Onderwijs

De praktijkklas, onderwijs met hoofd, hart en handen!

De talenten van een kind zijn voor onze school het uitgangspunt en daar stemmen wij ons onderwijs zoveel mogelijk op af.
Sinds enkele jaren heeft de Jozefschool daarom een praktijkklas die gezamenlijk is opgezet met de Mariaschool.

 

Kinderen van beide scholen komen een ochtend in de week bij elkaar om naast het onderwijs in hun eigen klas op een praktische manier aan de slag te gaan.
De praktijkklas is bedoeld voor leerlingen uit groep 7 en 8 die gebaat zijn bij een praktische manier van lesgeven. Ze leren liever door te doen, te ervaren en samen te werken in plaats van de lesstof te leren uit boeken.
Veel van deze kinderen hebben voor één of meer schoolvakken een eigen leerlijn. Door de praktische opdrachten in de praktijkklas doen deze kinderen meer succeservaringen op en krijgen ze meer zelfvertrouwen.  


De focus van de praktijkklas ligt op:  

  • het vergroten van de motivatie voor school
  • het vergroten van een positief zelfbeeld 
  • ondersteuning op sociaal-emotioneel gebied 
  • het verkrijgen van een positief toekomstperspectief  

In de praktijkklas leren de kinderen allerlei praktische vaardigheden, zoals bijvoorbeeld koken, houtbewerken, tegelmozaïek, werken met metaal en construeren met allerlei verschillende materialen. 

Door met praktische activiteiten bezig te zijn werken we aan het vergroten van het begrip van rekenen, taal en lezen. Zo leren de kinderen bijvoorbeeld recepten te lezen en om te rekenen, gebruiksaanwijzingen te begrijpen en e-mailtjes te versturen. 

In de praktijkklas leren de kinderen vooral door te bewegen. Daarnaast leren ze om samen te werken en rekening te houden met de ander.  Ze vergroten hun sociale vaardigheden en leren een beter inzicht te krijgen in zichzelf. 

We brengen met de praktijkklas ook geregeld een bezoek aan bedrijven in Oudewater. Zo nemen de kinderen alvast een kijkje in de toekomst en kunnen ze ontdekken hoe het is om in een bepaald bedrijf te werken. We brengen bijvoorbeeld bezoekjes aan het verpleeghuis, de fietsenmaker, technische bedrijven of een boerderij. 

Alle kinderen die aan de praktijkklas deelnemen, genieten volop van deze andere manier van leren! We laten hier een aantal kinderen aan het woord: 

"Ik vind de praktijkklas leuk omdat we bedrijven gaan bezoeken. We gingen bijvoorbeeld naar de Wulverhorst, B en V techniek en we gingen ergens yoghurt maken. Dat vond ik heel erg leuk." 

"Het koken en bakken in de praktijkklas vind ik meestal leuk." 

"Ik vind het leuk dat we spellen in de gymzaal doen. Ook maken we daar soms een parcours voor de peuters en we gaan dan met hen spelen. Dat vind ik heel leuk." 

"Ik vind het leuk dat we soms gaan timmeren in de praktijkklas." 

Klik HIER voor het Beleidsplan Praktijkklas.

Meer weten?

Nieuwsgierig geworden naar Basisschool St. Jozef?
Ga eens in gesprek met een van de ouders van de school. Zij delen hun ervaringen graag met u.
Of bel voor een afspraak op school. We nemen alle tijd voor een uitgebreide rondleiding.