FaraoDe foto's van het schoolkamp Soest staan online.

De prachtige creatiesNa vijf weken ontwerpen, knippen, spelden en naaien was eindelijk de dag aangebroken om alle creaties te showen. Tijdens de weekdoorzaging is alle zelfgemaakte kleding gepresenteerd aan alle kinderen van de school. Op de beat van het Safriduo liepen alle kinderen over de catwalk alsof ze nooit anders hadden gedaan. Ook de presentatoren lieten zich van hun beste kant zien/horen.
Mede dankzij de hulpmoeders/oma een heel leuk, leerzaam project om met veel plezier op terug te kijken.

Nando en Tatum met de vlagVrijdag namen de leerlingen van groep 7 deel aan de Achmea High Five Challenge Sportdagen, die deze week op het Utrechtse sportpark Olympos worden georganiseerd in het kader van het European Youth Olympic Festival. Olympos was voor deze gelegenheid omgetoverd in een reusachtig Olympisch pretpark.
Tezamen met zo’n 1000 leeftijdsgenootjes werden de kinderen (ditmaal begeleid door juf Daphne) verwelkomd in de grote ontvangsthal en de DJ zorgde met zijn opzwepende muziek al snel voor een opperbeste sfeer. De meeste kinderen bleven onwetend van de eerste fotoshoot waarbij ze door meester Tom op de foto werden gezet met Ruben Houkes, wereldkampioen judo en winnaar van het Olympisch brons in 2008. Dezelfde Houkes was samen met Floris-Jan Bovelander, lid van het gouden hockeyteam van 2000, spreekstalmeester bij de openingsceremonie. Namens onze school droegen Nando en Tatum de zelfgemaakte vlag en alle kinderen spraken met elkaar de Olympisch eed uit. Een indrukwekkend moment!
Na de opening werden de kinderen verdeeld in drie groepen. Ieder groepje ging vervolgens naar een van de drie speelzones in het Olympische park. In deze zone werd eerst een clinic gevolgd, waarna de kinderen ook de andere attracties konden doen.

Lees meer: Geweldige Olympische ervaring

Logo European Youth Olympic FestivalEuropean Youth Olympic Festival

Van 14 tot 19 juli 2013 brandt de Olympische Vlam in Utrecht. Op zeven sportlocaties zullen van negen sporten de beste Europese jeugdatleten tegen elkaar gaan strijden om het goud. Op dit tweejaarlijkse toernooi wordt in een Olympische sfeer tegen elkaar gespeeld. De editie in Utrecht (2013) zal de 23e zijn sinds het EYOF in 1991 voor het eerst werd georganiseerd.
De Olympische vlam is volgens aloude traditie op de Olympus in Griekenland ontstoken en op 7 juni is het vuur in Nederland gearriveerd. Van 11 juli tot 14 juli gaat de Olympische fakkel door de provincie Utrecht. Bijzonder is dat Oudewater op vrijdag 12 juli finishplaats is van de fakkeltocht. In het centrum zullen dan tal van sportieve activiteiten plaatsvinden.Sportdagen

In het kader van het EYOF doen duizenden kinderen uit Nederland mee aan de Sportdagen, die van 10 tot en met 21 juni in Utrecht worden gehouden. Daartoe is het Utrechtse sportpark Olympos omgebouwd tot een Olympisch sportpretpark. De kinderen maken hier kennis met de negen EYOF-sporten. De leerlingen worden dagelijks ontvangen met een officiële opening met Olympische tradities zoals de vlaggenparade en de Olympische vlam. Naast het bewegen zijn er andere activiteiten, zoals educatieve onderdelen over Olympische Spelen, de Olympische waarden, onderdelen over gezonde voeding en games.
Namens onze school neemt het complete sportteam van groep 7 deel aan de Sportdagen. Aanstaande vrijdag reist de groep om acht uur af naar het Olympisch sportpark. De organisatie zorgt voor het eten en drinken, maar de kinderen nemen zelf hun tussendoortje mee. Uiteraard dragen alle kinderen sportkleding. Rond half vijf zijn de sporters weer terug in Oudewater.

Voor de deur van het kasteelOp maandag 3 juni 2013 zijn wij naar Landgoed Linschoten geweest. We gingen er op de fiets heen. We kregen een rondleiding door het kasteel en we gingen een speurtocht doen. We werden in twee groepen gesplitst. De ene groep ging het kasteel in en de andere groep ging de speurtocht doen. Daarna hebben we geruild.
Als je binnen kwam in het kasteel, kwam je gelijk in de hal. Ieder kasteel heeft zo’n grote hal die ze het mooist hadden gemaakt. In het kasteel geven ze nu klassieke concerten. Of het kasteel is open voor het bezoek van scholen.
In de kelder woonde het personeel, maar ook was er een gevangenis. Het personeel had een eigen trap om naar binnen te gaan want het personeel mocht niet door de hal. Beneden hadden ze een muur met tegels met daarop dingen afgebeeld die de kinderen konden spelen.
Met de speurtocht hadden we ook opdrachten. Een opdracht was: we zijn nu in het BOS verzin 8 dieren met de letters van BOS, bijvoorbeeld: bosmier, bever, bosuil, os, ooievaar, spin, slak, slang.
We zijn ook nog naar de ijskelder geweest. Het was er niet zo koud als we hadden verwacht. En niet zo diep als we dachten. We konden zelfs zien hoe dik de muren waren. Het ijs werd uit het meer dat ze zelf gegraven hadden gehaald en in de ijskelder bewaard. Daarna gingen we ook weer met de fiets terug.

Op de trappen van het stadhuisOp vrijdag 31 mei was groep 7 te vinden in Oudewater. We hebben de toren van de St. Michaëlskerk beklommen. Het uitzicht was prachtig. We hebben de klokken van het carillon gezien en op de oude klokken mochten we zelfs met een hamer slaan. Er is in de St. Michaëlskerk zelfs een kogel van de Spanjaarden te bewonderen. Deze is afkomstig uit de tijd dat de Spanjaarden Oudewater hebben uitgemoord.
Tijdens de speurtocht door de stad kwamen we veel oude gebouwen tegen. Veel daarvan hebben gevelstenen. Er zijn ook veel monumenten.
Tussen de middag gingen we picknicken bij de sportvelden.
De middag was bestemd voor de Heksenwaag. Boven was een film te zien over de heksenvervolging. Door middel van het zoeken met een spiegel naar vragen en antwoorden, kon je de twee geheime woorden ontdekken. Beneden werd een verhaal verteld en iedereen werd gewogen. Gelukkig is niemand tot heks verklaard, zodat we allemaal met een gerust hart het pand konden verlaten.
Tot slot was er voor iedereen een heerlijk ijsje. Het was een geslaagde dag.

Rowhen achter de naaimachineIn deze laatste les worden de puntjes op de “i” gezet. Razendsnel worden de laatste naden gestikt. Alle kleding wordt voorzien van leuke details en accessoires.
Op naar de grote modeshow op 12 juni. De kinderen zullen dan tijdens de weekdoorzaging hun creaties showen.

Achter de naaimachineHet naaiatelier in groep 7 werkt op volle toeren. De naaimachines maken overuren.
Zo langzamerhand beginnen er al leuke creaties te ontstaan. Het atelier gaat nu voor twee weken dicht, omdat de ontwerpers hoognodig aan wat rust en nieuwe inspiratie toe zijn.

Het patroon wordt getekendVorige week hebben de kinderen hun kleding ontworpen en getekend. Vandaag kwamen de zes moeders en een oma gewapend met naaimachines en lockmachines om de kinderen te helpen met hun creaties.
Er werd driftig gemeten, getekend en geknipt. De kinderen waren erg vindingrijk. Zo werden T-shirts en spijkerbroeken omgetoverd in totaal andere kledingstukken. Er waren zelfs twee groepjes die eerst hun ontwerp op patroonpapier gingen tekenen, om deze vervolgens over te brengen op de lappen stof. Zodra de eerste naaimachines begonnen te brommen, was het naaiatelier van groep 7 een feit.
Volgende week in het naaiatelier: Zijn de eerste creaties af? Hoe zijn ze geworden? Zijn er al talentjes ontdekt door Mart Visser?