FaraoDe foto's van het schoolkamp Soest staan online.

EgypteIn groep zes zijn de voorbereidingen voor het kamp in volle gang. We hebben faraomaskers gemaakt, onze namen in het hiërogliefenschrift geschreven, het kamplied al heel vaak gezongen en een Egyptisch landschap nagebouwd. Om wat meer informatie over Egypte te weten te komen, bedachten Lars en Lex dat het goed zou zijn om een presentatie te geven over het Oude Egypte.
De presentatie ging onder andere over mummies, sarcofagen, piramides en de Nijl. Heel leerzaam!
Wij gaan donderdag goed voorbereid op kamp!

Aandachtig kijken bij het kaas makenAfgelopen donderdag heeft groep zes een bezoekje gebracht aan de kaasboerderij van de familie Spruit. Het was een super gezellige en leerzame ochtend! Wij weten nu allemaal hoe kaas gemaakt wordt.

Laura:
Op donderdag 27-6-2013 gingen de kinderen van groep 6 naar de kaasboerderij. Ze gingen gezellig fietsen naar de kaasboerderij. Toen de kinderen er waren, gingen ze naar binnen. De kinderen zagen waar bak voor bedoeld was. Om kaas te maken heb je natuurlijk melk nodig van de koe! Maar wat moet je daar nou aan toevoegen? Van alles. Bijvoorbeeld zuursel. Zuursel bevat melkzuurbacteriën. Die eten de suiker op die van nature in de melk zitten en laten de melk verzuren. Dat geeft de kaas een lekkere smaak! Dan moet er nog veel meer gebeuren. Er moet nog stremsel in de melk. Vervolgens gaat de kaas enkele uren onder een grote pers om het vocht eruit te persen. Daarna gaat dat in een vorm. De kaas moet minimaal 4 weken rijpen. Door het rijpen verandert de kleur. Dan is de kaas al weer bijna klaar. De kaas mochten we proeven. En een glaasje melk. Toen was het helaas al weer tijd en moesten de kinderen naar huis. Dit was een leuke dag!

Luuk:
We zijn er heen gefietst met de vader van Sem, de vader van Daan en de moeder van Nick. Toen gingen we naar binnen en binnen was er een grote ton met melk , zuursel en stremsel .Toen gingen ze erin met hele scherpe dingen en het werden allemaal kleine balletjes. Dat noem je wrongel. En toen mochten we een stukje proeven van de wrongel . Het smaakte nergens naar. Toen gingen we kijken hoe kaas werd gemaakt . Dat was heel interessant  en op het eind mochten we wat te drinken en een stukje jongen kaas van vijf weken oud en een stukje oude kaas van een maand oud proeven. Toen gingen we weer op de fiets terug naar school.

Winny:
Op 27 juni zijn we naar de kaasboerderij geweest. Meteen toen we op school kwamen gingen we weg op de fiets. Toen we binnen kwamen rook je meteen de kaas. Eerst gingen we kijken naar het begin van de kaas, even later gingen de jongens naar de koeien en de meiden naar een ruimte waar de kazen een laagje kregen en waar ze gingen rijpen. Even later gingen we wat blokjes kaas eten en dronken een aantal kinderen wat melk, ook schreef iedereen wat op het gastenboek. En als laatst keken we hoe de kaas van het begin in de vorm gelegd werd. Toen zijn we weer naar school gegaan.
           

Dansen op de bruiloftOp dinsdagmorgen 11 juni is groep 6 op de fiets naar Hoeve Spoorzicht in Papekop gefietst. We gingen naar de boerenbruiloft van boer Bert en boerin Bertha. Boer Bert heeft ons daar een aantal weken geleden voor uitgenodigd. We kregen de opdracht om een eigen boerendans te bedenken en uit te voeren op de bruiloft. We hebben hard geoefend en dansten als echte boeren en boerinnen op het erf van Hoeve Spoorzicht. Het ging super goed!

Camilla:
Een tijdje geleden kwam boer Bert met het nieuws dat hij ging trouwen. Hij zei: “Op een feest dansen wij graag. Nou, we willen jullie uitnodigen om op ons trouwfeest te komen. Maar niet zomaar, jullie moeten wel eens dans instuderen.” Groep 6 ging aan de slag om onze boeren dans een groot succes te laten worden. Op dinsdag 11 juni 2013 gingen wij die dans doen voor nog drie andere scholen. Wij mochten als laatste. Iedereen zei dat wij de meeste georganiseerde dans hadden. Want er waren ook scholen waarvan het niet helemaal goed ging. Tussendoor deden we nog een pannenkoeken dans dat was wel erg lastig (misschien omdat we die dans niet kenden). Toch zag het er wel leuk uit en het was erg gezellig. We gingen toen weer terug naar school en we waren 11.45 uur weer terug op school.

Tessa:
Dinsdag 11 juni waren groep 5 en 6 naar een boeren bruiloft. We hadden de het beste de dans uitgevoerd voor boer Bert en boerin Bertha. Het was in Papekop. De boerderij heette “Hoeve Spoorzicht”. Zes weken geleden gingen we de dans oefenen.
Voor ons optreden kwam een gezamenlijke dans over pannenkoeken. Het was lastig maar wel leuk. We moesten ook zingen. Het ging zo: “mamma bakte pannenkoeken, pannenkoeken met meel en suiker. Allemaal roeren, wel voorzichtig anders valt hij om”. Het was echt heel leuk om te doen. Boer Bert deed mee met zijn klompen. En met een dans moest boerin Bertha mee doen. Iedereen deed leuk mee als ze aan de beurt waren en niemand bleef op de banken zitten.

Proefje bij NEMOOp dinsdag 4 juni zijn alle leerlingen van groep 6 met een aantal moeders en beide juffen naar Science Center Nemo in Amsterdam geweest.
Er staan een paar foto's al op de website, binnenkort volgen er meer.
 
Een aantal verslagjes van de leerlingen:

Tessa:
Het was 4-6-2013 heel leuk in Nemo. Je kon er alles ontdekken. Er was een voorstelling van de aarde en de ruimte, zuurstof en bomen, een voelbare aarde. Op het laatst van de voorstelling mochten we de voelbare aarde aanraken. Toen gingen we met de trein naar school en hadden we nog een ijsje. Bram deelde ijs dat over was uit aan vreemde mensen. We waren half 4 thuis.

Daisy:
Het was super leuk bij Nemo. Je kon er echt van alles doen. En we hebben op het dek gegeten. Er was super mooi uitzicht op het dek, maar wat wel jammer was, was dat het op het dek stonk naar olie. We zijn ook met de trein langs de arena van Ajax geweest waardoor Lex en Mats helemaal dol werden.

Daan:
We zijn naar Woerden gegaan en met de trein naar Amsterdam. Voordat we in Amsterdam aan kwamen hadden we vertraging voor de Amsterdam Arena van Ajax. Daarna konden we door rijden naar het station. Toen gingen we door naar Nemo. En in Nemo waren allemaal leuke machines en wetenschappelijke dingen zoals de waterklok en de auto die op zonne-energie werkte. Daarna gingen we lunchen op het dak. Later gingen we een ijsje eten en terug lopen naar de trein. En met de trein terug naar Woerden. Toen we weer op school waren mochten we naar huis.

Demi:
Het was heel, heel erg leuk. En het ijsje was lekker. Nemo is heel erg interessant. Je moet er echt heen gaan! Het is op een boot in Amsterdam. Je kunt er allemaal dingen leren.

Meg:
We zijn naar Nemo geweest. Het was erg leuk, en er was een waterklok. Hebben gegeten op het dek en experimenten gedaan. Allebei de juffen gingen mee. Jammer was dat we op de heenweg in de vertraging stonden. Toen was het voorbij. We gingen naar huis.

Het zwemteamMet veertien punten eindigden de zwemteams van de Mariaschool en de St. Jozef op de eerste plaats van de jaarlijkse zwemwedstrijd voor leerlingen van groep 6, die maandagavond door OZV werd georganiseerd. Om deze ex aequo te voorkomen besloot de wedstrijdleider tot een heuse swim-off. Deze strijd werd door de laatste zwemmer in het voordeel van de Mariaschool beslist, zodat ons team op een prachtige tweede plaats eindigde.
Speaker Jan ‘Pap’ Hoogenboom was als speaker de vrolijke gangmaker van een sportieve zwemavond, waarbij de kinderen elkaar bekampten op onderdelen als de verkleedrace en de emmerrace. Onder aanvoering van juf Judith moedigden de kinderen elkaar enthousiast toe. Pechvogel van de avond was Lars van Eijk, een van de vier sterke mannen in het Jozef-team. Op zijn terugtocht naar de startblokken kon hij de naar de bodem gezonken kikker niet vinden. Al snel bleek dat de OZV-organisatie nog een kikkertje teveel op de kant had liggen.
Ons zwemteam bestond uit Sanna, Amber, Niels, Jamilla, Camilla, Sam, Daan, Lars, Lizzy, Daisy, Laura, Tessa, Jedawan, Elise en Noa.

De leesstoelIn groep zes werken we alweer een hele tijd met de nieuwe leesmethode. En wat is die leuk! Iedereen werkt op zijn of haar eigen tempo en niveau en dat zorgt voor veel plezier.
Af en toe krijgen de leerlingen de opdracht om een stukje te oefenen in een eigen gekozen leesboek. Dat stukje wordt dan voorgelezen op de leesstoel. Op het digibord verschijnt een mooie leesstoel met de naam van de voorlezer erboven. Onder begeleiding van een leuk muziekje mag de lezer naar voren komen en, na het aftellende klokje, starten met voorlezen.
Het oefenen van het stukje tekst vinden de leerlingen ook erg leuk. Vaak mogen ze dat op een plekje doen waar ze dat het fijnst vinden. Ze kruipen in hoekjes naast het bord of tussen kasten, onder hun tafels, op de trap of soms zelfs in de gang. Gekke plekjes af en toe, maar er wordt wel goed gelezen!
Komende dinsdag gaan we met z’n allen naar Science Center Nemo in Amsterdam. We hebben er veel zin in!

LarsOveral in de school zijn de kinderen druk bezig met activiteiten rondom de inhuldiging van Prins Willem Alexander.
Ook in groep zes zijn alle voorbereidingen voor Koninginnedag 2013 in volle gang. We hebben bijvoorbeeld al nieuwe postzegels voor de nieuwe koning ontworpen. Ze zijn prachtig geworden! En ondanks alle kritiek op het koningslied, zingen wij het lekker mee. We hebben het lied vrijdag al gehoord en vonden het eigenlijk best leuk! Een aantal meiden in de klas kunnen alle woorden van de rap zelfs al meezingen! Lex vindt het lied zo leuk dat hij niet stil kan blijven zitten. Hij laat ons zijn beste dans moves zien. Lars heeft ons het handgebaar “de W van Willem” geleerd. In onze klas dus geen ‘nee’ tegen het koningslied! Tot aan de meivakantie zal het nog vaak uit de speakers van ons digibord klinken.
Bij de postzegels en het koningslied blijft het niet. Vorige week kwamen een aantal kinderen met het spontane idee om zelf een koninklijk jeugdjournaal te presenteren. De hele klas heeft meegewerkt! Ze hebben zelf de groepsindelingen gemaakt en rollen verdeeld. Alle groepjes vertelden natuurlijk uitgebreid over de troonswisseling. En wat was het leuk om de filmpjes die van de presentaties gemaakt zijn nog een keer terug te zien!
We bereiden ons nu voor op de koningsspelen die vrijdag plaatsvinden.
En op Koninginnedag kunnen wij het koningslied in ieder geval goed meezingen!

Schaatsen op de landijsbaanHet was heerlijk weer, het zonnetje scheen, dus een uitgelezen dag om te schaatsen.
De kinderen van groep 6 en 7 gingen ’s middags lekker een uurtje naar de schaatsbaan van SVO. Iedereen was op de fiets gekomen. De schaatsen waren snel aangetrokken, gelukkig waren er een paar moeders om te helpen. De eerste rondjes waren al snel gemaakt. Alle kinderen genoten zichtbaar. Terwijl de kinderen zich nog kostelijk vermaakten op het ijs, zorgden in de kantine een aantal ouders en zelfs een oud-leerling voor de koek en zopie.
De kinderen kregen warme chocolademelk en een koek. Dat ging er best in!!
Veel te snel was het al weer tijd om naar school te gaan.