Vrijdag

Laatste ochtend op Ameland + terugreis

Donderdagavond werd de Bonte Avond gehouden in De Blierherne. We begonnen uiteraard met het gourmetten. De kinderen genoten van al het lekkers op tafel en ook de kampleiding nam de tijd om gezellig bij elkaar te zitten. Na afloop is het voor Carla en Sandra altijd weer een verrassing wat er overblijft. Zo gingen er vorig jaar na afloop massa's slavinkjes naar de grote eters aan de tafel van de kampleiding, maar dit jaar waren de hamburgers en de frikandellen minder gewild. Naar aanleiding van dit soort ervaringen werd er door de kampstaf dan ook al weer druk vooruitgeblikt op het volgende, inmiddels het tiende, Amelandjaar. Er werd zelfs al gespeculeerd over het inhuren een friteskot, een wel heel bijzonder alternatief voor het gourmetten.
De voorbereiding op het gourmetten, maar vooral het opruimen kostte ook dit jaar weer veel meer tijd dan het gourmetten zelf. Het was dan ook pas rond de klok van tien uur dat het programma startte. Eerst verzorgde een van de groepen een grote improvisatieshow. Een deel van de kampstaf vatte niet helemaal wat er gebeurde, maar de kinderen genoten allemaal.
Vervolgens startte de grote Caroline Zoomers-show, die zo door John de Mol zou kunnen worden overgenomen voor zijn TV-zenders. De CZ-show is eigenlijk een veelzijdige quiz met doe-opdrachten, leuke video's, luisteropdrachten, etc. Ook nu weer opvallend hoe aandachtig en enthousiast de kinderen waren. Nadeel van de CZ-show is dat deze nogal lang duurt en toen het eigenlijk tijd was voor het Grote Chaosspel wilden veel kinderen naar bed. Dat hadden we nog nooit meegemaakt! Het gebeurde dan ook dat de ene helft van de groep al op een oor lag  en dat het andere deel nog druk aan het feestvieren was. Alicia was hier de absolute gangmaker.
 
Vrijdag ging bij een deel van de kampstaf de wekker al om kwart over zeven. Anderen veroorloofden zich een slaappauze tot acht uur. Ronald was echter al een stuk vroeger wakker en had al bergen werk verzet, voordat de rest van de kampstaf er zelfs maar aan dacht om de ogen te openen. Dat scheelde!
De kinderen werden kort na achten gewekt en het was aan hen om de kamers stofvrij op te leveren. Dat ging, met enige hulp, prima en we kregen bij vertrek zelfs grote complimenten van het officiële schoonmaakteam dat we het gebouw zo netjes hadden achtergelaten. Na het laatste ontbijt, ook nu werd er weer buiten gegeten (en dat is in die negen jaar nog nooit anders geweest!), werden de prijzen uitgereikt. Het team van Ballum won het lijnbaltoernooi, 'de klassieker' van het Ameland-programma. Martin mocht de medailles omhangen.
De individuele prijzen gingen naar Kas en Malu. Zij ontvingen van juf Caroline twee Amelander snoeppot-vuurtorens en werden benoemd tot Vuurtorenwachter van Ameland. Tijdens het kamp worden voor alle binnen- en buitenspellen (sportief en creatief) punten uitgedeeld en de kinderen met de meeste punten worden benoemd tot Vuurtorenwachter. De strijd was dit jaar superspannend, want pas na de Caroline Zoomers-show werden de winnaars bekend.
Ruim na elf uur fietste de groep via het waterpark, waar nog even werd gespeeld, naar de pier. Daar werden de fietsen ingeleverd bij Kiewiet en de bagage werd in de karren van de veerboot gezet. Tom en Sandra stonden inmiddels met hun volgepakte auto's in de wachtrij om de boot op te rijden. Daar hadden we via Twitter nog even een korte ontmoeting met de Oudewaterse wethouder Bas Lont, die net op Ameland aankwam. Na een stormachtige donderdagavond in de Oudewaterse gemeenteraad, waar hij een fors tekort op de gemeentelijke begroting moest aankondigen, zal hij ook op Ameland een stormachtige zaterdag hebben beleefd. Wij gingen net op tijd naar huis.
Op de boot vermaakten de kinderen zich met het spelen van Yahtzee en het kijken naar Brandweerman Bob. Onze eigen Bob viel in een verborgen hoekje in slaap en had het geluk dat de attente Guus hem wakker schudde, zodat een, waarschijnlijk niet gewenst, extra retourtje Ameland werd voorkomen.
Na een voorspoedige terugreis waren we kort na vijf uur terug in Oudewater, en wat een toeval dat we met de twee auto's en de bus tegelijkertijd de Papenhoeflaan opdraaiden. De rest van het verhaal kent u. Toen iedereen al weer thuis zat mocht de kampleiding de auto's nog even uitpakken en dat gebeurde in een heftige regenbui. Wat dat betreft hebben we echt heel veel geluk gehad op Ameland!
 
Foto's donderdag Bonte Avond
Foto's laatste ochtend op Ameland + terugreis
Foto's aankomst in Oudewater

Meer weten?

Nieuwsgierig geworden naar Basisschool St. Jozef?
Ga eens in gesprek met een van de ouders van de school. Zij delen hun ervaringen graag met u.
Of bel voor een afspraak op school. We nemen alle tijd voor een uitgebreide rondleiding.