Alsjeblieft!Vrijdag 7 juli stond geheel in het teken van afscheid nemen in onze groep. Juf Nicolette en juf Nika werden overladen met cadeautjes, lieve kaartje en dikke knuffels. Ook waren er heel veel kinderen die iets voor juf Else meegenomen hadden. Inmiddels zijn alle cadeautjes bij haar bezorgd. Juf Else was enorm verrast! Ook namens juf Else willen wij iedereen bedanken voor alle attenties. Wij hebben genoten van het afgelopen schooljaar!
Gelukkig hoeven we maar voor zes weken afscheid te nemen van ‘onze’ kleuters. Na de vakantie zien we ze gewoon weer terug op school. Maar van een van onze leerlingen moesten we helaas wel echt afscheid nemen. Lynn verhuist binnenkort helemaal naar Curaçao en keert na de zomervakantie dus niet terug op onze school. Hoewel we dit allemaal erg jammer vinden, vierden we toch een klein feestje voor Lynn. Een afscheidsfeest hoort er natuurlijk wel bij. Lynn trakteerde op ijsjes die niet kunnen smelten en wij trakteerden Lynn op een mooie gymtas met een klassenfoto erop. Lynn, wij wensen jou en de rest van jullie gezin een hele fijne tijd toe op Curaçao!
Allemaal een hele fijne vakantie (ook voor die ene kleuter die niet op vakantie gaat, maar alleen maar naar de camping gaat!) en tot 21 augustus!

Zelfs onder de stoelen werd er gepoetst!In de laatste twee weken voor de zomervakantie werd er hard gewerkt in de kleutergroepen. Dit keer werden er geen moeilijke puzzels in elkaar gezet, maar werden alle ontwikkelingsmaterialen schoongemaakt. Vele ouders waren bereid om te komen helpen. Tijdens de rapportgesprekken stak vrijwel iedereen die zat te wachten ook even de handen uit de mouwen. Iedereen die heeft meegeholpen: ontzettend bedankt! We kunnen het nieuwe schooljaar fris beginnen! Niet alleen door de ouders werd er gepoetst, maar ook door de kinderen. Eindelijk mochten de naamplaatjes van de stoelen en de kapstokkasten gepeuterd worden. Vervolgens moesten de vieze plakrandjes verwijderd worden met stickeroplosser en daarna kreeg iedereen een poetsdoekje. De opdracht was om alle stoelen, kapstokkasten en tafels helemaal schoon te boenen. Deze taak werd zeer serieus genomen. Stoelen werden op z’n kop gezet, er lagen kinderen onder de tafel en ieder hoekje van de kapstokkast werd meegenomen. Onbedoeld kreeg de vloer ook een heerlijke poetsbeurt. Nadat 33 kinderen doekjes in een emmer water hadden gestopt, leek de vloer immers wel een zwembad! Toen de juf vroeg wie nu even de wc wilde gaan schoonmaken schoten er vele enthousiaste vingers de lucht in. Die klus hebben we toch maar aan het schoonmaakbedrijf overgelaten. Maar ongetwijfeld hadden ze ook de toiletten perfect schoon gekregen! Ook veel werkjes werden door de kinderen lekker gesopt. De handdoeken waarop alles moest drogen waren in razend tempo nog natter dan de werkjes zelf en het drogen duurde dan ook wat langer. Ruimte aan tafel om te eten was er dus niet. Maar dat leverde geen enkel probleem op. Want wat is er nou mooier dan picknicken midden in de klas met een filmpje aan op het digibord?

Daar zitten ze, de nieuwe groep 3!Op donderdag 6 juli was het eindelijk zover. Vandaag mochten de oudste kleuters overvliegen naar groep 3. Net als ieder jaar stond het schoolplein vol met ouders en opa’s en oma’s. Zenuwachtige kleuters wachtten vol spanning in het lokaal van groep 1/2 A. Stipt om twee uur mochten ze om de beurt van de glijbaan ‘de kleuterbouw’ uitglijden.
Toen iedereen buiten stond, verplaatsten we met zijn allen naar de ingang van groep 3. Juf Lotte stond ons hier al op te wachten. Met behulp van een klein zetje van de juffen vlogen de oudste kleuters regelrecht de armen van juf Lotte in.
De jongste kleuters vlogen nog niet echt over, maar stapten in de trein terug naar hun eigen lokaal. Daar werden liedjes gezongen, verhaaltjes verteld en spelletjes gedaan om elkaar beter te leren kennen.
Om 14.55 uur kwamen de oudste kleuters trots terug uit groep 3. Het eerste leeswerkje was gemaakt! Het liefst wilden de kinderen op vrijdagochtend meteen weer terug naar groep 3, maar daar moeten ze toch echt nog even op wachten. Iedereen mag eerst even lekker gaan genieten van een heerlijke lange zomervakantie!

Lekker spelen in het TouwmuseumOp dinsdag 13 juni brachten we een bezoek aan het Touwmuseum. Dit bezoek was de afsluiting van het project 'Van wie is die koffer?' van Kunst Centraal. In het Touwmuseum deden de kinderen in kleine groepjes allerlei opdrachten. Op deze manier leerden de kinderen hoe en waarvan touw gemaakt wordt. Zelf een touw draaien was best zwaar, maar wel een favoriete bezigheid. Ook uit het grote schip boven waren de kinderen niet weg te slaan. Enthousiast werd er gedraaid aan het grote stuur en zwommen de kinderen in de woeste zee. Gelukkig bleven ze drijven door de reddingsboei die ze aan boord gevonden hadden. 
Na drie kwartier waren alle opdrachten gedaan en was het tijd om terug te lopen naar school. Uiteraard mochten we onze zelf gedraaide springtouwen meenemen naar school. Dat wordt lekker springen de komende weken!

Broodje knak rond de zandbakDonderdag 8 juni zijn wij met alle kleuters uit groep 1 op schoolreisje geweest. Dit was een ontzettend geslaagde dag! Mede dankzij de hulp van alle ouders en het weer natuurlijk!
We zijn ’s morgens begonnen in de eigen groepen. Hier hebben we even besproken wat de kleuters te wachten stond vandaag. Het thema van dit schoolreisje was: ‘Artiesten’. Daarom zijn alle kleuters een beetje omgetoverd tot sterren door een heuse ‘Wall of Fame-tegel’ te maken. De handafdruk staat erin en de tegel is besprenkelt met mooie glitters.
Na het knutselen hebben we een heerlijke koek gegeten en een pakje Wicky gedronken. Helemaal klaar voor de nieuwe activiteit zaten de kleuters te luisteren. Het is tijd voor het poppentheater. Poppentheater ‘Dubbele Jan’ is bij ons langsgekomen om de voorstelling ‘Circus Poppolli’ te spelen. Alle kleuters hebben met open monden gekeken naar de mooie poppen en de gekke gebeurtenissen. Aan het einde van de voorstelling hebben we gedanst op de ‘Wiebel-billen-boogie’ en zijn we terug naar de klas gegaan. Daar was het tijd om jassen aan te doen en…. op naar Pinkeltje!
Het was nog even de vraag of dit door zou gaan, gezien het weer. Gelukkig is het helemaal opgeklaard en konden we heerlijk spelen. Alle kleuters hebben alle speeltoestellen wel tien keer gehad. Iedereen was ontzettend druk aan het spelen, het was om te genieten!
Rond kwart voor 12 zijn de ouders broodjes met knakworstjes gaan maken. Om kwart over 12 was het eindelijk lunchtijd en hebben de kleuters op de rand van de zandbak lekker gepicknickt. Een broodje knak gaat er goed in als je zo hard aan het spelen bent! 
Na het broodje hebben we met Mark nog even liedjes gezongen op de paddenstoelen. Wat een aandoenlijk gezicht was dat! Alle kleuters in het gras en zingen maar! We hebben nog even gespeeld en zijn daarna terug naar school gegaan. Helemaal moe van de perfecte en geslaagde dag!
Ouders, nogmaals bedankt voor jullie fijne en goede hulp!
En Mark, wie weet kun je nog een keertje komen zingen?

KleuterpraatjesEen van de kinderen vertelt dat zijn moeder is gestopt met werken. "O," zegt een andere kleuter. "Dan is ze gewoon met pensioen!" Ik hoop echter voor de betreffende moeder dat haar pensioen nog wel even op zich zal laten wachten.

Het project 'familie' is in volle gang en in de klas wordt een oude aflevering van 'Warreltaal' gekeken. Alle kleuters kijken aandachtig naar een stukje over het geven van borstvoeding. Opeens roept een van de kleuters: "Kijk, nu krijgt hij de andere uier!" Deze kleuter heeft in ieder geval goed opgelet tijdens ons boerderijbezoek!

Een van de kinderen vertelt over een gebeurtenis waar verschillende hulpverleners aan te pas moesten komen. Nog onder de indruk van wat hij allemaal gezien heeft, legt hij uit dat de ziekenwagen moest komen. Hij vervolgt zijn verhaal: "...en er kwam ook nog een ambulance!"

Tijdens het afnemen van een Citotoets nemen we altijd even pauze. We zingen gezellig wat liedjes en doen een dansje om weer nieuwe energie op te doen. Een van de kinderen begint voor de grap heel hoog te zingen. Een andere kleuter kan dit veel beter zegt ze en begint uit volle borst op zeer hoge toon te zingen. Na afloop verklaart ze waarom ze dit zo goed kan: "Ik woon nu vlak bij de kerk. Daar hoor je ze ook altijd zo zingen!"

Ingespannen aan het werkHet beloofde maandag 29 mei een bloedhete dag te worden. Toch moest de Cito taaltoets afgenomen worden. In de nog enigszins koele ochtenduren gingen we dan ook maar snel van start. Voor de jongste kleuters was dit de eerste keer dat zij een toets maakten. Het was even zwoegen, maar de meeste kinderen vonden het allemaal ‘makkelie’. 
De volgende dag werd de rekentoets afgenomen. Gelukkig was het iets minder warm buiten, waardoor we in de pauze even lekker konden dansen om weer nieuwe energie op te doen. Tussen alle toetsen door lieten we de tafels lekker in toetsopstelling staan. Het was immers veel te warm om steeds alles te moeten verplaatsen. De kinderen vonden dit maar wat interessant. Eenmaal zittend aan een tafel riep een van de jongste kleuters spontaan: “Juf, zo is het net of we op school zitten!”
De resultaten zijn inmiddels ingevoerd in ParnasSys en kunt u via het ouderportaal inzien.

De kinderen luisteren aandachtig naar CharlieEen paar weken geleden stond er ineens een vreemde koffer in de klas. Niemand wist van wie de koffer was. Daarom werd de koffer toch maar open gemaakt. Wie weet konden we er op die manier achter komen wie de eigenaar was. Er bleken allemaal oude spullen in te zitten: een speldenkussen, lapjes, een oude trouwfoto, een meetlint, stukken touw, een klein Oudewaters huisje en nog veel meer. Beetje bij beetje leerden we meer over de spullen die in de koffer zaten. Maar hoe we ook ons best deden, we kwamen er maar niet achter van wie de koffer was. Tot we op een dag een brief kregen van de eigenaar! Dinsdag 30 mei kwam de eigenaar van de oude koffer, Charlie genaamd, zijn kostbare bezit ophalen. Natuurlijk lieten we Charlie niet zomaar vertrekken met de koffer. We wilden wel zeker weten dat de koffer echt van hem was en bovendien waren we nieuwsgierig naar het verhaal achter de spullen in de koffer. Charlie vertelde enthousiast over zijn opa en oma die vroeger in Oudewater hadden gewoond en de kinderen hingen aan zijn lippen. Toen Charlie ook nog eens bleek te beschikken over het sleuteltje van het geheimzinnige schatkistje uit de koffer, waren we ervan overtuigd dat de koffer echt van hem was. Natuurlijk mocht hij zijn koffer met alle dierbare herinneringen weer meenemen.

Dennis en Janneke met Bultje en BibiOp woensdag 17 mei vierden alle leerkrachten tegelijk dat ze weer een jaartje ouder geworden zijn. In de kleutergroepen vierden we eerst allemaal ons eigen kleine feestje. Alle juffen werden ontzettend verwend met prachtige cadeaus. Nadat er flink gezongen was, vele handen geschud waren en alles uitgepakt was speelden we even heerlijk buiten.
Na een lekkere koek en limonade namen alle kleuters plaats in de speelzaal. Dennis de Groot (jawel...die van 'Op zoek naar Zorro') en Janneke Ikking speelden samen met de handpoppen Bultje en Bibi een spannend en betoverend verhaal. Drie kwartier keken de kleuters ademloos naar de avonturen van de twee konijnen. Gelukkig liep alles goed af en kon iedereen met een gerust hart weer terug naar de klas. 
In de klas mocht iedereen een heerlijke chipsketting rijgen en natuurlijk lekker opeten. Tot slot mocht iedereen nog even spelen in de klas. Hierbij hoefde niemand te plannen. Met z'n tienen in de bouwhoek of de poppenhoek maakte dit tot een echt feestje. 
Om half een was het tijd om naar huis te gaan. De juffen kunnen terugkijken op een geweldige verjaardag! Allemaal bedankt voor de leuke dag en de prachtige cadeautjes!