Dinand en Youri op de BMXDe kinderen van groep 8 kwamen donderdag voor de laatste keer op school. Hun aller-aller-allerlaatste keer op de basisschool!
Een half uur later liepen of renden ze door onze inmiddels traditionele 'lawaaihaag' naar hun ouders die hen bij het hek opwachtten.
De een maakte er een sport van zoveel mogelijk kinderen in de haag een high five te geven, de ander liep bewust heel langzaam door de haag om alles in zich op te nemen en weer anderen renden zo snel mogelijk richting het hek.
Liza en Inaya liepen in hun Duo Penotti pak door de haag en Dinand en Youri vertrokken op de BMX.
Die middag/avond hadden ze nog een klassenfeest bij Wes thuis, waar het nog heel lang gezellig bleef!

Het echte werk!Bij deze klas horen feestjes en uitstapjes, daar genieten ze enorm van....dus sluiten we hun basisschoolcarrière in stijl af in deze afscheidsweek met een laatste uitstapje: een clinic polsstokspringen in de Vlist. Met als toetje een pannenkoekenlunch, want tsjaa...als we er dan een feestje van maken, dan doen we dat goed!
Na een 'middelbareschoolwaardig' stukje fietsen (10 km door de polder) werden we ontvangen door Maik die met zijn sportieve jeugdleden van de polsstokspringvereniging ons de fijne kneepjes van het polsstokspringen bijbracht. Het klimmen in de paal, de aanloop, het 'aanspringen' op het paal en het zwiepen naar de overkant. Overal is een techniek voor en de kinderen deden bevlogen mee op de 'droogschansen' waar geen nat pak te halen viel.
Toen het serieuze werk begon hadden we enkele afhakers, maar toch deden veel kinderen een poging om met droge voeten naar de overkant te komen. Dat viel niet mee en de ene plons na de andere was dan ook te horen. Enkele bikkels bleven proberen en haalden uiteindelijk de overkant zonder plons. Inaya en Lianda kunnen genoemd worden als echte doorzetters en behaalden, nog nat van de vorige poging, met droge voeten de overkant, wat met een geweldig gejuich gepaard ging. Tessa haalde als een van de eerste de overkant met droge voeten, maar viel na haar landing onfortuinlijk naar achteren en behaalde alsnog een nat pak én een zeer stuitje doordat ze op de rand van de kant terechtkwam. Toch stond deze bikkel alweer snel in de rij voor een nieuwe poging. Ze zag er toch maar vanaf, maar wel bikkelwaardig gedrag Tessa, wat goed! Roos bleef ook proberen en wilde de overkant droog halen. Helaas niet gelukt,  maar de inzet en enthousiasme waarmee de pogingen gedaan werden zijn te roemen.
Een groot deel van de klas vermaakte zich door van de andere schansen het water in te plonsen, bommetjes te maken en er was geen kind die we hoorden over de herfstachtige wind die stond, de zon die niet scheen....we hebben er ons eigen feestje van gemaakt, met pannenkoeken toe!

De kleuters luisteren en kijken aandachtigDe kinderen van groep 8 lazen onlangs kleuters voor uit Engelse prentenboeken.
Ze maakten bij de boeken tekeningen van de plaatjes van het boek en plakten deze op ijsstokjes die ze toonden tijdens het voorlezen, waardoor het voor de kleuters allemaal nog begrijpelijker werd.
De kinderen van groep 8 genoten van de jonge kinderen die aandachtig luisterden. Velen lazen het boek nog eens voor en nog eens....of lieten de kleuters de juiste plaatjes bij het verhaal zoeken.
Het was een mooi samenspel tussen de jongsten en de oudsten van de school!

Les dode hoekVrijdag 25 mei kregen we een les over de dode hoek van voertuigen. Er kwamen twee mannen ons les geven, dat deden ze in rapstijl. We hadden een quiz over waar je moest staan om zichtbaar te zijn voor de chauffeur van het voertuig. We moesten telkens twee zinnen herhalen "Let op het verkeer, want het verkeer let niet op jou" en "niet erboven, niet eronder, niet ervoor en niet opzij, ik sta rechtsachter ik ga never er voorbij."
Aan het einde moest je zelf twee rijmende zinnen maken die met het verkeer te maken hebben. Met die zinnen hebben we uiteindelijk een hele toffe rap gemaakt en opgestuurd naar de site van de rappers. Hiermee kunnen we een eigen videoclip winnen van onze rap.
Gabi en Delano

Een gezellig ontbijt!In groep 8 werd ook dit jaar weer een heerlijk ontbijt voor elkaar gemaakt. Niet alleen had iedereen zijn best gedaan er een lekker ontbijt van te maken, maar ook nog een mooi versierd ontbijt. Versierde borden, een hippende haas en zelfs lichtjes van paaseieren maakte het ontbijt nog feestelijker. We hebben er heerlijk van gesmuld en samen geluisterd naar het Paasverhaal, waarna we ook nog het Paasverhaal bekeken hebben van de Zandtovenaar.

Koert Westerman en Marja Verhoeve geven dichtlesDe kinderen van groep 8 doen ook dit jaar weer mee aan de gedichtenwedstrijd die in Oudewater georganiseerd wordt voor basisscholieren van de twee hoogste groepen.
Dit jaar worden de gedichten geschreven met als thema: 'Geef vrijheid door'.
Voorafgaand aan het schrijven van het gedicht kregen de kinderen een dichtles van Koert Westerman en Marja Verhoeve. Zij leerden de kinderen dat een gedicht niet altijd hoeft te rijmen en hoe een goed gedicht opgebouwd is. In de klas leerden ze van de juf hoe een 'rondeel' gemaakt wordt. Dit is een gedicht waarbij dichtregels binnen een gedicht een aantal keer herhaald worden. De gedichten zijn inmiddels op de post, we wachten in spanning op de uitslag; de beste gedichten mogen door de kinderen worden voorgelezen tijdens de herdenking op 4 mei.

Hieronder een aantal gedichten geschreven door de kinderen uit groep 8:

zo vrij als een vogel
was ik maar een vogel
zo vrij als een vogel
vliegen over land en zee
samen met mijn vrienden
was ik maar een vogel
zo vrij als een vogel
zo hoog in de lucht
vliegen over land en zee
was ik maar een vogel
overal waar ik maar wil zijn
zo vrij als een vogel
dat is wat ik wil zijn
Fiene

blij dat ik in deze tijd leef
niet in oorlog
blij dat ik nu leef
in Nederland is vrijheid
blij dat ik in deze tijd leef
vrijheid is belangrijk
blij dat ik in deze tijd leef
iedereen kan zijn mening geven in Nederland
blij dat ik nu leef
aardig zijn voor elkaar
vrijheid geef ik door
Joost

Pannenkoeken eten met de bewoners van De WulverhorstDe kinderen van groep 8 togen bepakt en bezakt met spelletjes richting De Wulverhorst. Na een gastvrij onthaal met limonade met koek, speelden zij spelletjes met de bewoners. Jong en oud genoten van het samenzijn. De bewoners van De Wulverhorst waren ook erg benieuwd naar de leefwereld van de kinderen. Vele vragen werden aan hen gesteld over school, hobby's en familie.
Een aantal kinderen mocht de kok van De Wulverhorst helpen bij het bakken van de pannenkoeken. Een gewilde klus, maar helaas niet voor iedereen weggelegd. Want ook de tafels moesten gedekt worden, ballonnen moesten opgeblazen worden en er werden menukaarten gemaakt waarin de kinderen een persoonlijke boodschap voor de bewoners van De Wulverhorst zetten.
Het middagmaal werd genuttigd met jong en oud aan één tafel en werd weer net zo gezellig als het samenzijn tijdens het koffiedrinken. Er werd weer volop gekletst over van alles en nog wat en gesmuld van de pannenkoeken. Al veel te snel was het voor de kinderen weer tijd om naar school te gaan.

Gefeliciteerd!Ik vond de EHBO-lessen en het examen erg interessant .Ik heb veel geleerd en ben niet op moeilijkheden gestuit. Ik had het nooit gekund zonder mijn ouders, broertje, tante, oma en natuurlijk de EHBO-juf Greta. Ik had het huiswerk zo klaar. Het examen verliep zonder stress. Ik vond de lessen leuk maar ben ook blij dat er een einde aan is gekomen.
Youri

EHBO: Ik ga het missen, het is een leuk vak geweest en de toetsen waren niet altijd even makkelijk, maar dat moet ook niet. Greta was super aardig en gaf nuttige informatie aan ons allemaal.
Zo konden we goed leren voor een toets en ze gaf ons elke week weer huiswerk op.
Elke les was weer anders; aan het begin dachten we: ‘dit word moeilijk’, maar later was het eigenlijk best wel makkelijk. Eerst deden we alleen nog maar een pleistertje plakken, maar nu alweer verbanden. Het gaat allemaal super snel. Nu zitten we allemaal te wachten tot de diploma-uitreiking die over een paar uur alweer is. Natuurlijk waren de ouders er ook weer bij om slachtoffer te spelen of om juist toe te kijken en te helpen als het nodig is. Greta is een heel goed geweest om ons te leren hoe de eerste hulp werkt.
Lynn

The English cornerGroep 8 bezocht afgelopen week onze 'English corner', die vanaf ons lokaal via de Engelse trap bereikt kan worden. Waar ze in het begin sceptisch waren over de boekjes van Miffy, het Engelse zusje van Nijntje en de prentenboeken die er te vinden waren, hoe enthousiaster ze werden toen de materialen de kast uitkwamen en ze erin gingen lezen.
De vraag of we volgende week weer kunnen gaan, werd dan ook snel gesteld. We gaan binnenkort zeker weer de trap af, 'downstairs to our English corner'!