Gezellig stoepkrijtenNog even en dan zit dit schooljaar er weer op! Wat hebben we veel gedaan en hard gewerkt. Deze foto's, van de techniekmiddag, de Eerste Communie, Kanjeroefening en het stoepkrijten  had u nog van ons tegoed.
Nu is het tijd om naar de volgende groep te gaan. Wij wensen jullie heel veel succes en plezier in groep 5 A bij juf Thea!
En natuurlijk een hele fijne vakantie!

Juf Lotte en juf Petra

Wat een prachtige vlinderTwee weken geleden bracht Niels een emmertje mee met daarin poppen van vlinders. Eigenlijk wilde hij ons de rupsen laten zien maar al voordat ze bij ons in de klas kwamen hadden ze zich al verpopt. Niels had uit uitgezocht dat het om een dagpauwoog zou gaan.
Elke dag keken de kinderen of er al iets veranderd was. De poppen veranderden van wel  kleur maar bleven stil hangen.  Het was wel heel  spannend want we wisten natuurlijk niet of het zou lukken om ze uit te laten komen.
Maar gisteren was het zover. Totaal onverwacht hingen er twee vlinders aan het gaas! Met de hele klas zijn we naar buiten gegaan en hebben we de vlinders los gelaten. Dat was ook nog spannend, want ze hingen zo stil en er zaten ook nog een paar poppen aan het gaas. Maar met goed samenwerken lukte het. Maartje moest de vlinders wel eerst even kietelen. Toen ze weg vlogen ging er een groot oooooh op. Wat een ervaring!
Niels, bedankt dat we dit mochten zien!

Het FiliaalOp 13 juni waren we met groep 4 A en 4 B op bezoek in Theaterhuis de Berenkuil. We deden er mee aan een kunstproject van Het Filiaal theatermakers. Eerst hebben alle kinderen een eigen schaduwtheatertje gemaakt en daarna deden ze in drie laboratoria onderzoek naar de werking van licht en schaduw. Tot slot zagen we met z’n allen Mevr. Ophelia. Een voorstelling over een oude dame en haar schaduwen, gebaseerd op een prentenboek van Michael Ende. Twee acteurs vertelden niet alleen het verhaal, ze speelden ook nog eens heel veel rollen!
Wil je meer weten over Het Filiaal theatermakers of ook een keer naar een voorstelling van dit gezelschap? Klik dan hier.

De vuurtorenWat hebben we kunnen genieten van een mooie kampweek in Amersfoort! De weergoden waren ons zeer gunstig gezind en de hele week scheen de zon op ons mooie kampterrein.
De kinderen van de groepen 2 en 3 mochten als eersten het geheim van het verdwenen licht gaan onderzoeken. De kinderen van groep 3 bleven voor het eerst een nachtje slapen en dat was best spannend, maar ook heel erg leuk! De andere groepen volgden in de rest van de week en ook zij probeerden middels de vele leuke spellen zoveel mogelijk letters te verzamelen om ervoor te zorgen dat het verdwenen licht van de vuurtoren weer terugkwam. Natuurlijk werden er ook hutten gebouwd en werd er gevoetbald in het prachtige stuk bos naast de blokhut. En ’s nachts op je luchtbed keten en snoepen hoort er natuurlijk ook bij!
Het was een topweek in Amersfoort en we geven de kampstaf en de kookstaf nogmaals een heel groot compliment!Tygo staat in brand!Maandag 30 mei kwam Aart Oosterlaken (inderdaad de oom van Anouk)  in onze klas vertellen over brandveiligheid. Hij had een grote koffer in de vorm van een brandweerwagen mee met allerlei spullen die daar mee te maken hadden. Zo leerden de kinderen wat er nodig is om vuur te krijgen maar het ging er natuurlijk vooral om wat ze konden doen om het te voorkomen. Of om de brand weer uit te krijgen.
Zo liet hij met een proefje met een brandende kaars zien dat zuurstof nodig is voor vuur. Toen de kaars werd afgedekt door Sam ging het vuur uit. Tygo Breedveld mocht het vuur blussen met een brandblusser.
Jack mocht voelen hoe zwaar een brandweerhelm is, en Kiki en Anouk mochten ervaren dat je in rook niets kunt zien.
Tygo Boerefijn stond zelf in brand... de kinderen is een mooie spreuk geleerd: niet hollen maar rollen. Uiteindelijk is hij geblust met een blusdeken. Het was een hele leerzame middag.

Lekker buiten etenVan dit mooie weer moeten we natuurlijk genieten! Donderdag hebben we onze pauze hap lekker buiten opgegeten en konden we daarna meteen en dus ook langer buiten spelen.

Een heerlijk broodje bakkenOp 21 april zijn de groepen 4 op cultureel uitje geweest. De bestemming was het Openluchtmuseum in Arnhem en de stemming was opperbest. Getooid in onze schoolshirts stapten we in 13 (!) auto's en na een vlotte reis door de ochtendspits werden we hartelijk ontvangen in het museum. Na zo'n reis hadden de kinderen reuzetrek en daar was op gerekend. Het eerste onderdeel van onze les, de zgn. 'broodwandeling' gingen we een overheerlijk broodje bakken. In de cyclus van graan tot brood zou dit eigenlijk het laatste onderdeel zijn, maar dat deerde de kinderen niet. Vervolgens gingen we het land bewerken. En dat viel niet mee. Alles moest met de hand, van ploegen tot zaaien. De kinderen begrepen meteen waarom de mensen trekkers hebben uitgevonden. Daarna gingen we de oogst bewerken, dorsen, wannen en malen.
Tot slot hadden we tijd over om lekker te spelen en op ouderwetse fietsen rond te rijden. Superleuk allemaal.
Na een heerlijk, biologisch ijsje gingen we moe maar een ervaring rijker weer naar huis.

Wat een vrolijke taartjesOp woensdag 30 maart vierden we de 'dag van de leerkracht', onze verjaardag. De dag begon met een vrolijk 'Lang zal ze leven'. Alle kinderen kwamen even persoonlijk feliciteren. Ik kreeg mooie tekeningen en bloemen. Van alle kinderen samen kreeg ik een handige mok met lekkere bonbons en ook nog een bon, waar ik al een spannend boek van heb gekocht.
Na dit verjaardagsritueel begonnen de kinderen aan een spellencircuit. Ze konden sjoelen, reuze mikado spelen en Jenga doen. Voor de afwisseling was er een woordzoeker met de namen van alle kinderen en mochten ze een taartje knutselen. De dag ervoor hadden ze zelf al groepjes gemaakt. Het was heel gezellig en er werd fanatiek meegedaan!
Door de regen moesten we het stoepkrijten jammer genoeg uitstellen, maar dat houden de kinderen nog tegoed.
Aan het einde van de ochtend werd de klas omgebouwd tot een echte bioscoop en keken we naar Foeksia de miniheks.
Het was een heel gezellige en geslaagde dag!
De volgende dag werd het voor juf Lotte nog eens dunnetjes overgedaan. Haar cadeau was goed verstopt, maar gelukkig heeft ze het met aanwijzingen van de klas kunnen vinden.

Een kijkje nemen bij de kerkDinsdag 15 maart hebben de groepen 4 meegelopen met de vastenwandeling. Om 9.00 uur werden we verwacht bij 't Heilig Leven. Er waren ook nog andere parochianen.
Zoë, Jesse en Sam mochten een kaarsje aansteken en mevrouw van Jaarsveld las een verhaal voor over geluk en pech hebben. Daarna begonnen we aan de wandeling, pastor Huub voorop.
We liepen een rondje om de sportvelden. Weer terug bij 't Heilig Leven kregen de kinderen limonade. En er werd gepraat over de vastenactie, hebben de kinderen in Oeganda geluk of juist pech, en wij?
Zo konden de kinderen met elkaar bedenken of het nodig is dat ze met elkaar sparen.
Marije mocht nog een gedicht voorlezen en de andere aanwezigen zongen het Pelgrimslied.
Daarna keerden we weer terug naar school.