Iedereen zit klaar voor het overvliegenDonderdag 7 juli was een spannende dag voor de oudste kleuters. Vandaag mochten zij de kleuterdeur uitglijden en groep 3 in vliegen. De weergoden waren ons gelukkig goed gezind en de speelplaats stroomde langzaam vol met ouders en opa’s en oma’s. Precies om 14.00 uur klonken de klanken van ‘we gaan beginnen’ uit de luidsprekers en stonden de kleuters in de gang klaar om de grote sprong te wagen. Juf Marian en juf Linda beten het spits af en gaven hun oudste kleuters een klein zetje de glijbaan af. Nadat ook de kleuters van juf Nicolette en juf Else de kleuterhal uitgegleden waren, verhuisden we naar de deur van groep 3. Juf Lotte stond hier al op ons te wachten. Ook voor haar was het spannend, want dit was ook voor haar de eerste keer overvliegen. Gelukkig liet ze haar spierballen zien en hadden we er alle vertrouwen in dat ze onze kleuters veilig op zou vangen. Voordat de kleuters daadwerkelijk in de armen mochten springen van juf Lotte zongen we het overvlieglied. De kinderen zongen uit volle borst mee. We moesten het lied zelfs meerdere malen herhalen, omdat ze allemaal graag een keertje in de microfoon wilden zingen! Nadat alle kleuters in de armen van juf Lotte gesprongen waren, was het tijd om naar de nieuwe klas te gaan. Vol trots vertelden de kleuters na afloop dat ze al drie woordjes geleerd hadden. Dat belooft wat voor na de vakantie!
Uiteraard wensen wij alle kleuters die naar groep 3 gaan heel veel plezier en succes in groep 3. En wat zullen wij ze gaan missen. Maar ze komen vast af en toe nog even vertellen hoe het met ze gaat…tenminste, dat hopen we van harte!

Feije wordt ook ingepakt!De afgelopen drie weken werd het langzaam maar zeker duidelijk voor de kleuters van onze groep: het is bijna vakantie. Er werd flink gepoetst op alle ontwikkelingsmaterialen en meubilair op het leerplein en de laatste twee weken brachten we door in het handvaardigheidlokaal en op de gang onder de trap. Hoewel de ruimte beperkt was en het weer het vaak niet toeliet om lekker lang buiten te spelen, was het toch heel gezellig. Soms speelden er wel 10 kinderen tegelijk in het kleine gangetje met Kapla, Mobilo en Smartmax. Iedereen die erlangs wilde moest behoorlijk atletisch zijn. Alleen met een hink-stap-sprong was het mogelijk om de tussendeur naar het leerplein van groep 5 te bereiken.
In de klas werd volop gekleurd, met de lego gespeeld en gedanst voor het digibord. Ondertussen moest er ingepakt worden voor de aanstaande verhuizing naar het lokaal van groep 3. Juf Nicolette was hier echter iets te bedreven in. Letterlijk alles wat mee moet naar het nieuwe lokaal ging een doos in. Voordat Feije het in de gaten had was ook zij vakkundig door de juf in een verhuisdoos gestopt. Gelukkig werd het op tijd opgemerkt en kon Feije bevrijd worden uit haar benarde positie. Feije zag er de humor wel van in, maar besloot toch maar om eerst lekker op vakantie te gaan en dan gewoon lopend naar het nieuwe lokaal te komen.
Deze week namen we afscheid van Wesley. Wesley gaat na de zomervakantie naar de Keerkring in Woerden. We maakten een mooie foto voor hem en schreven allemaal onze naam ernaast. Zo kan Wesley altijd nog even naar ons kijken als hij ons mist. Uiteraard wensen wij hem een hele fijne tijd toe op de Keerkring en wij zullen zijn vrolijke lach zeker gaan missen in de klas!
Allemaal een hele fijne vakantie!

Paniek in het aquariumMaandagmorgen kwam Huub met een potje slootwater erin naar school. Bij nadere inspectie bleken er ook wat diertjes in te zitten. Op een speciale kaart had Huub opgezocht om welke diertjes het ging: een waterkever met een moeilijke naam (die de juf steeds maar niet kon onthouden), een moerasslak en 2 kikkervisjes.De bak mocht t/m dinsdag in de klas blijven, daarna wilde Huub hem graag weer mee naar huis nemen. Zijn moeder wilde namelijk graag zien hoe de kikkervisjes op zouden groeien tot grote kikkers. Nadat alles goed was bekeken, verslapte de aandacht en ging iedereen lekker spelen. Tot het lunchtijd was…
Een grote rode vlek kleurde langzaam het slootwater…de waterkever bleek met de helft van zijn lijf in het slakkenhuis te zitten! De boterhammen van de overblijvers bleven plots onaangeroerd in de trommels liggen en iedereen hing over de tafel te kijken naar het lugubere schouwspel in het aquarium. Wat was er aan de hand? Had de moerasslak de kever te pakken? Of was het nou net andersom? Het staartje van de kever bleek nog te bewegen. Het werd pijnlijk duidelijk dat de slak een brute aanval van de kever niet zou overleven…
Net na de pauze besloot ook de kever dat zijn lunchpauze voorbij was. Terwijl we in de kring een boekje lazen wurmde hij zich uit het slakkenhuis. Dit dobberde nu eenzaam en verlaten rond in het slootwater. De kleuters vonden het maar wat interessant en ze snapten ook best dat dit gebeurde. Wijze opmerkingen als ‘zo is de natuur’ en ‘zo is het leven, juf’ vlogen door de kring. Nu maar hopen dat Huub en zijn moeder er ook zo over denken als de kikkervisjes misschien de volgende prooi zullen zijn van de waterkever…

Alles wordt grondig gepoetstVorige week stonden de werklessen geheel in het teken van de grote schoonmaak. Alle puzzels, auto’s, kraaltjes, ontwikkelingsmaterialen, enz. zijn het afgelopen jaar door vele kleuterhanden gegaan. Een poetsbeurt was dan ook zeker niet overbodig! Samen met een aantal moeders hielpen de kleuters flink mee om alles weer schoon te krijgen voor het komende schooljaar. Sommigen konden er geen genoeg van krijgen. Zo af en toe duurde het wel wat lang voordat de kraaltjes weer schoon op een droge handdoek terecht kwamen. De verklaring was echter duidelijk: “Maar juf, het voelt zo fijn om lekker in het warme water te roeren met mijn handen!”
Hulpouders en niet te vergeten de kleuters: allemaal ontzettend bedankt! We kunnen het komende schooljaar weer schoon en fris beginnen!

De vuurtorenWat hebben we kunnen genieten van een mooie kampweek in Amersfoort! De weergoden waren ons zeer gunstig gezind en de hele week scheen de zon op ons mooie kampterrein.
De kinderen van de groepen 2 en 3 mochten als eersten het geheim van het verdwenen licht gaan onderzoeken. De kinderen van groep 3 bleven voor het eerst een nachtje slapen en dat was best spannend, maar ook heel erg leuk! De andere groepen volgden in de rest van de week en ook zij probeerden middels de vele leuke spellen zoveel mogelijk letters te verzamelen om ervoor te zorgen dat het verdwenen licht van de vuurtoren weer terugkwam. Natuurlijk werden er ook hutten gebouwd en werd er gevoetbald in het prachtige stuk bos naast de blokhut. En ’s nachts op je luchtbed keten en snoepen hoort er natuurlijk ook bij!
Het was een topweek in Amersfoort en we geven de kampstaf en de kookstaf nogmaals een heel groot compliment!Aandachtig kijken naar het poppentheaterVoor sommige kleuters was het wel vreemd dat er gisteren stoeltjes leeg bleven. Opeens wisten ze het weer, de oudste kleuters mochten niet mee op stap! De klas van Cilla zat al lekker vol en na de opening van de dag werden de andere jongsten samengevoegd. Eerst aan de slag met het maken van een mooie piratenmuts en daarna naar de speelzaal voor het poppentheater. Er was een mooie voorstelling van het theater DubbeleJan over een boer die met zijn dieren een dagje naar zee ging. Met veel creativiteit en speelsheid werden alle kinderen meegenomen in de belevenissen van de verschillende dieren. Vooral de dansende staart van het achterwerk van de koe leidde tot grote hilariteit in de zaal.
Alle piraten vertrokken daarna richting speeltuin De Reus waar iedereen zijn of haar eigen weg ging. Piraten verdwenen achter struiken of slingerden in bomen. Piratenvoetbal was deze keer ook erg in trek, zeker toen juf Cilla een potje mee wilde voetballen. Moe van het spelen terug naar school waar de heerlijke pannenkoeken al klaar stonden! Smullen geblazen en sommige kleuters wisten van geen ophouden.....
Volgende week gaan alle anderen naar het schoolkamp in Amersfoort, maar de allerjongsten hebben genoten van hun uitstapje!

Het prachtige OceaniumOp dinsdag 17 mei maakten de kleuters een cultureel uitstapje naar Blijdorp. In het kader van het project ‘water’ waaraan gewerkt werd in de klas, volgden we een speurles in het Oceanium. Al snel bleek echter dat het vrijwel onmogelijk was om de les uit te voeren. De kleuters zagen zo veel en waren zo onder de indruk dat ze helemaal geen tijd hadden om de vragen van de speurles te beantwoorden! De kleuters genoten van de gekleurde vissen, de reuzenschildpadden en de haaien die boven hun hoofden voorbij zwommen.
Gelukkig hadden alle groepjes na de speurles nog voldoende tijd over om ook andere dieren in de dierentuin te gaan bekijken. Een baby-olifantje, de giraffen, Bokito…de kleuters vonden het prachtig. Nadat de meeste groepjes nog even in de enorme speeltuin gespeeld hadden, was het tijd om weer naar school te gaan. Ondanks de zere voeten konden de kleuters terugkijken op een leerzame en leuke dag.

Ingespannen aan het schrijvenOp dinsdag 5 april brachten de oudste kleuters een bezoekje aan het lokaal van groep 3. Vol spanning zocht iedereen een plaatsje en wachtte af wat er ging gebeuren. Juf Nicolette had een grote bak met potloden meegenomen en grote vellen papier. Aangezien de rekenmethode verwacht dat de kinderen in groep 3 meteen na de zomervakantie de cijfers kunnen schrijven, gaan we dit de komende weken alvast aan de oudste kleuters aanbieden. In groep 3 hoeft het dan alleen nog maar herhaald te worden.
Vandaag stond het cijfer 1 op het programma. Eerst schreven we het cijfer in de lucht, toen met onze vinger heel groot op de tafel en daarna mochten een paar kinderen de 1 op het bord schrijven. De schrijfregels (recht op je stoel zitten, stoel goed aanschuiven, papier een beetje schuin leggen, hand op je papier, potlood goed vasthouden…) werden besproken en toen begon het echte werk. Met de tong uit de mond van inspanning trokken de kinderen de cijfers over en schreven ze vervolgens helemaal zelf in de lege hokjes. Het werk zag er keurig uit. De sticker die na afloop op het werk werd geplakt was dan ook zeker verdiend.

Samen zingen!Na een enerverende studiemiddag was het tijd om in de klas aan de slag te gaan met de methode 123ZING. We stampten en klapten al met een dirigent mee en maandag leerden we een liedje over het zonnetje. Op het moment dat we het liedje voor het eerst beluisterden hingen er nog donkere wolken in de lucht. Maar…hoe beter we ons best deden en we het liedje steeds beter konden zingen, hoe meer de zon zich liet zien. Het zingen werkte dus echt!
Wilt u het liedje nog eens samen met uw kind zingen? Via de link op de website kunt u direct inloggen op onze groepspagina. In de loop van het schooljaar zullen we de lijst met aangeleerde liedjes hier steeds aanvullen.