English exchange

02-02-2021
Merry Christmas from Italy!
Onze school heeft het Engelse onderwijs hoog in het vaandel staan. We willen onze kinderen vroeg voorbereiden op een mondiale maatschappij en dat zij als wereldburger de school verlaten. Dat betekent dat ze moeten leren communiceren met kinderen uit andere landen. De werkgroep Engels is de afgelopen jaren druk bezig geweest met het ontwikkelen van deze missie. Zo zijn we bijvoorbeeld in 2018 met het hele team op studiereis geweest. We hebben hier onze eigen kennis vergroot, maar ook kennis gemaakt met een Engelse basisschool. Al pratende met elkaar, natuurlijk in het Engels, zagen we in dat dit heel waardevol is om te kunnen delen. Zeker voor kinderen. Daarom is de Engelse werkgroep aan de slag gegaan met dit idee.

Corona maakt het ons onwijs moeilijk om contact te leggen of tot een daadwerkelijke uitwisseling te komen. Daarentegen hebben we tegenwoordig iets in ons midden wat maakt dat we zonder te reizen toch overal kunnen komen; het internet! Na wat brainstormsessies, het inschakelen en mailen van professionals en het volgen van verschillende webinars was het idee daar. We gaan starten met een mini-uitwisseling. Het uiteindelijke doel is een uitwisseling van kinderen. Er is een speciaal platform: etwinning.live.net. Dit platform is er voor onderwijspersoneel dat werkzaam is in een school in een van de betrokken Europese landen. Het doel van het platform is het ondersteunen van communicatie, samenwerking, projectontwikkeling en dit vooral met elkaar delen. Door dit platform in te zetten is de eerste stap, namelijk contact, heel makkelijk te nemen.

Groep 8 heeft de eer gekregen dit miniproject als eerste te testen. Wij hebben rond de kerstperiode een school in Italië benaderd via de eTwinning-website. We wilden hen een hart onder de riem steken deze Kerst, zeker met de situatie rondom corona. We hebben kerstkaarten geknutseld, met elkaar nagedacht over de tekst die op de kaart moest (een Engelstalige natuurlijk) en deze opgestuurd.

Na lang wachten, door de coronasluiting en de drukte bij PostNL, hebben we resultaat! Op 27 januari 2021 viel er een Italiaans pakketje op de deurmat van de school. Na het openmaken viel ons iets op ... De kaarten die geknutseld waren, waren van een iets ander niveau dan wij dachten … Waar wij dachten contact gemaakt te hebben met een Italiaanse bovenbouwgroep, hadden we eigenlijk contact gemaakt met een Italiaans kinderdagverblijf! Prachtige knutselwerken kwamen naar boven, met de mooiste kerstwensen! Super om te zien hoe deze Italiaanse kinderen hun best gedaan hebben!
We hebben ze besproken met elkaar en een mooi plekje gegeven in de klas. De kinderen waren hier ontzettend enthousiast over, dus dit smaakt naar meer!

Fotoalbum Christmas Cards

Meer weten?

Nieuwsgierig geworden naar Basisschool St. Jozef?
Ga eens in gesprek met een van de ouders van de school. Zij delen hun ervaringen graag met u.
Of bel voor een afspraak op school. We nemen alle tijd voor een uitgebreide rondleiding.