Rick en Cristian aan het werk in het ArcheonGroep 5 is op donderdag 11 juli naar het Archeon in Alphen aan den Rijn geweest. Rond 9.00 uur zijn we vanuit Oudewater met auto’s van een aantal moeders in groepjes vertrokken naar Alphen. Daar aangekomen heeft elke moeder een groepje onder de hoede genomen en hebben de kinderen het park bezocht. En wat viel er veel te zien en te beleven! Te veel om op te noemen. Het was een echte reis door de tijd: van de prehistorie naar de Romeinse tijd en vervolgens naar de Middeleeuwen.
De eerste jagers en verzamelaars in onze streken, die liepen rond met mooie schilderingen op hun gezicht. Ook de kinderen konden geschilderd worden door een ‘echte’ jager. Met bruin-rood en geel lieten velen hun gezicht beschilderen. In de prehistorische boerderijen ontdekten de kinderen dat de eerste boeren samen met de dieren in één ruimte leefden en dat het best wel donker was in zo’n boerderij (en er geen lichtknopjes  waren!)
Sommigen zijn met een echt vlot, wat flink schommelde, over het water gegaan. Je moet maar durven!
Vanaf de Romeinse vestingwal hadden de kinderen goed zicht op een groot deel van het park. Ook op de speeltuin, die bij iedereen in de smaak viel!
Er was een middeleeuwse straat waar in de verschillende huizen beroepen uit die tijd werden uitgeoefend, zoals bijvoorbeeld een schoenmaker. Veel kinderen hebben een armband gemaakt van vilt. Zij wisten te vertellen dat bij het maken van vilt in die tijd ook de urine van mensen werd gebruikt. De kinderen gebruikten hiervoor overigens wel een ander woord…
En wat ook zo leuk was, was dat op de straten en paden mensen liepen die echt gekleed waren, zoals de mensen in die tijd eruit moeten hebben gezien.
Tussen de middag kregen de kinderen een bakje met friet en wat drinken, wat er goed inging.
Het hoogtepunt van de middag was het gladiatorengevecht in de arena. Eerst werd met behulp van een vrijwilliger voorgedaan hoe zo’n gevecht verloopt. De baas van de gladiatoren vertelde hierbij ook welke wapens er werden gebruikt. Uiteindelijk kwamen twee ‘echte’ gladiatoren de arena binnen die met elkaar vochten op leven en dood. Hoewel iedereen wist dat het niet echt was, vonden sommigen het best wel spannend toen het (namaak) bloed over de hals van één van de gladiatoren liep…
En toen, na een heerlijk verfrissend ijsje gingen we weer terug naar Oudewater.
Namens alle kinderen en ouders hierbij heel hartelijk dank aan de moeders die hebben gereden en een groepje onder hun hoede hebben genomen!!

Een grote padVandaag had groep 5 een wel heel bijzonder uitstapje. We waren namelijk uitgenodigd om een kijkje te nemen op Landgoed Linschoten. Rond half 10 kwamen we aan bij het grote hek, waar we werden opgewacht door een vriendelijke meneer. Hij nam ons mee de prachtige tuin in. Als eerste mochten we luisteren naar een kort verhaal over het landgoed en de natuur. Er waren ook nog twee dames die ons samen met deze meneer gingen helpen bij onze opdracht.

We gingen vandaag niet het kasteel in, maar gingen op onderzoek naar allerlei beestjes de tuin in. Doordat het de afgelopen dagen zo warm en droog was, waren sommige beestjes een beetje lastig te vinden. Door goed zoeken had iedereen zijn potje of doosje gelukkig al heel snel gevuld met allerlei kruipende, vliegende, springende, kronkelende, glijdende en zelfs kwakende diertjes. En we vonden echt van alles: wormen, vliegen, torretjes, slakken met en slakken zonder huisje, sprinkhanen, zeer veel kleine kikkers en padden (en enkele hele grote) en nog veel meer. (Zoals veren van een Vlaamse Gaai, een specht en een bosuil.)
Deze ontdekte diertjes gingen we later ook met een speciaal vergrootglas bekijken. Van heel dichtbij zagen ze er echt heel bijzonder uit, met al die vreemde voelsprietjes, harige pootjes of gladde glibberdingetjes. In de tuin en langs de waterkant is echt een hoop leuks te vinden!

We kregen ook nog een rondleiding door de tuin van Landgoed Linschoten, waar we via een gemaaid pad bij de ijskelder kwamen. Dit is een soort donkere hal die in een heuvel zit, waar de mensen vroeger hun ijs bewaarden. Dat ijs werd gebruikt om in huis allerlei etenswaren te kunnen bewaren. (Er was nog geen stroom in huis, dus ook geen koelkast.) In de ijskelder werden planken gelegd op een verhoging van steen. Daar bovenop kwamen takkenbossen te liggen, gevolgd door een laag stro. Helemaal bovenop werd dan het ijs gelegd. Als de bewoners van het huis dan iets koel wilden bewaren, haalden ze ijs uit de ijskelder en konden ze toch hun eten langer bewaren. Heel bijzonder, maar een koelkast is natuurlijk wel handiger.
Die ijskelder staat trouwens ook garant voor spannende verhalen! Wist je dat er in de winter vleermuizen in wonen? Of wist je dat er verschillende mensen per ongeluk in opgesloten raakten? Dat heb jij vast ook niet thuis met de koelkast…


Er is eigenlijk heel erg veel te zien in de tuin. Er is bijvoorbeeld een hele grote moestuin, vol met kapucijners, aardbeien, munt, kool, kruisbessen, boontjes, rabarber en nog heel veel andere lekkere dingen. Er staan bijzondere planten (sommige helemaal uit Japan) en er is een grote vijver, waar een echte schildpad in zwemt. En kennelijk zijn er veel spannende dingen gebeurd op en rond het landgoed. Het is aan ons beloofd, wanneer we in groep 7 terug mogen komen, dat we dan in het kasteel mogen rondkijken en we dan ook naar deze spannende verhalen mogen luisteren. Daar hebben we vanzelfsprekend nu al zin in.

We hebben vandaag een heel gezellige dag gehad en er veel van geleerd. We willen dan ook de drie mensen die ons op het landgoed hebben geholpen, ontzettend bedanken. Ook de moeders die mee waren bedanken we voor het autorijden/fietsen en de begeleiding.

Farao

Groep 5 ging woensdag op kamp en daar had iedereen veel zin in. Zoveel zelfs, dat sommige kinderen de dagen ervoor al niet meer konden slapen. Eindelijk was het dan zover. Op misschien wel de minst mooie dag van de week, vertrokken we met z’n allen in de richting van de Soesterduinen. Niet gehinderd door het kleine beetje motregen, besloten we er een superdag van te maken. En dat werd het zeker!
Er werden piramides van stokken gemaakt; schatten opgegraven; kinderen werden bedolven onder een dikke laag zand en zelfs sommige ouders en een meester moesten eraan geloven. En dat was nog lang niet alles: hamburgers, ijs en pannenkoeken eten; op speurtocht door de Soesterduinen; bomen klimmen; spijkerbroek hangen; mummificeren en natuurlijk ook hartstikke laat naar bed gaan met een buik vol snoep! (Met lichte hulp van een brandslang.) We konden onze lol niet op en dat is ook te zien aan de vele foto’s die we op deze dag gemaakt hebben.

Alles was fantastisch geregeld. Dus we willen ook de ouders en juffen van de kampcommissie bedanken, die samen met de kookstaf en de ouders die een groepje begeleid hebben, er een geweldig kamp voor ons van gemaakt hebben. Heel erg bedankt! Volgend jaar, als de kinderen in groep 6 zitten, hebben ze er dankzij jullie, zeker weten zin in.

Als u op de 'Lees meer...' knop klikt kunt u de filmpjes van het schoolkamp zien.

Lees meer: Schoolkamp Soest

Geboorte lammetjeSoms sta je als meester ook verbaasd te luisteren of met grote ogen te kijken naar wat een leerling vertelt of meeneemt. Zo zijn er de meest bijzondere spullen meegenomen (waaronder een olifantenpoot en een heuse luchtballon); hoor je de meest wonderlijke verhalen over schapenkeutels en dropjes; hadden we een museum met allerlei stenen en “boten” (botten) uit de oudheid (zeker wel meer dan 100 jaar); en ga zo maar door.
Van de week werd ik verrast met een filmpje van één van de kinderen thuis. Niels liet namelijk zien hoe een schaap geboren werd. Vader en moeder waren druk bezig om te helpen bij het lammeren en hadden de camera paraat. En zo gebeurde het dat ik dankzij Niels, samen met de klas, getuige was van de geboorte van een heel mooi lammetje. Een filmpje waar de hele klas van onder de indruk was. Wilt u zien waar ik het over heb? Klik dan op de 'Lees meer...' knop. Dan kunt u meteen de filmpjes bekijken!
Niels, dankjewel dat je dit met ons gedeeld hebt. En het verhaal dat je erbij vertelde, was trouwens ook zeer interessant en daarom dik in orde!

Lees meer: Bijzonder filmpje

Groep 5 tijdens de meesters- en juffendagWoensdag 19 juni was het meesters-en juffendag op de Sint Jozefschool. In elke klas vierden de meesters en juffen hun verjaardag. Het was feest door de hele school. Dat begon al ‘s ochtends vroeg, waar de meesters en juffen op het balkon van de Schuylenburcht stonden en door de kinderen luid werden toegezongen. Daarna vertrok iedereen in optocht terug naar school om spelletjes te doen, film te kijken en natuurlijk ook wat lekkers te drinken en snoepen. Alle juffen en meesters zijn ook enorm verwend met allerlei lekkere dingen en mooie knutselwerkjes.
In groep 5 hebben we het deze dag ontzettend gezellig gehad. We deden allerlei leuke spelletjes, zoals appel-peer-banaan en naamtikkertje. De film was ook heel spannend. De meesters konden helaas niet allemaal in de klas aanwezig zijn, maar we werden in elk geval niet vergeten! De lijst met cadeautjes was namelijk bijna eindeloos. We kregen bijvoorbeeld een mand met kaas, zoutjes, wijn en ander lekkers; bloemen en radijsjes uit eigen tuin; tekeningen; geknutselde hondjes; chocolade en nog veel meer. Dankjewel daarvoor!
Het is fijn om op deze manier feest te vieren en je zo gewaardeerd te voelen. Kinderen en ouders bedankt!

Wesley moedigt zijn vader aanHenry Honing, de vader van Wesley en Melvin, deed vandaag mee aan de handbikerace in het Oostenrijkse Kaunertal.
Onderweg werd hij aangemoedigd door zijn familie. Wesley en Melvin hadden de spandoeken meegenomen die de leerlingen van de groepen 5 en 1/2 B voor Henry hadden gemaakt.
Mede dankzij de vele aanmoedigingen is het Henry gelukt om zijn tocht naar grote hoogte te voltooien. Hij deed er 4 uur en 26 minuten over.
Wat zullen Wilma, Wesley en Melvin trots op hem zijn!

De kinderen poseren bij het werkstukDe kinderen hebben voor de kunstveiling prachtige kunstwerken gemaakt: een indianenmasker en werken naar de Amerikaanse kunstenaar Keith Haring.
De kunstenaars poseren rond het door hen gemaakte werkstuk.

Wat een plezier en inspiratie!!

Succes Henry!Op donderdag 13 juni gaat Henry Honing, de vader van Wesley en Melvin, van start voor een handbikerace in Oostenrijk. In het prachtige, maar nu nog koude Kaunertal maakt hij een tocht van twintig kilometer bergopwaarts om op 2100 meter hoogte te finishen.
Henry rijdt de race tezamen met revalidanten van de Hoogstraat. Hij bereidde zich op de tocht over de Kaunertaler Gletscherstrasse voor middels trainingen op de Nedereindseberg in Utrecht. Ook oefende hij zijn klimvermogen in de Belgische Ardennen.
De kinderen van groep 5 moedigen Henry aan door middel van een door hen gemaakt spandoek. Alle kinderen hebben in groepjes een woord geschilderd. Hierbij een foto van een groepje dat het doek na schooltijd heeft afgemaakt. Henry, de kinderen van groep 5 wensen je veel succes! Zet hem op!!

Groep 5 in het oranjeHelaas zijn de Koningsspelen voor groep 5 letterlijk in het water gevallen, maar toch is er een leuke herinnering.