Daar is ze dan!Na lang wachten is eindelijk onze dochter en zusje Philou Jolie op zaterdag 8-8-2015 om 21.32 uur geboren in het Antonius ziekenhuis in Nieuwegein.
Ze weegt 4120 gram en is 53 cm lang. Met mama, papa, grote broer Ferren en Philou gaat het goed.
We zijn zondag aan het eind van de ochtend thuis gekomen. We zijn heerlijk aan het genieten van en met elkaar en Philou doet het hartstikke goed!

Niels, Judith, Ferren & Philou
Dammolen 118
3481 AP Harmelen

Philou    Ferren en Philou

Gerda en LotteSnappets in groep 7 en 8 … Gerda en Lotte, twee nieuwe juffen … De reuzenperzik, een grote toneeluitvoering … Engels in alle groepen …. Meester Martin gaat met pensioen … Judith Potman en Lizette de Jong met verlof … Kanjertraining … Oudewater751 … Cilla de Korte, maar daarover later meer … Pluspunt in groep 7 … Groep 4 A en 4 B … Creatieve talentenmiddagen, waarbij ook de ouders worden betrokken … En nog veel meer!

Maar nu gaan we eerst op vakantie. Iedereen een hele fijne tijd in Nederland of het buitenland.

Tot maandag 24 augustus!

Daar gaat ze...De laatste schoolweek is er één van gaan en komen. Gisteren werden alle leerlingen van groep 8 uitgezwaaid. We wensen Mischa, Luuk, Nick, Nikki, Demi, Tessa, Winny, Daan, Lex, Sem, Amber, Noa, Rick, Pim, Bram, Jedawan, Jamilla, Meg, Mats, Lizzy, Daisy, Niels, Sanna, Laura, Camilla, Elise en Sam een heel fijne tijd toe op hun nieuwe school. We gaan deze geweldige groep enorm missen!
Tijdens het uitzwaaien mocht ook juf Vivianna Lustermans haar rondje door de erehaag van 260 kinderen lopen. Vivianna mocht na haar uitzwaairondje in de armen springen van meester Martin, die voor deze gelegenheid de vaderrol op zich had genomen. Koning Willem Alexander zal jaloers zijn geweest op Vivianna als hij het enthousiasme (en de vele tranen) had gezien waarmee zij werd uitgezwaaid.
‘s Avonds nam Vivianna tijdens de jaarlijkse teambarbecue afscheid van haar collega’s. In haar woordje bedankte ze hen voor het thuisgevoel dat ze altijd mocht ervaren op onze school. Directeur Tom Streng sprak lovende woorden over de naar Zuid-Limburg vertrekkende Vivianna. Hij benadrukte vooral de positieve wijze waarop ze altijd met haar leerlingen omging.
Vandaag waren ook de ouders van Vivianna op school. Nadat hun dochter een vaste baan op onze school had gekregen beloofden zij ons een heerlijke Limburgse vlaai te bezorgen. Vandaag toonden zij de betekenis van het gezegde ‘belofte maakt schuld’ echt te kennen, want zij verrasten de meesters en juffen met een versgebakken rijstevlaai van bakkerij Aux delices de Sainte Agnes uit Bunde.
Donderdagmiddag maakten de leerlingen van groep 4 kennis met Mauro Middelman. Mauro komt uit Utrecht en neemt na de vakantie het plaatsje in van Cas Spanenburg in groep 5. Cas gaat naar De Keerking in Woerden. Ook Daniël Steenbergen uit groep 1/2 B nam vandaag afscheid van onze school. Hij gaat na de vakantie ook naar De Keerkring in Woerden. En ook voor Paula van Winden uit groep 4 was het vandaag de laatste dag op onze school. Zij gaat verhuizen naar Utrecht en gaat na de zomervakantie in Utrecht naar school. Cas, Daniël en Paula, heel veel plezier op jullie nieuwe scholen!
De leerlingen van de groepen 4 A en 4 B konden tijdens het klassenruilen voor het eerst hun nieuwe juffen, Gerda Schouten en Lotte Sluijs, bewonderen. Gerda werkte tot deze week op de Catharinaschool in Haastrecht. Nadat de Oudewaterse jarenlang als logopediste werkzaam was bij de GGD, behaalde ze een aantal geleden haar PABO-diploma aan de Hogeschool Domstad in Utrecht. Haar eerste stage liep ze in groep 8 op onze school.
Lotte komt uit Bergambacht en ontving gisteren haar PABO-diploma aan de Hogeschool Thomas More in Rotterdam. Naast haar baan op onze school werkt Lotte volgend schooljaar ook nog drie dagen op basisschool ‘De kleine prins’ in Rotterdam.
Deze week was ook Sjanie Hoogenboom voor het laatst op school. Sjanie werkte dit jaar op arbeidstherapeutische basis op onze school. Sjanie, nogmaals bedankt voor alles wat je voor ons hebt gedaan!

Lekker ontspannen lezenZomervakantie!
Heerlijk zes weken lang luieren en genieten. Al dat nietsdoen zorgt voor ontspanning en dat is heel fijn. Wist u echter dat kinderen die tijdens de vakantie niet lezen, in niveau gelijk blijven of zelfs achteruit gaan? Kinderen die tijdens de vakantie veel lezen blijken daarentegen een hoger leesniveau te hebben. Zorg dus dat uw kind in de vakantie blijft lezen!
Juist de leeszwakke kinderen blijken de grootste terugval te hebben. En zij lezen vaak ook niet graag.

Hier een paar leestips om het lezen op peil te houden:
= Met de app "VakantieBieb" van de openbare bibliotheken kunt u gratis E-boeken downloaden voor de E-reader, tablet of smartphone. Liever een luisterboek? Dat kan via de app "LuisterBieb".
= Probeer elke dag 10 minuten hardop te laten lezen, of samen hardop te lezen. Als u samen hardop leest, lees dan iets sneller dan uw kind; het wordt zo 'meegesleurd'.
= Praat over de verhalen die (u met) uw kind leest.
= Geef veel complimenten als uw kind leest. Als het boek te moeilijk is, geef dan eenvoudiger leesstof.
= In de boekhandel zijn leuke letter-, woord- en schrijfboekjes verkrijgbaar.
= Tot slot: In de vakantie is overal 'leesstof' te  zien: In de supermarkt, op (vracht)auto,s, op de camping, etc.

Fijne vakantie en veel leesplezier!

Het gestolen schilderijDinsdagavond namen de leerlingen van groep 8 officieel afscheid van onze school. Hoogtepunt van de avond was de musical ‘De DJ draait door’. Opvallend was de ontspannen wijze waarop de leerlingen op ‘de planken’ stonden, van de ongetwijfeld aanwezige spanning was nauwelijks iets te merken. Het plezier tijdens het dansen en zingen was bij de eerdere optredens niet altijd zichtbaar, maar gisteren straalden de kinderen van oor tot oor. Het verhaal van ‘De DJ draait door’ was uiteraard weer een opeenstapeling van actie, grappige woordspelingen en veel stampende discomuziek. Prachtige hoofdrollen waren er voor Mats en Lizzy als koning en koningin en hun dochter DJ Armina, gespeeld door Sem van den Hoogen, maar eigenlijk hadden alle leerlingen een hoofdrol in deze door de juffen geregisseerde musical.
Voorafgaand waren er toespraken door Tom Streng en Judith Potman en Ria Blokland, de beide leerkrachten van groep 8. Tom nam afscheid van de ouders van wie het laatste kind van school gaat. De familie Koops had maar liefst vijftien jaar een kind op onze school. Judith en Ria zetten vervolgens alle leerlingen van groep 8 even in het zonnetje. Ook ontvingen alle schoolverlaters het prachtige eindboek.
Na afloop van de musical zongen de meesters en juffen het door Caroline Zoomers geschreven eindlied. Vervolgens werd de microfoon gegeven aan Ruud van den Hoogen, die als klassenouder een humoristisch dankwoord uitsprak. Als cadeau ontving de school een Engels boekenpakket. Na het afscheidslied van de ouders bleef het nog lang gezellig in de school.

De koning schudt handenVrijdag was het dan eindelijk zover; de koning kwam naar Oudewater. Maandag 6 juli bestond de stad officieel 750 jaar. Op 6 juli 1275 kreeg Oudewater de felbegeerde stadsrechten van de Utrechtse bisschop, Hendrik van Vianden. En dat wordt al het hele jaar gevierd, met zo tegen het eind van het jubileumjaar als ‘kers op de taart’ een bezoek van koning Willem Alexander.
De kinderen werden eerst getrakteerd op een lunch bestaand uit broodjes knakworst. Vervolgens liepen we in een hele lange slinger met alle kinderen van de school naar het evenemententerrein. Daar aangekomen werden petjes, vlaggetjes en water uitgereikt aan de kinderen, waarna er verder gelopen werd richting de speciaal voor ons gereserveerde Wijdstraat.
Op deze topplek zagen we eerst de pers langslopen. De pers was in groten getale naar onze stad gekomen om de koning van dichtbij te aanschouwen en om mooie filmopnamen of foto’s te kunnen maken.
Daarna kwamen de stralende ambassadeurtjes voorbij, waaronder onze leerlingen Nicole en Tijn uit groep 3. Omdat zij rond de verjaardag van de stad precies 7,5 jaar zijn en dat weer mooi overeenkomt met de viering ‘750 jaar stad’, hebben zij het hele jaar al een speciale rol tijdens de festiviteiten die worden georganiseerd. Zo mochten zij vrijdag op de eerste rij in de kerk zitten, waardoor ze een prima zicht op de koning hadden.
En na nog even wachten in de felle zon was het dan eindelijk zover; aan het eind van de straat begonnen mensen te roepen en zagen we vele telefoons en camera’s omhoog gaan… de koning kwam eraan! Als een ware popster schudde hij handen, maakte praatjes en liep soms met beide armen gestrekt om iedereen een high five te kunnen geven. En net zo snel als hij gekomen was… was hij ook weer weg helaas. Sommige kinderen hoopten nog dat hij nog een rondje zou lopen of even op de foto kon, maar helaas, het strakke programma noopte hem verder te lopen om het watermonument te onthullen op de Markt.
En zo liepen sommigen met ‘een hand die nooit meer gewassen mag worden’ terug naar school. Want een hand van de koning, die krijg je niet elke dag!

Koning Willem AlexanderVrijdagmiddag bezoekt koning Willem Alexander Oudewater en dat wordt uiteraard een groot feest. Na het officiële deel van het bezoek in de St. Michaëlskerk loopt de koning een route door de stad. Deze route leidt via de Zuider Kerkstraat en de Wijdstraat richting de marktbrug. De leerlingen van de Oudewaterse basisscholen staan langs deze route en houden een oranje touw vast.
Om 12.15 uur worden onze leerlingen opgehaald door een aantal historische figuren en wandelen zij naar het evenemententerrein aan de Lange Burchwal. Daar krijgen de kinderen een broodje met worst en worden zij vermaakt door steltlopers.
Nadat de kinderen een hoedje en een vlaggetje hebben gekregen lopen zij rond 14.00 uur naar de Zuider Kerkstraat en wachten daar tot de koning passeert. Voor de kinderen uiteraard een heel bijzonder moment.
Nadat de koning uit zicht is wandelen wij met alle leerlingen naar de brandweerkazerne. De kinderen van de groepen 3 en 4 kunnen daar rond 15.00 uur worden opgehaald (dus niet op school!). De kinderen van de groepen 5 t/m 8 lopen vanaf de brandweerkazerne, onder begeleiding van enkele leerkrachten, terug naar school. Vanaf de brandweerkazerne mogen zij echter ook gelijk naar huis of nog even de stad in.
 I.v.m. de lengte van het programma en het verwachte lange wachten zijn de kleuters ’s middags gewoon vrij. De organisatie heeft aangegeven dat het niet mogelijk is om een ruimte langs de route voor de kleuters en hun ouders te reserveren. U zult dus elders uw plekje moeten vinden.
 
Denken aan:
• De leerlingen van de groepen 1 en 2 (ook die uit de 2/3-combinatie) zijn ’s middags gewoon vrij. Wel krijgen zij ’s morgens een vlaggetje en een hoedje;
• Alle leerlingen van de groepen 3 t/m 8 blijven vrijdag over;
• De leerlingen eten en drinken op het evenemententerrein. Voor de grote eters is het misschien wel verstandig om iets extra’s van thuis mee te nemen. De kinderen die geen varkensvlees (worstjes) mogen van thuis een lunch meenemen;
• De leerlingen van de groepen 3 en 4 haalt u om 15.00 uur op bij de brandweerkazerne;
• De andere leerlingen mogen vanaf de brandweerkazerne gelijk naar huis of naar de stad. Ook kunnen zij mee teruglopen naar school;
• Gezien het warme weer mag uw kind extra drinken mee naar school / stad nemen;
• Smeert u uw kind goed in tegen de zon. Bij vertrek kan dat ook op school nog even gebeuren;
• Het is niet toegestaan om selfies met de koning te maken.

In overleg met de gemeente Oudewater is besloten om het programma van vrijdag in te korten. Dit i.v.m. de te verwachten warmte.
De leerlingen van de groepen 3 t/m 8 blijven vrijdag allemaal over, maar zij eten op school. De organisatie van het koningsbezoek bezorgt broodjes (met worst) en iets te drinken op school.
Pas rond half twee wandelen we richting het evenemententerrein. Daar krijgen de kinderen een vlaggetje en een petje. Vervolgens stellen zij zich op langs de wandelroute van de koning.
Na het passeren van de koning wandelen wij met alle leerlingen naar het evenemententerrein aan de Lange Burchwal. De ouders van de groepen 3 en 4 halen hun kind daar op. Dit zal rond drie uur zijn. Aan u het verzoek om iets eerder aanwezig te zijn.
Met de andere leerlingen wandelen wij terug naar school. De kinderen mogen ook rechtstreeks naar school of nog even de stad in. We stellen het wel op prijs als dit tevoren wordt gecommuniceerd met de leerkracht.
Op school krijgen de kinderen twee broodjes en iets te drinken. Op het evenemententerrein staat ook nog een flesje water klaar.

Denkt u nog aan de volgende zaken:
 - Geef uw kind voldoende te drinken mee. Ook in de klas mag uw kind een flesje drinken bij zich hebben (geen zoete limonade!).
 - De grote eters mogen vrijdag wel iets extra's van thuis meenemen.
 - Denkt u aan het insmeren van uw kind met zonnebrandcrème?

Wij gaan naar groep 3!Een spannende tijd voor de kleuters van groep 2 breekt aan. Nog even en dan zijn zij ‘kleuter-af’.
Na de zomervakantie mogen ze, nadat ze al een paar weken hebben kunnen oefenen, echt naar groep 3. Op donderdag 9 juli komen ze nog een laatste keer bij elkaar. Aangezien de stap naar groep 3 best een hele bijzondere is, maken we hier een klein feestje van.
Om stipt 14.00 uur glijden de oudste kleuters door de kleuterdeur naar buiten om vervolgens door de deur van groep 3 in de armen van de nieuwe juf te springen. Natuurlijk bent u van harte welkom om bij dit spektakel aanwezig te zijn.
Wij willen u wel met klem vragen om achter de krijtstreep plaats te nemen, zodat de kleuters niet onder de voet gelopen worden. Wij zorgen dat er gefilmd wordt en dat er van ieder kind een mooie foto wordt genomen.
Als alle kinderen binnen zijn, willen de leerkrachten graag nog even kennismaken met hun nieuwe leerlingen en alvast een kleine activiteit met ze doen. Ze houden hier maar heel weinig tijd voor over. Wilt u daarom niet meegaan naar binnen of voor de ramen blijven staan? Op de eerste schooldag mag u uiteraard best even meelopen naar binnen om een foto te maken. Dan is het tenminste ook helemaal echt.
Bent u overigens benieuwd wie er allemaal naar groep 3 gaan? Bestudeert u de foto dan maar eens. Wij zullen onze oudste kleuters missen, maar natuurlijk wensen wij ze wel een hele fijne tijd toe in groep 3!

Ingespannen aan het werk op de SnappetOnderzoek heeft uitgewezen dat 80% van de leerlingen, die nu op de basisschool zitten, later een baan zullen hebben die we nu nog niet eens kennen. Het is dan ook moeilijk om nu al te kunnen bepalen welke kennis en vaardigheden deze leerlingen moeten hebben om in deze snel veranderende maatschappij te kunnen functioneren.
Duidelijk is dat de maatschappij digitaliseert en dat apparaten zoals Ipads en mobiele telefoons een steeds grotere rol gaan spelen in het dagelijks leven en dus ook in het onderwijs. Om daarop in te spelen investeert onze school fors in moderne ICT-middelen.
Om deze investeringen niet al te zwaar te laten drukken op de exploitatie gaan we op onze school voor het eerst structureel gebruik maken van sponsoring. Met de opbrengst uit deze sponsoractie schaffen wij in eerste instantie iPads en Scoolmates (kleine laptops) aan.
Deze week ontvangen alle ouders die, voor zover bij ons bekend, een onderneming hebben een uitgebreide brief met het verzoek om aan te sluiten bij onze sponsoractie. Wellicht zijn er ook ouders die bij bedrijven werken die in onze actie zijn geïnteresseerd. U kunt de brief met uitleg van de actie dan onder de aandacht van uw werkgever brengen.  
Wij begrijpen dat bedrijven financiële keuzes moeten maken en hebben er uiteraard alle begrip voor als u voor deze actie ‘even past’. We hopen echter dat veel bedrijven willen aansluiten bij ons sponsorplan en daarmee uitdrukking willen geven aan hun maatschappelijke betrokkenheid.
Graag dan ook uw aandacht voor de sponsorbrief, die u HIER kunt lezen.

OverblijvenVoor het overblijven op onze school zijn wij op zoek naar enthousiaste vrijwilligers die tussen 11.40 en 13.00 uur onze leerlingen willen begeleiden bij het overblijven. Dit voor minimaal twee dagen per week.
Ben jij de persoon die een actieve en open houding heeft richting de kinderen tijdens het eten en het buitenspelen en die in staat is om te gaan met conflictsituaties? Ben je flexibel, accuraat, secuur en kun je orde bewaren? Dan zouden wij je graag toevoegen aan ons overblijfteam!
Wij bieden een betaling die past binnen de regeling vrijwilligersvergoeding. Het overblijven van de eigen kinderen op onze school is tijdens het uitvoeren van de werkzaamheden uiteraard gratis.
Voor inlichtingen en vragen kun je contact opnemen met Tom Streng. Dit kan via de mail (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) of telefoon (0348561209 0f 0652628937).
Wij willen je vragen om bij interesse te reageren vóór 17 juni. Uit de reacties zullen wij kandidaten uitnodigen voor een kort gesprek. Daarna volgen er dit schooljaar nog een aantal inwerkdagen.

Overblijfcommissie Basisschool St. Jozef
Marije Spaan, Pam Verschuur, Petra Vermeij en Alda van Schaik