Groepsberichten 11 - 15 december 2023 (week 50)

19-12-2023
Van foute kersttruiendag tot aan andere kerstactiviteiten
Foute kersttruiendag - groep 1/2 A / Sharita van Ingen
Wat zagen de kinderen er vandaag leuk uit in hun foute kersttrui of andere leuke accessoires! We hebben daarom natuurlijk even met elkaar een foto gemaakt. Vandaag heeft ook iedereen zijn/haar eigen foute kersttrui ontworpen.

Wat hebben we verder deze week gedaan:
- We hebben deze week onze sterren geknutseld voor bij de kerstviering woensdag.
- De kinderen hebben geoefend met hetzelfde woordje zoeken in de kerstboom (groep 2) en tellen (groep 1).
- Er zijn leuke rendieren gemaakt voor op de tafel tijdens het kerstdiner. Ze zijn bijna allemaal af!
- De letter k geleerd.
- We hebben geoefend met seriëren. Kaarsen op volgorde leggen van dik naar dun en omgekeerd.
- Met de methode krullenbol hebben we geoefend met de liggende acht. Dit werden dan de vleugels van het engeltje. Dit is een belangrijke oefening m.b.t. de motoriek. Kunnen ze kruislings het papier over met hun wascokrijtje.
- We hebben het kerstverhaal helemaal afgelezen vandaag.

Update praktijkklas / Charlotte Steens
Vanochtend zijn de meeste kinderen in de praktijkklas eerst gestart met een breukenbingo in tweetallen. De kinderen waren hier gezellig mee bezig en het was een goede oefening voor veel kinderen. Aangezien de peuters later op de ochtend in de gymzaal zouden komen, hebben we hierna met elkaar bedacht wat voor parcours we voor de peuters in de gymzaal zouden kunnen klaarzetten.
In de gymzaal hebben de kinderen eerst in twee teams knotshockey gespeeld, waarbij er flink veel punten gescoord konden worden door "grote getallen"-blokken om te schieten, waarbij wel eerst goed naar elkaar overgespeeld moest worden.
Hierna hebben de kinderen met elkaar het peuterparcours opgebouwd. Toen de peuters er waren, heeft iedereen erg leuk met de peuters gespeeld en hen geholpen om bijvoorbeeld over hoge banken en kasten te lopen. Ook de tunnel en de ballonnen waren favoriet. Het is weer voor herhaling vatbaar!
Na de pauze zijn de kinderen verder gegaan met het afmaken van het spijkerdraadschilderij. Een enkeling heeft er zelfs een tweede kunnen maken. Gelukkig zijn de schilderijen voor iedereen, die er vandaag was, afgekomen en kon iedereen ze mee naar huis nemen.

Update projectklas - groep 6-7-8 / Charlotte Steens
Vanochtend zijn de kinderen in de projectklas eerst allemaal begonnen met een leeskraker over kerst. Door goed en nauwkeurig te lezen en dingen met elkaar te vergelijken en te combineren kwam iedereen uiteindelijk tot de oplossing, knap! Wie klaar was, heeft zich ook nog even gebogen over diverse raadsels met kleine stokjes.
Hierna hebben we diverse geheugenoefeningen gedaan. Eerst moesten de kinderen reeksen met getallen proberen te onthouden. Ze kwamen er gaandeweg achter dat je in korte tijd maximaal 7 getallen kunt onthouden, wat al best moeilijk is (in je "korte termijngeheugen"). Gemakkelijker is het als je groepjes met getallen probeert te onthouden. Dit geldt ook voor losse woorden. De kinderen moesten proberen om van een lijst met 20 woorden er zoveel mogelijk te onthouden en op te schrijven. Vrijwel niemand kon dit natuurlijk in één keer. Hierna kregen ze echter de opdracht om telkens vier woorden tegelijk tot een heel gek of grappig plaatje in hun hoofd te visualiseren. Hierna merkten de meeste kinderen dat de lange rij woorden zo veel gemakkelijker te onthouden was. Een handige techniek die ze mogelijk vaker zouden kunnen toepassen bij andere opdrachten waarbij onthouden belangrijk is. We zullen de komende tijd hier vaker mee oefenen.
Voor Spaans konden de kinderen vandaag aan de slag om informatie te gaan zoeken over een land waar veel Spaans wordt gesproken. Ze gingen hier allemaal enthousiast mee aan de slag en een aantal kinderen kreeg meteen zin om ooit in "hun" land op vakantie te gaan!
Na de pauze zijn de kinderen weer verder gegaan aan hun eigen onderwerp. De meeste kinderen zijn klaar met hun informatie en zijn begonnen aan een powerpoint, quiz, tekening of andere creatieve verwerking.
Het laatste deel van de ochtend zijn de kinderen weer in groepjes aan de slag gegaan met de verschillende spellen "Set!, Divergento en Cahoots". Er werd weer fanatiek aan gespeeld!
 

Meer weten?

Nieuwsgierig geworden naar Basisschool St. Jozef?
Ga eens in gesprek met een van de ouders van de school. Zij delen hun ervaringen graag met u.
Of bel voor een afspraak op school. We nemen alle tijd voor een uitgebreide rondleiding.