Iedereen zit klaar voor het overvliegenDonderdag 7 juli was een spannende dag voor de oudste kleuters. Vandaag mochten zij de kleuterdeur uitglijden en groep 3 in vliegen. De weergoden waren ons gelukkig goed gezind en de speelplaats stroomde langzaam vol met ouders en opa’s en oma’s. Precies om 14.00 uur klonken de klanken van ‘we gaan beginnen’ uit de luidsprekers en stonden de kleuters in de gang klaar om de grote sprong te wagen. Juf Marian en juf Linda beten het spits af en gaven hun oudste kleuters een klein zetje de glijbaan af. Nadat ook de kleuters van juf Nicolette en juf Else de kleuterhal uitgegleden waren, verhuisden we naar de deur van groep 3. Juf Lotte stond hier al op ons te wachten. Ook voor haar was het spannend, want dit was ook voor haar de eerste keer overvliegen. Gelukkig liet ze haar spierballen zien en hadden we er alle vertrouwen in dat ze onze kleuters veilig op zou vangen. Voordat de kleuters daadwerkelijk in de armen mochten springen van juf Lotte zongen we het overvlieglied. De kinderen zongen uit volle borst mee. We moesten het lied zelfs meerdere malen herhalen, omdat ze allemaal graag een keertje in de microfoon wilden zingen! Nadat alle kleuters in de armen van juf Lotte gesprongen waren, was het tijd om naar de nieuwe klas te gaan. Vol trots vertelden de kleuters na afloop dat ze al drie woordjes geleerd hadden. Dat belooft wat voor na de vakantie!
Uiteraard wensen wij alle kleuters die naar groep 3 gaan heel veel plezier en succes in groep 3. En wat zullen wij ze gaan missen. Maar ze komen vast af en toe nog even vertellen hoe het met ze gaat…tenminste, dat hopen we van harte!

Lekker spelen op de campingBij het overvliegen zingen we altijd luidkeels: “Het is bijna vakantie, het schooljaar zit er op!” Een jaar waarin we Alda al snel aan het begin van het schooljaar moesten gaan missen door haar val in Portugal. Door de geweldige inzet van Linda en later van Deborah hebben we samen er een super gezellig jaar van gemaakt! De laatste weken stonden in het teken van opruiming en schoonmaak. Iedereen heeft de handen uit de mouwen gestoken en lagen zowel de kinderen als een ouder onder stoelen en tafels om de hele klas schoon te maken. Geweldig bedankt ouders en kinderen!
De opgeruimde bouwhoek veranderde in een camping en we zongen het lied van Moffel en Piertje “Op de camping”. De seizoenen werden herhaald en het zelfgemaakte ijs leverde veel nattigheid en plezier op. We kijken allemaal terug op een fantastisch schooljaar maar zijn nu toe aan die welverdiende vakantie. Geniet er allemaal van en we zien elkaar weer terug op maandag 22 augustus!

De vuurtorenWat hebben we kunnen genieten van een mooie kampweek in Amersfoort! De weergoden waren ons zeer gunstig gezind en de hele week scheen de zon op ons mooie kampterrein.
De kinderen van de groepen 2 en 3 mochten als eersten het geheim van het verdwenen licht gaan onderzoeken. De kinderen van groep 3 bleven voor het eerst een nachtje slapen en dat was best spannend, maar ook heel erg leuk! De andere groepen volgden in de rest van de week en ook zij probeerden middels de vele leuke spellen zoveel mogelijk letters te verzamelen om ervoor te zorgen dat het verdwenen licht van de vuurtoren weer terugkwam. Natuurlijk werden er ook hutten gebouwd en werd er gevoetbald in het prachtige stuk bos naast de blokhut. En ’s nachts op je luchtbed keten en snoepen hoort er natuurlijk ook bij!
Het was een topweek in Amersfoort en we geven de kampstaf en de kookstaf nogmaals een heel groot compliment!Aandachtig kijken naar het poppentheaterVoor sommige kleuters was het wel vreemd dat er gisteren stoeltjes leeg bleven. Opeens wisten ze het weer, de oudste kleuters mochten niet mee op stap! De klas van Cilla zat al lekker vol en na de opening van de dag werden de andere jongsten samengevoegd. Eerst aan de slag met het maken van een mooie piratenmuts en daarna naar de speelzaal voor het poppentheater. Er was een mooie voorstelling van het theater DubbeleJan over een boer die met zijn dieren een dagje naar zee ging. Met veel creativiteit en speelsheid werden alle kinderen meegenomen in de belevenissen van de verschillende dieren. Vooral de dansende staart van het achterwerk van de koe leidde tot grote hilariteit in de zaal.
Alle piraten vertrokken daarna richting speeltuin De Reus waar iedereen zijn of haar eigen weg ging. Piraten verdwenen achter struiken of slingerden in bomen. Piratenvoetbal was deze keer ook erg in trek, zeker toen juf Cilla een potje mee wilde voetballen. Moe van het spelen terug naar school waar de heerlijke pannenkoeken al klaar stonden! Smullen geblazen en sommige kleuters wisten van geen ophouden.....
Volgende week gaan alle anderen naar het schoolkamp in Amersfoort, maar de allerjongsten hebben genoten van hun uitstapje!

Gezellig aan de afwasWater is onmisbaar voor alles en iedereen om ons heen. Water is er altijd en daar staan we niet zo vaak bij stil! Afgelopen weken hebben we dit wel gedaan door veel te praten en te spelen rondom dit thema: water en de natuur, water in en rondom het huis, de waterleiding en het riool, de waterzuivering. De vissen in een kom of oceaan of in de sloot naast de school. Heeft u nog afwas op het aanrecht staan? Ga samen met uw kleuter afwassen, ze weten precies hoe dat gaat! Zeker als u samen het afwaslied laat horen! Bij de was ophangen willen ze ook vast een handje helpen. Samen hebben we geleerd hoeveel knijpers er nodig zijn om alles aan de lijn te hangen. Het uitstapje naar Blijdorp was voor iedereen een ervaring en een geweldig hoogtepunt van dit project!

Het prachtige OceaniumOp dinsdag 17 mei maakten de kleuters een cultureel uitstapje naar Blijdorp. In het kader van het project ‘water’ waaraan gewerkt werd in de klas, volgden we een speurles in het Oceanium. Al snel bleek echter dat het vrijwel onmogelijk was om de les uit te voeren. De kleuters zagen zo veel en waren zo onder de indruk dat ze helemaal geen tijd hadden om de vragen van de speurles te beantwoorden! De kleuters genoten van de gekleurde vissen, de reuzenschildpadden en de haaien die boven hun hoofden voorbij zwommen.
Gelukkig hadden alle groepjes na de speurles nog voldoende tijd over om ook andere dieren in de dierentuin te gaan bekijken. Een baby-olifantje, de giraffen, Bokito…de kleuters vonden het prachtig. Nadat de meeste groepjes nog even in de enorme speeltuin gespeeld hadden, was het tijd om weer naar school te gaan. Ondanks de zere voeten konden de kleuters terugkijken op een leerzame en leuke dag.

Ingespannen aan het schrijvenOp dinsdag 5 april brachten de oudste kleuters een bezoekje aan het lokaal van groep 3. Vol spanning zocht iedereen een plaatsje en wachtte af wat er ging gebeuren. Juf Nicolette had een grote bak met potloden meegenomen en grote vellen papier. Aangezien de rekenmethode verwacht dat de kinderen in groep 3 meteen na de zomervakantie de cijfers kunnen schrijven, gaan we dit de komende weken alvast aan de oudste kleuters aanbieden. In groep 3 hoeft het dan alleen nog maar herhaald te worden.
Vandaag stond het cijfer 1 op het programma. Eerst schreven we het cijfer in de lucht, toen met onze vinger heel groot op de tafel en daarna mochten een paar kinderen de 1 op het bord schrijven. De schrijfregels (recht op je stoel zitten, stoel goed aanschuiven, papier een beetje schuin leggen, hand op je papier, potlood goed vasthouden…) werden besproken en toen begon het echte werk. Met de tong uit de mond van inspanning trokken de kinderen de cijfers over en schreven ze vervolgens helemaal zelf in de lege hokjes. Het werk zag er keurig uit. De sticker die na afloop op het werk werd geplakt was dan ook zeker verdiend.

Wat een feest!Afgelopen woensdag hebben de leerkrachten allemaal tegelijk hun verjaardag gevierd en deze vraag was natuurlijk te verwachten: “Zijn jullie allemaal echt jarig vandaag?” Ze waren ook nieuwsgierig naar de leeftijd van de verschillende juffen. Grappig hoe kleuters dan weer reageren op het antwoord! Bijna iedereen had een leuke tekening of knutselwerkje voor ons meegebracht en onze klassenmoeder had een fantastisch cadeau geregeld. Linda, Alda en Marian willen alle ouders bedanken voor dit mooie verjaardagscadeau!
Na het uitpakken werden de eierkoeken eerst versierd en daarna heerlijk opgesnoept. Even met z’n allen naar buiten en daarna mochten alle kinderen vrij rondlopen met hun vriendjes. Er was genoeg keuze: film met popcorn, ontdekmaterialen, grote bouwwerken maken met de Kapla, kleuren en disco! We hebben genoten van deze dag!

Dat ziet er gezellig uit!Woensdagmorgen 23 maart waren er nog steeds veel zieken in de groep. De kleuters begonnen zich zorgen te maken of er wel genoeg eten zou zijn voor het Paasontbijt op donderdagmorgen. Aan de hand van mooie platen op het digibord had ik het Paasverhaal verteld. Er ontstond een mooi gesprekje tussen de kleuters onderling: “Jezus ging toch ook het eten delen met zijn vrienden! Dat gaan wij dan toch ook doen!” De volgende morgen zag de klas er zo gezellig uit en vol trots lieten alle kinderen zien wat ze hadden meegebracht. Juffrouw Alda kwam ook nog onverwachts op visite en genoot duidelijk van het Paasontbijt. Jammer dat Melle en Dax nog ziek waren maar de paasmandjes werden gevuld met eitjes die later door vriendjes werden thuisgebracht. Als afsluiting gingen alle kinderen op zoek naar de verstopte eieren waarna het Paasweekend kon beginnen!