Luchtkwaliteit en innovatie

19-03-2021
In deze corona-periode is er veel aandacht voor de luchtkwaliteit op scholen. Op onze school wordt de lucht doorlopend ververst, maar of dat voldoende is?
Dit najaar heeft De Groeiling metingen laten verrichten door B&V Techniek en daaruit kwam naar voren dat het CO2-gehalte in de groepen ruim binnen de norm bleef. Dit was echter een dagmeting en daaruit mag je geen conclusies trekken.
Ook werden twee CO2-meters aangeschaft, die aangeven wanneer de luchtkwaliteit boven de onveilige norm komt. De meters staan in de groepen 3 en 7.

Het Twentse dashboard
Begin dit jaar kwam ik in contact met Robert-Jan van der Weide en Edwin Teerink, twee ondernemers uit het oosten van het land. Beide Twentenaren ontwikkelen een product waarmee leerkrachten in een oogopslag kunnen zien hoe het binnenklimaat is van hun klaslokaal. Van der Weide en Teerink vroegen ons of onze school wilde meewerken aan de verdere ontwikkeling van hun product. Uiteraard wilden we dat, want als school vinden wij het belangrijk om te zorgen voor een fysiek veilige en gezonde werkplek voor de kinderen en de medewerkers van de school.
Inmiddels hangen in de groepen 1/2 A, 4, 5 en 8 kastjes aan de muur, die 24/7 de temperatuur, het CO2-gehalte en de luchtvochtigheid meten. De leerkrachten zien in een dashboard het resultaat van de meting en kunnen daarop anticiperen door bijvoorbeeld de ramen open te zetten. We ontdekten echter al snel dat er nauwelijks in het dashboard werd gekeken en sinds deze week krijgen de leerkrachten een pushbericht op het scherm van hun laptop als er gehandeld moet worden. Dat werkt perfect! Het pushbericht komt binnen 'als het stoplicht op oranje gaat' en daardoor kunnen we voorkomen dat we 'door rood rijden'.
Inmiddels wordt er ook gewerkt om ook ouders inzicht te geven in het binnenklimaat van het lokaal van hun kind. Dit via een directe link op de website van de school en mogelijk ook via de presentatieschermen bij de entrees op de benedenverdieping. Als het zover is informeer ik u daarover via het Ouderportaal.

Airdog X5 van onze oud-leerling
Onlangs werden we ook benaderd door Robin van Achthoven. Deze oud-leerling verdient zijn geld in de installatietechniek en is ook voortdurend bezig met innovatie. Robin vroeg ons of hij een nieuw type luchtverversingskast, de Airdog X5, in groep 8 mocht plaatsen om de werking te onderzoeken. De Airdog X5 is een importproduct uit de VS en Robin heeft de verkooprechten gekregen voor de BeNeLux. Hij wil echter overtuigd zijn van de kracht van het apparaat voordat hij het in de markt gaat zetten.
Deze kast filtert zo'n 400 kubieke meter per uur en haalt alle koolstof, fijnstof, pollen, bacteriën en virussen uit de lucht. De Airdog X5 is onderscheidend t.o.v. andere luchtverversingskasten, omdat hij veel kleinere deeltjes uit de lucht filtert. Robin, vroeger als leerling al zo'n rekenwonder: 'De traditionele kasten filteren deeltjes tot 0.3 micron uit de lucht, dit apparaat zelfs deeltjes tot 0.014 micron!'
De eerste resultaten waren er, want een leerling die dagelijks meerdere niesbuien heeft wist aan het eind van de dag aan Nika te vertellen: 'Hé juf, ik heb vandaag helemaal niet geniest.' Deze ervaring zullen we in ieder geval aan Robin meegeven op het moment dat hij de Airdog X5 weer op komt halen.

 

Meer weten?

Nieuwsgierig geworden naar Basisschool St. Jozef?
Ga eens in gesprek met een van de ouders van de school. Zij delen hun ervaringen graag met u.
Of bel voor een afspraak op school. We nemen alle tijd voor een uitgebreide rondleiding.