Prachtige score Cito-Eindtoets

21-05-2019
Het is altijd weer een spannend moment als de resultaten van de Cito-Eindtoets bekend worden.
Dit jaar was dat op woensdag 8 mei. De individuele resultaten worden op die dag in het Ouderportal van het Cito-Portal geplaatst. Uiteraard zijn we dan heel benieuwd naar de individuele resultaten, maar ook willen we graag weten wat het schoolresultaat is. Dat betekent rekenen, want het officiële schoolresultaat (het gemiddelde van alle leerlingen) wordt pas een week later in het Portal gepubliceerd. De rekensom leverde dit jaar een heel mooi resultaat op, want met 539.1 behaalden we het hoogste resultaat van de voorbije jaren. Al sinds 2014 is er sprake van een positieve ontwikkeling van de Cito-scores op onze school (2014 - 534.8 / 2019 - 539.1). In een ver verleden waren we nogal eens een heen-en-weer school. Soms scoorden we onder het landelijk gemiddelde, dan weer erboven. Die tendens is inmiddels sterk veranderd, want de laatste jaren scoren we heel ruim boven het landelijk gemiddelde. Met de 539.1 van dit jaar behoren we zelfs tot de 15% best presterende scholen van Nederland. Het landelijk gemiddelde was 536.1. Gemeten over de laatste drie jaar ligt ons gemiddelde op 537.5.
Individueel scoorden onze leerlingen uitzonderlijk goed. Dat blijkt wel uit het hoge schoolgemiddelde. Heel opvallend dat in de huidige groep 8 geen leerlingen zitten met een naar beneden uitschietende score. Ook viel het op dat het dit jaar ontbrak aan die enkele, bijzondere uitschieter die 549 of 550 scoort.
 
Schooladvies
Naast de essentiële kindkenmerken zijn de Cito-scores maatgevend voor toelating tot de diverse vormen van het voortgezet onderwijs.
De groep leerlingen die een advies VWO heeft gehad is dit jaar 25 % (2018-32 %) en 35,7 % van de leerlingen heeft een HAVO-advies gekregen (2018 - 32 %). Het percentage verwijzingen naar VMBO-T is 28.6 (2018 - 20 %) en naar VMBO-K gaat een percentage van 10.7 % (2018 - 4 %). Het VMBO-B moet het in het schooljaar 2019-2020 stellen zonder leerlingen van onze school (2018 - 12 %).
Dat het met onze schooladviezen wel goed zit blijkt wel uit het feit dat we dit jaar van slechts 1 leerling een heroverweging hoefden te maken van het in februari gegeven schooladvies. Deze heroverweging is verplicht als de Cito-score hoger is dan het in februari/maart gegeven advies. Een mindere Cito-score leidt overigens nooit tot een heroverweging.

Meer weten?

Nieuwsgierig geworden naar Basisschool St. Jozef?
Ga eens in gesprek met een van de ouders van de school. Zij delen hun ervaringen graag met u.
Of bel voor een afspraak op school. We nemen alle tijd voor een uitgebreide rondleiding.