke cakejesVrijdag 29 juni jl. hebben de groepen 1/2 B en 1/2 C  afscheid genomen van Marit en Wessel Vermeulen.  
De vader van deze twee kinderen heeft de komende vier jaar zijn werk in Amerika, in de staat Texas.
Voor het gehele gezin betekent dit een grote verandering. 
In de speelzaal hebben we een klein afscheidsfeestje gevierd. De kinderen zongen voor Marit en Wessel een speciaal voor hen gemaakt liedje.
Marit en Wessel kregen ieder een mooie tas met daarop hun klassenfoto en ook een map met daarin een bijdrage van ieder klasgenootje.
Ze waren zichtbaar blij en verrast met deze cadeaus. Marit: "Dan kan ik in Amerika nog aan jullie denken".
Marit en Wessel hadden ook een verrassing voor alle kinderen uit deze twee groepen: een cupcakeje met daarop een Amerikaanse vlag.
Voor de kinderen uit onze groepen is het nog maar moeilijk voor te stellen hoe het met hen daar zal gaan.
Zo vroeg een kleuter (1/2 B) na een dag of Wessel nu nog in het vliegtuig zat. Ongetwijfeld zal er over en weer contact worden gehouden met de familie Vermeulen.
Wij wensen hen vanuit onze school een hele fijne en goede tijd toe.

Cadeautjes voor de jufOp dinsdag 26 juni was het alweer de laatste stagedag van juf Bianca. Natuurlijk lieten we het afscheid niet ongemerkt voorbij gaan. Juf Bianca had voor alle kinderen een waterpistooltje meegenomen (met toestemming van juf Nicolette, want ‘is dat eigenlijk wel pedagogisch verantwoord?’).
Groot feest was het natuurlijk om elkaar met dit mooie weer lekker nat te spuiten. Uiteraard zijn er altijd kinderen die dit liever niet willen. Daarom had juf Bianca de speelplaats opgedeeld in twee delen: op het ene stuk kon je nat worden gespoten, op het andere stuk was het verboden elkaar nat te spuiten. Voor sommige kinderen bleek dit nog best lastig te zijn. Juf Nicolette bleef met haar telefoon, waar zij foto’s en filmpjes mee maakte, uiteraard netjes in het ‘droge gedeelte’, zodat haar telefoon droog zou blijven. Verbazingwekkend genoeg haalde zij toch een paar keer een nat pak…
Het feest werd compleet toen juf Bianca zelf eigenlijk ook wel zin kreeg in een watergevecht en gewapend met een gevuld pistooltje het ‘natte gedeelte’ betrad. Luid joelend renden de kleuters achter haar aan. Het leverde Jurre een kapotte knie op door een valpartij, maar hij liet er geen traan om en na het schoonmaken van de wond streed hij net zo dapper weer mee.
Aan het einde van de middag verrasten wij juf Bianca met een tas met een klassenfoto erop en een heus rapport voor de juf. Maar juf Bianca had voor de kinderen ook nog een kleine verrassing. Iedereen mocht een lekker cakeje versieren en daarna natuurlijk heerlijk opeten. Dikke lagen hagelslag en vlokken belandden op de slagroom, maar er bleef geen kruimeltje over op de bordjes. Een watergevecht houden maakt blijkbaar hongerig!

Bassie en Adriaan kijken!In de weken rondom het schoolkamp werkten we in de klas uiteraard ook aan het thema ‘circus’. We zongen liedjes, plakten circustenten, lazen boekjes en keken schooltelevisie over het circus.
Bassie en Adriaan in het circus, uit de kindertijd van de juf, bleek een favoriet filmpje te zijn bij de kinderen. De grapjes die steeds weer werden herhaald zorgden voor enorme lachsalvo’s bij de kinderen.
Toen de juf aankondigde dat we op vrijdagochtend ter afsluiting van het project nog een keer naar Bassie en Adriaan zouden kijken als de kinderen heel snel en netjes op konden ruimen, was de klas dan ook zo aan kant! Met een handje zoete popcorn erbij was het feest helemaal compleet. Dit was letterlijk en figuurlijk dubbelop ‘smullen’.

Mmm...ijs! De zomerse temperaturen kwamen eigenlijk veel te vroeg. Ze zorgden ervoor dat de kleuters moe en hangerig werden en weinig van elkaar konden hebben. Gelukkig wist onze klassenmoeder Annemiek van den Haselkamp wel raad!
Op een snikhete dinsdagmiddag kwam ze een heerlijke ijskoude versnapering brengen. De gekleurde waterijsjes werden met gejuich ontvangen en de kleuters lieten zich de ijsjes goed smaken. Dank je wel, Annemiek!

De circustent is gevonden!Vrijdag 8 juni was het schoolkamp voor de jongste kleuters.
Bij aankomst in de speelzaal vertelde de circusdirecteur en twee clowns dat ze het circus waren kwijtgeraakt. Door de pijlen te volgen, zouden we het circus kunnen vinden.
Na een wandeling van drie kwartier kwamen we dan eindelijk aan in het circus en wat was het leuk! Er was een verkleedkist, schmink en je kon een popcorn zakje versieren en laten vullen. Ook waren er nog allerlei circus materialen zoals een acrobaten fiets, diabolo’s en stokjes waarop je een bord kon laten balanceren.
Na een tijdje te hebben gespeeld kwam Roberto langs met zijn ijskar, we hebben toen allemaal een heerlijk ijsje gegeten. De jongste kleuters hebben zich zeker vermaakt. Maar wat vonden ze het leukst? Dat ze de circustent toch nog gevonden hadden!

Wat een heerlijk fruit!Een schooljaar lang wordt er trouw iedere dinsdagmorgen overheerlijk fruit gebracht vanuit de EMTÉ, bestemd voor de drie kleutergroepen. De vader van Kim uit groep 1/2 A, Dennis Rietveld, is werkzaam bij de EMTÉ en wilde op deze manier meer aandacht vragen voor lekker fruit als gezond tussendoortje! Door het aangeboden schoolfruit, gecombineerd met het fruit van de EMTÉ zijn de kleuters fruit meer gaan waarderen. Druiven, bananen en kiwi’s staan aan de top!
Als afsluiting van het thema eten hebben alle kleutergroepen op donderdag 31 mei een bezoekje gebracht aan de EMTÉ. We werden hartelijk ontvangen door Dennis Rietveld en alle kleuters kregen een kijkje achter de schermen van deze supermarkt. Ze mochten in het magazijn kijken bij de loopband met de flessen en bij de ijskoude koelcel. Bij de vleesafdeling kregen alle kleuters een stukje worst, uit de schaal bij het brood werden koekjes naar binnen gewerkt. Het weer zat die dag niet mee, sommige groepen werden genoodzaakt om wat langer te blijven. Ook daar wist Dennis raad mee! Hij nodigde alle kinderen uit in de personeelskantine waar ze even rustig konden kleuren en wat te drinken kregen. Dit vonden ze helemaal te gek, daar waren ze nog nooit geweest!
Dennis werd bij de fruitafdeling toegezongen door alle kleuters van Kim haar groep!
Iedere kleutergroep had een cadeau gemaakt voor de EMTÉ om te bedanken voor een jaar lang schoolfruit.

KleuterpraatjesWe hebben de leukste uitspraken van onze kleuters weer voor u verzameld. Genieten maar!

Vlak voordat de rapporten meegaan gaat de juf met alle kinderen even apart zitten en stelt ze allerlei vragen. Tijdens het testen van de ruimtelijke begrippen zet ze een poppetje op een blok, in een beker, naast een blok, etc. Na een poosje zet de juf de beker over het poppetje heen, zodat het poppetje ergens onder zit. Ze vraagt: “Waar is het poppetje nu?” De leerling: “Verstopt!”
Vervolgens laat de juf het poppetje van een blokje helemaal naar het einde van de tafel lopen en zegt vragend: “Nu is het poppetje heel…?” Leerling: “Moe!”

Ook de lichaamsdelen worden getest. De juf wijst haar pols aan en vraagt hoe dat lichaamsdeel heet. Het antwoord van een van de kleuters: “Moedervlekjes, juf!”

Tijdens de kerstviering in de kerk zit een van de kleuters bij de juf op schoot. Plotseling vraagt ze: “Waar is mijn juf eigenlijk?” “Eh…onder je?”

Een van de kinderen vertelt dat hij knakworstjes gaat eten. De juf lust die ook wel en vraagt of ze bij hem kan komen eten. Ze is er alleen nog niet achter wanneer die knakworstjes dan precies gegeten zullen worden. Op haar vraag krijgt ze een enigszins verveeld, met een diepe zucht, antwoord: “Nou gewoon, als ze klaar zijn natuurlijk!”

Een van de kinderen heeft hoofdluis gehad. Gelukkig is ze er nu vanaf. Vol trots zegt ze tegen de juf: “Gelukkig heb ik nu geen pluisjes meer!”

We kijken tijdens de Olympische Spelen naar het schaatsen. Een van de kinderen: “Juf, ik ben voor de voorste!”

Na het overblijven poetst een van de kinderen haar snoet. Er zitten allemaal bruine chocoladevlekken op. De juf vraagt: “Jij hebt vast chocola op brood gegeten?” Het antwoord: “Nee hoor, hagelslag!”

Om te kijken hoe goed we elkaar eigenlijk kennen vertelt de juf iets over een kind. De anderen moeten raden over welk kind het gaat. “Dit kind gaat volgende week met het vliegtuig naar Griekenland." Niemand raadt het en de juf vraagt of het juiste kind op wil staan. Iedereen blijft echter zitten. De juf vraagt aan het betreffende kind: “Maar jij gaat toch naar Griekenland?” Verbaasd reageert het kind: “Nee hoor, ik ga naar Kreta!”

Een oplettende kleuter ziet dat de juf andere schoenen aan heeft en vraagt of ze nieuwe schoenen heeft. De juf legt uit dat het heel oude schoenen zijn die ze al heel lang niet aan gehad heeft. Reactie van de kleuter: “Oh...ze zijn helemaal niet zo stoffig!”

Meester Tom is op Ameland, dus juf Nicolette heeft de telefoon in de klas. De kinderen vragen of de juf dan nu de baas is op school. Als de juf bevestigend antwoordt, vraagt een van de kleuters: “Ben jij dan de op een na oudste op school?”

Een van de kinderen vraagt of de juf grijs een mooie kleur vindt. De juf zegt dat ze alle kleuren wel mooi vindt. Opgelucht zegt de kleuter: “Gelukkig maar, want jouw haren zijn ook grijs!”

Wat een lief konijnVorige week hield de grote zus van Loek haar spreekbeurt over konijnen. Konijn Saartje mocht daarom even mee naar school. Natuurlijk wilde Loek haar konijn zelf ook wel even laten zien in de klas. Saartje is nog een jong konijn en is razendsnel. Ze moest daarom wel, om te voorkomen dat we er achter aan moesten rennen, in haar tijdelijke onderkomen blijven. Dat was echter geen probleem. De deksel ging van het hokje af en aangezien Saartje enorm van knuffelen houdt, liet ze zich gewillig door 30 kleine kleuterhandjes aaien. De aah’s waren niet van de lucht. Saartje was dan ook wel heel erg schattig!