Cultuurdag op vrijdag 22 maart

26-03-2024
Het creatieve proces op de Jozefschool / Tom Streng
Sebastiaan van Zuijlen van Het Muziekhuis warmde vrijdagmorgen met 'de Flamingo' de leerlingen, leerkrachten en spontaan meedansende ouders van Basisschool St. Jozef op voor de themadag 'Groen moet je doen'. Een dag waarbij de leerlingen beeldend aan het werk gingen rondom het thema duurzaamheid.

Cultuureducatie met kwaliteit
Net als de meeste andere Oudewaterse basisscholen maakt de Jozefschool gebruik van het kunst- en cultuurmenu van de Stichting Kunst Centraal, maar met de impuls 'Cultuureducatie met kwaliteit' heeft de school de samenwerking met de Bunnikse organisatie verder uitgebreid. Dit mede dankzij de financiële ondersteuning van de Provincie Utrecht. Het doel is om jaarlijks een kunst- of cultuurdag te organiseren rondom een van de belangrijke schoolthema's. Dit jaar dus 'duurzaamheid'.

Minimonsters en Soep van Troep
Het werd een prachtige vrijdag. Normaal heerst er veel rust in de school, maar nu bruiste het. Alle lokalen, leerpleinen en zelfs sportzaal De Eiber werden bezet door kleine groepen leerlingen die met veel aandacht workshops volgden bij hun meester of juf of bij een van de gastdocenten. Zelfs de HEMA Montfoort had een gastdocent geleverd. Alle docenten werden geholpen door een grote groep ouders en andere vrijwilligers.
Het ging deze dag niet zozeer om het afleveren van prachtige eindproducten, maar meer om 'het creatieve proces'. Alle workshops starten dan ook met het ontwikkelen van het idee en het experimenteren met de materialen. En bij veel opdrachten moest er intensief worden samenwerkt. In de bovenbouw verzorgde juf Ellen de workshop 'kleding ontwerpen'. Tevoren waren er wekenlang kosteloze materialen verzameld door de leerlingen en nu mochten de kunstenaars hun eigen kleding ontwerpen. Het leidde tot veel creatieve vondsten en de leerlingen maakten zelf deel uit van hun creatie. Een van de meiden ontwierp een bijzondere trouwjurk. Wellicht ter inspiratie voor een van de leerkrachten die in mei in het huwelijksbootje stapt.
In het lokaal van groep 8 werden kriebelbeestjes gemaakt. Gastdocent Eline Jansens uit Bussum stimuleerde de jonge kunstenaars om nog onontdekte minimonsters te maken. Ze deden met allerlei materialen die normaal bij het restafval belanden. Ook bij de drie kleutergroepen werd keihard gewerkt en gecreëerd. En als zij klaar waren met hun monoprints, het stempelen van waterdieren en de Soep van Troep dan wachtte hen nog een mooie paaskleurplaat. Minder origineel, maar ze kleurden met veel enthousiasme aan hun derde kunstwerk van de dag.

Museum
'Groen moet je doen' werd afgesloten met een groot museum. Aan het eind van de ochtend werd het museum van de kleutergroepen geopend. Vol trots loodsten de vier- en vijfjarigen hun ouders en grootouders langs de prachtige kunstcollectie. En ze bleven uiteraard extra lang stilstaan bij hun eigen werk. Aan het eind van de middag werd het grote museum van de groepen 3 t/m 8 opengesteld. Het was enorm druk en ondanks het feit dat niemand de vooraf beloofde vaste looproute kon vinden werden alle zalen bezocht en alle kunst tot in de details bewonderd.

Enige smetje
De organisatoren van de dag, de leerkrachten Cilla de Korte en Nika Morsink en Fenna Kruijsse van Buro Buiten de Lijntjes én van Kunst Centraal, hadden nog een mooi slotakkoord voor de kunstdag in hun gedachten. De bezoekers van het museum mochten bij de uitgang van het museum nog een gastenboek tekenen. Dit met een mooie krijttekening of met krijt geschreven wens op een pleintegel. Door de doorlopende regenval moest dat project echter geschrapt worden. Maar dat was ook het enige smetje op de dag die in het teken stond van duurzaamheid, beeldende kunst én het creatieve proces.

Meer weten?

Nieuwsgierig geworden naar Basisschool St. Jozef?
Ga eens in gesprek met een van de ouders van de school. Zij delen hun ervaringen graag met u.
Of bel voor een afspraak op school. We nemen alle tijd voor een uitgebreide rondleiding.