Groepsberichten 12 - 16 februari 2024 (week 7)

20-02-2024
Bagage voor het leven, cijfers en figuren in een kleutergroep en koken met de praktijkklas
Bagage voor het leven - groep 8 / Caroline Zoomers
In groep acht hangt een rugzak. En niet zomaar een rugzak: deze rugzak wordt om de paar dagen aangevuld met wat handige 'bagage'. Handige eigenschappen om te bezitten in groep 8, op de middelbare en eigenlijk gewoon eigenschappen die je een een fijn mens laten zijn.
In de ochtend spelen we het spel galgje, waar het nieuwe woord bij elkaar wordt gepuzzeld. We bespreken vervolgens wat je aan iemand ziet en eventueel hoort als iemand die eigenschap bezit en waarom het een handige eigenschap is om te bezitten. De rugzak is al aardig gevuld. Door de eigenschappen geregeld terug te laten komen en aan te vullen bespreken we wat gewenst en ongewenst gedrag is. Sommige kinderen hebben er echt steun aan. Zo noemde een leerling onlangs: 'Door te denken aan de rugzak en de 'growth mindset' die erin zit, ben ik gaan leren vol te houden en niet te snel op te geven!'
We wensen iedereen een fijne voorjaarsvakantie., Dat de vakantie maar mag bestaan uit mooie dagen die als herinnering kunnen worden meegenomen in de bagage! ;-)

Cijfers en figuren - groep 1/2 C / Valerie de Jong
We zijn deze maandag en dinsdag bezig geweest met het herkennen van figuren. Bijvoorbeeld een cirkel, driehoek, vierkant, rechthoek etc. We hebben met heel de klas figuren nagemaakt terwijl we in een grote kring stonden met de handen vast. De kinderen gingen proberen om een vorm te maken met elkaar, maar ze mochten elkaar daarbij niet loslaten. Vervolgens hebben de kinderen in groepjes van 6 de figuren nagemaakt. We hebben de rekenles zo gecombineerd met een kanjertraining. Het doel was samenwerken, op elkaar letten en concentratie.
Vandaag is het cijfer 10 aangeboden. We hebben met de bananen van het schoolfruit de 10 neergelegd (en daarna de bananen opgegeten). Na de vakantie gaan we verder met het cijfer 11 voor groep 2 en herhalen het cijfer 1 met groep 1.
Vanaf deze week zijn we begonnen met de kanjer van de dag. Elke dag wordt er een kind verkozen tot kanjer van de dag. De kanjer van de dag is bijvoorbeeld iemand die een ander geholpen heeft, goed mee heeft gedaan met de les of erg zijn of haar best heeft gedaan tijdens een werkje. Maandag was Melissa kanjer van de dag, omdat ze haar puzzelboekje uit heeft! Vandaag was Laurens kanjer van de dag, omdat hij een ander zo goed had geholpen!

Koken met de praktijkklas / Charlotte Steens
Vanochtend was een bijzondere ochtend voor de kinderen in de praktijkklas. In een bijna lege Mariaschool kwamen we bij elkaar, omdat de Mariaschool deze week studieweek had. De kinderen vonden het heerlijk dat ze de school bijna voor zich alleen hadden ;).
Deze ochtend stond koken op het programma. We gingen een panpizza bakken en het overheerlijke toetje "speculaastiramisu" maken.
Eerst hebben we de recepten hiervan gelezen en bekeken welke ingrediënten we nodig hadden en hoeveel van alles. Hierna hebben we een boodschappenlijstje gemaakt en zijn we met zijn allen naar de Plus gelopen. Na het boodschappen doen, gingen de kinderen in twee groepjes aan de slag met de recepten. Deeg kneden, tomatensaus maken, salami en mozzarella snijden enz. Voor het toetje konden ze slagroom en roomkaas mixen, speculaaskruimels klaarmaken enz.
Nadat het toetje in laagjes stond op te stijven in de koelkast, konden de kinderen even pauze houden en spelen in de gymzaal. Na de pauze zijn we de pizza daadwerkelijk gaan bakken en moest er natuurlijk nog een leuk klusje gedaan worden... Afwassen!
Nadat alles schoon was gemaakt, konden we eindelijk gaan genieten van de zelfgemaakte pizza. iedereen vond hem heerlijk en zelfs de knoflook werd gewaardeerd ;). Er was hierna nog net plek bij iedereen voor het toetje en ook deze smaakte heerlijk. Het kan zijn dat sommige kinderen hierna de lunch op school niet meer op hebben gekregen,  maar dat is begrijpelijk natuurlijk.
Alles bij elkaar was het weer een gezellige en leerzame ochtend.
Ik wens iedereen nu een heel fijne vakantie toe. Tot over drie weken!

 

Meer weten?

Nieuwsgierig geworden naar Basisschool St. Jozef?
Ga eens in gesprek met een van de ouders van de school. Zij delen hun ervaringen graag met u.
Of bel voor een afspraak op school. We nemen alle tijd voor een uitgebreide rondleiding.