Groep 6 maakt het Anglia-examen

12-04-2019
Voor de leerlingen van groep 6 was woensdag 10 april een wel heel spannende dag.
Als eerste groep van de Jozefschool maakten zij het Anglia-examen. Dit examen bestond uit drie onderdelen: lezen, schrijven en luisteren. Vooraf was er door de leerkrachten al een inschatting gemaakt van het niveau van de leerlingen. De leerlingen maakten daarvoor de Placement Test op de computer. Eerder hadden alle leerkrachten dat ook al gedaan. En net zoals bij de juffen verschilde het niveau ook bij de kinderen. Magy, pas net op school, had nog nooit Engels gehad en maakte het First Steps examen. Het luisterdeel maakte Magy supergoed, de rest horen we later. De andere leerlingen maakten examens op de levels Junior, Primary en Preliminary. Vooral het afnemen van de luistertoets was een hele onderneming, waarbij naast juf Annet ook juf Cilla en meester Tom werden ingeschakeld.
De onderdelen lezen en schrijven werden in de klas gemaakt.

De examens zijn donderdag aangetekend naar Engeland verzonden waar ze worden nagekeken. We zijn enorm benieuwd naar het resultaat. Een examen kan helaas ook onvoldoende worden gemaakt en bij dat resultaat ontvangen de leerlingen helaas geen certificaat. Alle andere scores leveren wel een certificaat op dat is voorzien van de termen Pass, Merit of Distinction oftewel voldoende, goed en uitmuntend. Voor de kinderen voor wie het examen toch te moeilijk bleek te zijn zorgt de school uiteraard voor een passend certificaat!

Met het Anglia-certificaat kunnen de leerlingen laten zien op welk niveau ze de Engelse taal beheersen, maar voor de school is het ook een prachtig meetinstrument. Als we het examen jaarlijks afnemen kunnen we van jaar tot jaar bekijken wat de ontwikkeling van het gemiddelde niveau in groep 6 is. Voor ons is het belangrijk om te weten of we de juiste aanpak hebben, zodat we (indien nodig) ons lesprogramma ook kunnen aanpassen.

In dat kader is het leuk om te melden dat we vanaf volgend jaar in de groepen 5 t/m 8 gaan werken met de internationale methode Big English. Deze methode van de Engelse uitgeverij Pearson wordt over de hele wereld gebruikt. Om het lezen en schrijven van het Engels te oefenen kunnen de leerlingen van de midden- en bovenbouw na de zomervakantie op school én thuis werken met het adaptieve, digitale en superleuke oefenprogramma Words&Birds. Inloggen kan dan via onze website.

Essentieel blijft echter dat het Engels vooral leuk moet zijn voor de leerlingen.

Meer weten?

Nieuwsgierig geworden naar Basisschool St. Jozef?
Ga eens in gesprek met een van de ouders van de school. Zij delen hun ervaringen graag met u.
Of bel voor een afspraak op school. We nemen alle tijd voor een uitgebreide rondleiding.