De afscheidszoenen voor HanneDe dertig leerlingen van groep 8 werden vandaag uitgezwaaid door hun 220 schoolgenootjes. Onder de muzikale klanken van het eindlied van de afscheidsmusical renden de leerlingen van de juffen Marieke en Ria door een lange erehaag van lawaaimakende kinderen naar hun ouders.
Sommige kinderen sprongen spontaan bij hun vader of moeder in de armen. Anderen omzeilden hun wachtende ouders en gingen gelijk een kijkje nemen bij hun klasgenoten die de school nog moesten verlaten. Daar zagen ze dat geen enkele klasgenoot de school kon verlaten zonder een dikke afscheidskus van hun juffen te hebben gehad.
De mannen die dachten zonder kus te kunnen ontsnappen werden teruggeroepen door hun juffen. Veel kinderen hadden tranen in de ogen en bij de wachtende ouders werd ook meer dan menig traantje gedroogd.
Het was een emotioneel, maar prachtig afscheid van acht jaren basisschool.

Poster VermistDinsdagavond voerde groep 8 voor de vierde keer de afscheidsmusical VERMIST op. Dit keer vormden de ouders van de leerlingen en het schoolteam het enthousiaste publiek. De openingsact was voor de juffen Marieke en Ria. Ze vertelden over alle leerlingen grappige anekdotes, waardoor de sfeer in de warme toneelzaal gelijk al gezellig en ontspannen was.
VERMIST vormde echter de hoofdmoot van het programma dat werd afgesloten met muzikale optredens van de meesters en juffen en de ouders.
Ook al voelden de kinderen het zelf wellicht niet zo, maar hun toneelspel oogde enorm ontspannen en spontaan. Vooral de scènes rondom de dixie (‘Zo’n ding is groter dan ik dacht,’ aldus juf Ria) waren enorm grappig om te zien. De drie toiletdames zorgde met regelmaat voor een heerlijke verfrissing van het publiek. Dat de nattigheid afkomstig was uit de toiletborstel waarmee het toilet net gereinigd was zal slechts een enkeling een zorg zijn geweest. Een prachtige hoofdrol was er voor Freek van Zandwijk, die zijn pak Verkade-koekjes zelfs spontaan deelde met het hongerige publiek.
Tussendoor werd het publiek vermaakt met veel dans en muziek.
Het regisseursduo Hamersma-Blokland kan dan ook terugzien op een prachtig debuut. Dit mede dankzij de choreografie en creatieve ideeën van Valerie, de dochter van juf Marian. Daniella Hauser toonde zich als hoofd van de afdeling schmink en decor een wel zeer waardig opvolger van Petra van Ooijen, die jarenlang verantwoordelijk was voor de schmink. Daniella werd geholpen door een grote groep ouders.

Nog een keer spelen in de tentGroep 8 mocht vandaag een middagje helpen en spelen bij de kleuters en groep 3.
En dat was LEUK! De kinderen hebben fantastische hutten gebouwd, voorgelezen, gezongen, gekleurd en geholpen met het opruimen van de klik-klak-boekjes.
Wat is het toch fijn voor de groep achters, om even terug te keren in die tijd voordat je de basisschool verlaat!

Op de fietsOp donderdagochtend 27 juni vertrokken we gelijktijdig met groep 6 vanaf het schoolplein.
Al na zo'n 500 meter scheidden onze wegen, groep 6 richting de kaasboerderij en wij richting Willige Langerak. Het was zo'n 17 kilometer fietsen naar het natuurmuseum de WIELEWAAL. Dit was een cadeautje van het Wildbeheer Lopikerwaard. Onze weg voerde ons langs vele koeien en het supersmalle Kerkepad tussen Polsbroek en Cabauw (een snorren-stadje). Je moest goed voor je uit kijken, anders raakte je al uit balans.
Rond 9.30 uur kwamen we bij het museum aan. Binnen mochten we eerst even wat eten en drinken. Daarna kregen we een uitleg van Marijke over het ontstaan van het museum en hoe ze aan hun dieren kwamen. Wist je dat je voor je een dier wilt laten prepareren je eerst langs de politie moet om een toestemmingsformulier te krijgen? Daarna gingen we een speurtocht doen en deze nabespreken. Inmiddels was het al 12.00 uur en gingen we terug. In Cabauw gingen we lunchen en voetballen. Daarna fietsten we weer verder naar Oudewater.

De rechtzaakOp maandag 15 april 2013 zijn we met de hele groep naar het stadhuis van Oudewater geweest. Daar hebben we een rechtszaak uit 1811 nagespeeld. Al eerder hadden we gepraat over hoe 'het recht' er in die tijd aan toe ging. In de klas hadden we de rollen van de rechtszaak verdeeld en argumenten bedacht, maar de rechtszaak zelf mochten we niet oefenen!

De rechtszaak ging over het volgende misdrijf:
Jan Groenendijk moest brood halen voor zijn baas in Den Doelen en heeft uit de kassa van de bakkerij van Martinus Meurs drie keer geld gestolen. Bij de derde keer werd hij betrapt door mevrouw M. Smits en is toen in hechtenis genomen.

De verdachte, officieren van Justitie, de advocaten, getuigen, getuigendeskundigen hebben erg hun best gedaan. Soms was het moeilijk om in de rol te blijven van de tijd. Want in 1800 hadden we nog geen euro's, werd er nog geen onderzoek naar vingerafdrukken gedaan en de verdachte heet Jan Groenendijk en geen Ray!
Uiteindelijk veroordeelde de rechter Jan Groenendijk. Hij moest 6 maanden naar het huis van correctie (de gevangenis).

Puzzelen tijdens de BankbattleOp 15 april 2013 werd bekend dat we helaas niet hebben gewonnen met de Bankbattle. Wij waren wel de beste van de scholen uit Oudewater!
Groep 8 had binnen een tijd van 46 minuten en 39 seconden de goede code te pakken en waren daarmee 3e uit de poule.

Druk op zoek naar het juiste antwoordMaandag 8 april om exact half tien ging de kluis van de Rabobank BankBattle weer open!
Tijdens deze jaarlijkse kennisquiz wordt door groep 8 gestreden tegen een aantal andere basisscholen uit de omgeving. In een race tegen de klok moeten de kinderen vragen beantwoorden en opdrachten maken over alledaagse onderwerpen zoals schoolvakken, sport, techniek en internet.
Als deze vragen goed zijn beantwoord dan worden de gevonden letters op de BankBattle lettermatrix ingevuld. Deze matrix is ook weer een puzzel en aan de hand van de vijftien gevonden woorden is uiteindelijk de kluiscode ‘gekraakt’.
Dit jaar heeft groep 8 het uitstekend gedaan!
De kinderen hadden van tevoren al besloten wie wat ging doen en de vragen werden dan ook in een razend tempo uitgedeeld, opgezocht, beantwoord en retour gebracht naar de schrijvers van de matrix.
Deze schrijvers hadden de lastige taak rustig en geconcentreerd de kluiscode te kraken en dit deden ze dan ook vol overgave. Door goede samenwerking en uitstekende verdeling van taken, is het de groep uiteindelijk gelukt de kluiscode te kraken binnen ongeveer 48 minuten.
Maar óf de oplossing goed is en óf de tijd dan snel genoeg is voor de hoofdprijs, is nog even afwachten.
Maandag 15 april weten we of groep 8 een geldbedrag heeft gewonnen dat besteed kan worden aan het schoolkamp, de eindmusical of een spetterend eindfeest! Nog even met z’n allen hard duimen!

Ameland websiteVanaf heden is de speciale website voor het afscheidskamp van groep 8 weer online. Houdt deze website goed in de gaten, want hier wordt alle actuele informatie op geplaatst en tijdens de Amelandweek kunt u hier alle belevenissen van de kinderen volgen.

VoetbalshirtOp 20 maart 2013 heeft groep 8 met een meisjes- en een jongensteam meegedaan aan het schoolvoetbaltoernooi.
De kinderen en coaches (vader van Freek en moeder van Nova) hebben hun uiterste best gedaan!
Aan de support langs de lijn ontbrak het niet! Er was een yell bedacht en er was zelfs een mascotte (de Winnie de Poeh van Kaylee met een schoolshirt aan!).
Beide teams zijn 3e geworden.

Lees meer: Twee maal een derde plaats