De tweede prijsHieronder is de rap te beluisteren waarmee de kinderen de tweede prijs bij de les over de dode hoek hebben gewonnen!
De prijs was dat de rap op professionele wijze werd opgenomen.
Veel luisterplezier!

 

 

 

 

Lekker in de 'modder'slootDondermiddag vertrokken wij, na ons zelf goed te hebben ingesmeerd, op de fiets naar de Hekendorpse Buurt. Bij de familie Blom aangekomen stonden ze al op ons te wachten. De kinderen hebben even rondgescharreld op de boerderij. Na de lekkere lunch (met pannenkoeken, poffertjes en andere snacks) stond er een 'agrarische touringcar' voor ons klaar. Boer Nick bracht ons diep het weiland in. Hier begon onze tocht. Aanvankelijk stonden de meeste kinderen twijfelend aan de slootkant en vroegen zich af of dit nu echt wel leuk zou zijn. De eerste waaghals waagde echter de sprong. En zo als het spreekwoord zegt; ”Als er 1 schaap over de dam is…….." volgde inderdaad de rest ook. De heldere slootjes veranderden spontaan in modderbaden, maar dat kon de kinderen niet echt deren. Met veel gegiechel en bravoure namen we de ene sloot na de andere. Sommigen sprongen er niet meer over maar erin en worstelden zich heerlijk door de modder en waterplanten heen en een enkeling trok zelfs een ‘baantje’. Toen we uiteindelijk weer bij de boerderij aankwamen, waren we veranderd in ‘zwarte pieten’.
Na de meeste modder te hebben afgespoeld namen de kinderen een duik in het zwembadje gevolgd door een aantal sprongen op de trampoline om vervolgens verder schoon te weken op de 'buikschuifbaan' en tussendoor ook nog even een ijsje weg te werken. Petra en Nick ontzettend bedankt voor jullie gastvrijheid!

Afgelopen dinsdag werden we door de verkeersmannen van “Traffic skills” getrakteerd op een les over de dode hoek en wij als fietsers in het verkeer. Door middel van een quiz werd de kennis van de kinderen getest. Het ging om waar je moet staan op je fiets achter tractoren, auto’s en vrachtwagens. Op een soort vloerkleed met vrachtwagens werden de kinderen uitgedaagd om aan te geven waar je zou moeten staan als fietser. Er waren nogal wat kinderen die dat niet goed wisten.  Onder de slogan “Jij moet letten op het verkeer, het verkeer let niet op jou” werd een leerzame les gegeven. 
De kinderen hebben bij het einde van de les nog samen een rap geschreven. Deze rap is door de leerlingen uitgevoerd en opgenomen. Met deze rap doen ze mee aan een wedstrijd (kijk op www.trafficskills.net/rap-contest )

Hieronder de RAP van groep 8:

Refrein:

Niet erboven, niet eronder
niet ervoor en niet opzij  
ik sta rechts achter
ik ga never er voorbij

Handen aan het stuur, 
want een nieuwe auto is duur
Let op de weg  
want je wilt geen pech

We waren aan het rijden 
met de handen van het stuur 
we reden langs de mac
daar was het erg duur

Ik zoek gevaar
dat is naar 
ik houd de wacht
want ik zit in groep 8

Onze auto is kapot
we hadden een ongeluk
eerst kon hij nog rijden 
maar nu is ie stuk

Onze auto is kapot
want we zaten op de weg
toen kwam er een auto aan 
en toen hadden we pech

 

 

 

 

Bij het monumentAfgelopen weken hebben de leerlingen van groep 7 en 8 het cultuurprogramma ‘Dit herdenken wij’ gevolgd. Hiervoor hebben de leerlingen eerst een voorstelling bijgewoond. In deze voorstelling 'Brieven uit de oorlog' komen zes jonge mensen elkaar tegen. Ze kennen elkaar niet, leven in andere tijden, op andere plekken. Eén ding hebben ze gemeen: ze zitten in een oorlog. Ze schrijven elkaar brieven. Daarin stellen ze vragen, geven adviezen en steunen elkaar. Vluchten of juist blijven? Haten of liefhebben? Schreeuwen of stil zijn? Verder wachten ze, want wat kun je als kind méér doen in een oorlog dan wachten?
Daarna hebben de kinderen een gedicht over herdenken gemaakt. Dit mocht gaan over een mens, een moment of een gebeurtenis die het kind wil herdenken. Het verheugt ons te zeggen, dat één van onze leerlingen de eerste prijs heeft gewonnen. Het project werd afgelopen donderdag afgesloten met een bezoek aan het monument aan de Waardsedijk. De kinderen werden door de burgemeester ontvangen op het stadhuis en kregen aldaar eerst het verhaal van de Tachtigjarige oorlog te horen aan de hand van het schilderij van Dirck Stoop.
Daarna wandelden we naar het oorlogsmonument. Daar vertelde de burgemeester over de mensen die zijn gesneuveld tijdens de Tweede Wereldoorlog en veel hebben betekend voor Oudewater; de verzetsstrijders, de gestrande piloten, de afgevoerde Joden en overige slachtoffers.

Een gezellig paasontbijtWoensdagochtend 12 april hebben de leerlingen van groep 8 elkaar verrast op een overheerlijk paasontbijt. Iedereen had er veel werk van gemaakt. En er werd enorm gesmikkeld.
Daarna deden de leerlingen van groep 3 t/m 8 een paasworkshop. Iedereen heeft heerlijk geknutseld.

Gefeliciteerd!Op woensdagavond 15 maart 2017 was het eindelijk zover. Na vele EHBO lessen, gegeven door Gretha de Waal met ondersteuning van vele hulpouders, kregen alle leerlingen uit groep 8 hun diploma.
Het is niet zomaar een diploma-uitreiking maar er werd een feestelijke avond van gemaakt. De leerlingen moesten allemaal om 19.00 uur op school zijn. Er was een heuse Lotus aanwezig, die samen met Daniella een aantal leerlingen ‘nepwonden’ gaf, die niet van echt te onderscheiden waren. De leerlingen die niet werden geschminkt kregen een andere opdracht.
Om 19.30 uur begon de diploma-uitreiking. Eerst werd Gretha bedankt door alle ouders met een prachtige bos bloemen. Daarna werden de hulpouders bedankt voor hun inzet. De diploma-uitreiking begon met de quiz 'petje op petje af'. De leerlingen die geen slachtoffer speelden stelden om de beurt een vraag met betrekking tot eerste hulp verlenen aan het publiek, de ouders. Zij moesten door middel van hun arm omhoog of omlaag aangeven wat het juiste antwoord op de vraag was. Na de quiz werd de EHBO kennis van een aantal ouders getest. Onder de stoelen zat een nummer verstopt en dit nummer correspondeerde met een slachtoffer waaraan ze de juiste hulp moesten verlenen. Dit was erg leuk om te zien omdat velen niet wisten wat ze nodig hadden of wat te doen. Uiteindelijk zijn alle slachtoffers goed geholpen!
Na een kopje koffie/thee en voor de kinderen een glaasje fris, begon het officiële gedeelte. Iedere leerling werd naar voren geroepen en onder applaus van het publiek kregen zij hun diploma en een button opgespeld. Wij weten nu dat we op school veilig zitten en met al onze hulpverleningsvragen bij de leerlingen uit groep 8 terecht kunnen!
Nogmaals van harte gefeliciteerd met het behalen van jullie EHBO diploma groep 8!

Lekkere kruidnootjes bakkenWat een pietendag! Groep 3 en groep 8 hebben vrijdag samen kruidnootjes gebakken en pietenmutsen gemaakt. Het was een gezellige en drukke boel beneden. Omdat de pakken met kant en klare kruidnoten mix waren uitverkocht, zijn de leerlingen van groep 8 aan de slag gegaan met het afwegen van alle ingrediënten. Dit was toch lastiger dan ze hadden verwacht. Handen wassen en kneden dat het een lieve lust was. Daarna werden er kruidnoten gedraaid (en geproefd), die ongeveer even groot moesten zijn. De oven heeft overuren gedraaid en de hele school geurde naar kruidnoten.
Samen met groep 8 hebben de kinderen van groep 3 prachtige pietenmutsen gemaakt, die zij maandag aan Sinterklaas hebben laten zien.
Na deze activiteit was de pret nog niet voorbij. Meester Bart had de gymzaal omgetoverd in een sportschool voor Pieten. Steile hellingen, afdalingen per touw en dit alles met een pakje in de hand, die bezorgd moest worden. Alle kinderen zijn na deze les klaargestoomd om voor hulp piet gevraagd te kunnen worden.

Gymles met meester BartAfgelopen vrijdag hadden de leerlingen een primeur. Les van een heuse gymdocent. Meester Bart had voor de leerlingen een energieke dansles voorbereid. Op het filmpje kunt u zien hoe het er aan toe ging.

 

 

 

 

 

 

Een echte HaikuAfgelopen week zijn de kinderen aan het stoeien gegaan met een Haiku. Dit is een oude Japanse dichtvorm. Het gedicht bestaat uit 3 regels. De eerste en derde regel bestaat uit 5 lettergrepen. De middelste bevat 7 lettergrepen. Doorgaans gaat een Haiku over een beleving uit de natuur. Wij hebben er een Sinterklaas sausje overheen gegoten. Dit was al met al niet zo eenvoudig als het leek.